Finländska företag i täten: Multimedia växer med stormsteg
av Bjarne Nyman Forum 1996-06-07, sida 14-15, 13.06.1996
Bjarne Nyman
VIDEOKONFERENSER, TELEMEDICIN, FJÄRRSERVICE OCH -UNDERHÅLL, DISTANSUTBILDNING, CONCURRENT ENGINEERING, TOLK-TV OCH TELEPSYKIATRI ÄR ENDAST NÅGRA AV DE NYA MULTIMEDIATILLÄMPNINGARNA, DÄR RÖRLIGA BILDER ÖVERFÖRS VID SIDAN AV LJUD OCH DATA.
ar den finländska bildtele fonen togs fram av Vista
Com hörde teknikentill de absoluta världstoppen.De gör den fortfarande me den skillnaden att tillämpningarna har ändrat karaktär med åren och tekniken har integrerats i större system.
Det som började med bildtelefoner ärnuen delav det multimediakoncept, som de senaste åren fått spaltkilometer med utrymme i pressen.
Vistacoms codec-enbet (koderdekoder) används tillsammans med PCsystem och större system i ett otal tillämpningar, från medicin till tuff industri.
Det ursprungliga bildtelefonkonceptet är numera modifierat och företaget koncentrerar sig på att vidareutveckla och tillverka codec-enheten.
Diagnos per video
Rolf Vainio, som är viceVD för videokonferensföretaget Videra Oy med kontor på Innopoli i Esbo, konstaterar att det hela tiden dyker upp nya möjligheter att på ett lönsamt sätt dra nytta av den nya tekniken.
— Just nu har vi ett projekt på gång tillsammans med Medipoli i Uleåborg, där vi tittar på hur medicinen kan dra nytta av våra konferenssystem, som är avsedda för grupper och inte enbart mellan två PC-enheter.
Som exempel nämner han en specialiserad läkare som sitter i Uleåborg och via sitt multimediasystem har direkt kontakt med en patient och eventuellt en sjukskötare eller läkare på hälsocentralen i Rovaniemi. Diagnosen kan ställas via den rörliga bilden, röntgenbilder kan visas och detaljer
Finländska företag i täten:
MULTIMEDIA VÄXER MED STORMSTEG
Två ledare för innovationsrika videokonferens- och multimediaföretag i Finland, Rolf Vainio (Videra Oy) och Charles Sederbolm (Remtec Systems, Ltd) anser sig ba hittat en framtidsnisch med enorm potential.
Videokonferens mellan Innopoli Esbo och Uleåborg. Bildkvaliteten är bär inte den bästa beroende på att endast en ISDN-linje används vid överföringen.
uppförstoras samtidigt som diskussionen kan ske ungefär som om alla var i samma rum.
— Det går att spara stora summor både när det gäller tid, resor och transporter, säger Rolf Vainio. Effektiviteten i verksamheten ökar klart. I USA har man visst även gjort försök med telekirurgi
Det har också visat sig att fördelar kan uppnås inom telepsykiatrin, speciellt då familjeterapi, där psykiatern ofta kan få svårigheter att göra sin röst hörd. Den ovanliga situationen att tala med läkaren i en stor TV-ruta gör att patientfamiljen inte talar i mun på varandra.
En eller tre ISDN-linjer
Videras konferenssystem bygger på att videobilderna överförs antingen via båda kanalerna i en ISDN-förbindelse (2 x 64 kbit/s) eller över tre ISDNförbindelser samtidigt (6 X 64 kbit/s). Det senare alternativet ger en rörlig bild av nästan samma kvalitet som i en TV-mottagare.
Systemet kan förses med olika typer av kameror eller andra instrument för överföringen. Det har totalt sex anslutningsmöjligheter utöver anslutningen för den PC-baserade styrenheten som finns inbyggd i ”roll-abouten”, alltså det skåp på hjul, där alla enheter ingår.
FORUM NR 6-7/96
Användargränssnittet är Windowsmiljö och användningen av apparaturen sker genom att hantera en vanlig mus i välbekant miljö.
— Användarvänligheten är på hög nivå, det tar högst fem minuter för ett barn att lära sig de grundläggande sakerna, säger Rolf Vainio. För en fullvuxen kan det gå åt några minuter till.
Det nämnda exemplet på medicinsk användning i norra Finland är givetvis något udda. I dag används Videras system främst i kontorsmiljö för ”norma12” videokonferenser mellan grupper.
Multimedia ut på fabriksgolvet
Ett annat finländskt företag som utnyttjar Vistacoms codec-enheter, är det relativt nygrundade företaget Remtec Systems, som utvecklar och tillverkar multimedialösningar för industrin.
VD Charles Sederhoim, som enligt egen uppgift tillsvidare inte lyckats hitta någon direkt konkurrent på världsmarknaden inom sin nisch, ser multimedia för industriella tillämpningar som ett område med enorm potential.
Av de system hans företag tagit fram kan nämnas t.ex. Wärtsilä Diesels system för fjärrservice- och underhåll av motorer. En motor som befinner sig, låt oss säga, i Sydostasien, kan underhållas eller repareras lokalt med bistånd från experter i t.ex. Vasa, Åbo eller Singapore. Experten kan på sin skärm i realtid titta på rörliga bilder från den plats där motorn finns.lokalisera fel, visa detaljer av ritningar och samtidigt ge muntlig information till servicepersonalen.
Överföringen av informationen ske normalt med ISDN eller satellit. vilket är en nödvändighet åtminstone i de fall motorerna befinner sig ombord på fartyg eller på svåråtkomliga områden.
— Det säger sig självt att stora kostnader kan inbesparas i form av onödiga resor och hamnbesök. I dagens läge kan ett enkelt system fås för 50 000 mark, d.v.s. ungefär lika mycket som det kostar att skicka ett par sakkunniga montörer till andra sidan jordklotet, säger Charles Sederholm.
Nätverkslösningar blir allt viktigare
Systemen från Remtec kan även ingå i nätverk, vilket betyder att många människor med PC-apparater framför sig kan delta i konferenserna med yttervärlden samtidigt. Större system av denna typ är till stor nytta inom ”conCurrent engineering”. d.v.s. när kommunikation behövs mellan konstruktörer och planerare som befinner sig på olika orter världen över. Marknads Wärtsilä Diesel underhåller sina motorer ute i världen med expertbjälp från Åbo, Vasa eller Singapore. Informatton över förs i realtid i form av tal, video och data mellan experten och montören.
introduktionen av nya produkter blir snabbare samtidigt som det är enklare att åstadkomma kvalitet.
Ett annat område är projektstyrning. där projektleverantören eventuellt befinner sig i Finland och projektet i Indonesien. Även på detta område kan stora inbesparingar av rese- och andra kostnader uppnås.
Enligt Charles Sederholm finns det otaliga tillämpningar för industriell multimediateknik och de ökar i takt med att kraven på företagens flexibilitet ökar. Antag till exempel att ett finländskt företag uppfört en fabrik någonstans långt borta, där det inte finns sakkunskap i tillräcklig utsträckning om något går år pipan. Att stoppa fabriken eller köra den med risk för ett större haveri, medan man inväntar sakkunskap eller reservdelar från Finland, blir dyrt jämfört med direkt diagnos via etern.
Snabbt växande marknad
En färsk idé är att utnyttja ett Remtecsystem som tolk-TV. I Sverige där myndigheterna arbetar med många olika invandrarnationaliteter, uppstår det ofta språksvårigheter och man blir tvungen att tillkalla tolk. Det blir dyrt i längden. En lösning vore att myndigheter med ofta förekommande svårigheter av denna typ,skulle installera ett system hos sina tolkar.
Man räknar med att det finns cirka 100 000 videokonferenssystem installerade i hela världen och i Finland cirka 200. Den årliga tillväxttakten uppskattas till 30-70 procent beroende på marknaden. Till exempel i Tyskland är den årliga tillväxten för närvarande 70 procent. 2 Lappträsk och Liljendal kommuner erbjuder lediga industritomter invid riksväg 6 z till förmånliga priser. En timmes köravstånd från Helsingfors. z s
Lappträsk: Ingermansby industriområde, tel. 916-610 500" Näringsombud Petri Ånäs. Liljendal: Sävträsk industriområde, tel. 915-616 401" Kommundirektör Sten Frondén.
FORUM NR 6-7/96