Finnet vill talamed hela världen

av Ragnhild Artimo Forum 1994-03, sida 12, 10.03.1994

Taggar: Personer: Jukka Alho

Finnet vill tala med hela världen

Ragnhild Artimo

Vart ringer du om du börjar med att välja 999-1-212? De fyra sista siffrorna låter bekanta: rätt, New York. Men nio nio nio (på franska “nöff-nöff-nöff”)? Då väljer du samtalet genom Finnet. Pri vata Finnet börjar från behärskade utrikestrafiken.

örsta juli markerar raserandet av de (nästan) sista monopolet i finsk tel verksamhet. Då släpps marknadskrafterna loss i form av de privata telefonföreningarnas gemensamma satsning Finnet International. TVO-dottern Telivo och Ålands Mobiltelefon som i november av statsrådet beviljades koncessioner all inleda utlandstrafik. Det är en ny sits för användarna att få välja mellan olika operalörer också då de vinger till utlandet. Hittills har ju denna trafik nästan vattentätt varit statliga Teles monopol.

Helsingfors Telefonförening — störst av Finnets 46 delägare — har redan övat in sig på en smal men intressant specialsektor: HTF har haft koncession på Estland (riktnumret dit är 9921-372).

Mer juridik än teknik

Då Finnet International sträcker händerna mot världen handlar det mera om juridik än teknik. Det erforderliga nervsystemet, näten, finns redan, Access till dem, åtkomsten, är en fråga om förhandlingar och avtal.

— Varje länk på vägen från användaren i Finland till det nummer någonstans ute i världen han eller hon ringer till måste förhandlas fram och materialiseras i form av ett avtal, säger Jukka Alho. — Det betyder att varje samtal har förutsatt ett försvarligt antal internationella kontrakt med parter i flera länder, ofta flera världsdelar.

Alho är styrelseordförande för Finnet, med rötter och huvudförankring vid HTF där han är styrelsemedlem samt direktör med ansvar för teknik och internationella kontakter. HTF är förresten initiativtagare till Finnet.

De gångna och kommande månaderna domineras av arbetet att bygga upp avtalssystemet inför starten i sommar.

— Härhemma innebär den nya internationella biten avtal med statliga Tele för att få tillgång till de nät som fungerar som dörrar ut ur landet, säger Alho. — För oss själva betyder det inkörning av nya datorprogram och nya system för den internationella trafiken.

Bit för bit…

För telekommunikationerna från Finland till andra länder har Finnet tre möjligheter: att själv dra optisk kabel till grannländerna, eller att köpa kapacitet till Sverige av Tele eller till St Petersburg av Telivo (se separat ruta).

— Kommunikationerna vidare från Sverige kommer att basera sig på kabelkapacitet, till lands eller ”havsgående”, so 1 uli ta sin bit av den hittills monopol Ring efter film! Det kan du göra då HTF kör vi köper av utländska teleoperatörer. Det är detta avtalssystem vi jobbar på nu.

Dyraste konnektionen är inte oväntat optisk kabel under Atlanten till Nordamerika. Flera kablar är lagda från Englands västkust till ”någonstans norr om New York" — exaktare än så vill Alho inte uppge, det är en security-fråga. Dyra grejor, se. En kabel från Danmark till Kanada planeras också, men är ännu inte lagd.

Då nu konkurrensen blir fri på den finska utrikestrafiken — finns inte risken att välinformerade internationella operatörer försöker dra nytta av läget och konkurrera de finländska företagen sinsemellan för att trissa upp priserna? Nej, menar Alho bestämt. Dethär är en mycket konservativ bransch med rigida, etablerade spelregler. Grunderna för bastarifferna har överenskommits på bred internationell bas. Ingen djungelns lag här, inte.

Mer personalsatsning än pengar

Vad kostar kalaset? frågar man gärna som konsument. För alla vet eller åtminstone väntar att fri konkurrens skall ge billigare samtal — Själva kontrakten är inte någon handelsvara som man betalar för, ler Alho. — De ger nyckeln till användning av de erforderliga förbindelserna, för vilka sedan betalas i relation till nyttjande, på sedvanligt sätt.

Steget ut i världen medför alltså inte för Finnet någon massiv investering, finansiellt. Men satsningen mätt i arbetstid är stor i beredningsstadiet. Och då utrikestrafiken öppnats räknar Alho med att verksamheten |

Jukka Alho

H | lång med VOD, Video-On-Demand. “Översättaren” som behövs kommer att kosta 2 000-5 000 mk.

avtals- och förhandlingssida fortsätter att binda fem till tio personer under flera år.

Hur mycket billigare blir samtalen då vi får fri konkurrens? Där vill Albo inte ge några ”presidentvalslöfien".

— Ått fjärrsamtalen i inrikestrafiken pressats ner ganska markant av konkurrensen skapar ett förväntningstryck som det är realistiskt att dämpa en smula. Min gissning är att samtalsavgifterna blir runt 5 procent billigare då vi kommit igång. Jag vill påpeka attsamtalsavgifterna iinrikestrafiken nu hör till de lägsta i Europa, och också utrikessamtalen ligger snarare under än över internationellt genomsnitt, så det finns faktiskt inte marginal att ta till. Prissänkningen måste komma från rationella och intelligenta arbetssätt.

Postmonopoleran har börjat

Med de 46 privata telefonföreningarna som delägare har Finnet idag över 70 procent av abonnentkakan, telefonanslutningarna. Sedan startskottet vid årsskiftet för frikonkurrerande = fjärrsamtal har denna TeleGroup inmutat nära 40 procent av den för dem nya kakan härhemma. Halva kakan är inte ett orealistiskt mål. Marknadskampen går het och mediakrutet har åtminstone den andra parten inte sparat på.

En intressant iakttagelse är att lokal- och regionalpatriotism spelar en viss roll i den nya valsituationen, Ju mindre ort. dess mer benägna tycks folk vara att kanalisera sina samtal till det privata lokala telefonföretaget — pengarna “stannar hemma”.

fortsättning på sid 17

Utgiven i Forum nr 1994-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."