Fiskar på torra land
av Bo Ingves Forum 2015-08, sida 28, 24.09.2015
Fiskar på torra land
JÄTTETANKAR. Fiskarnas gener gör att de kommer att simma motströms i det cirkulerande vattnet i tankarna så att de får lämplig motion. När de överförs till renvattenbassängen är slutet nära; efter en vecka utan några kostillägg har köttets smak säkrats och fiskarna tas ut till slakt i en takt av en långtradare per dag. Med hjälp av de över 60 cm tjocka rören under den kommande grusbädden på bilden kan fisken sorteras i olika tankar enligt storlek.
Vem har sagt att en fiskodling måste ligga i vatten? I Eckerö på Åland inviger Fifax snart en jättelik fiskodling nästan två ilometer inåt land.
BO INGVES TEXT OCH BILD X Där vi går på gruset bland de 36 jättelia tankarna på 580 m? var, hopskruvade av jocka betongelement, är det svårt att fantisera att glada små regnbågslaxar börjar simma här om någon månad. I det fåtal liknande fiskodlingar som finn i Finland produceras 50-100 ton fisk per år jämfört med 3 000 ton på Åland. Följande i storlek är Sybimars fiskodling i Nystad som producerar 400 ton fisk per åriett slutet vatensystem som bolaget själv utvecklat.
”Fifax anläggning blir Nordeuropas största i sitt slag. Tack vare avancerad vatenrening är till exempel utsläppen av fosfor endast 200 kg per år. Med traditionell havsodling kan utsläppen beräknas vara 10 ton per år med en lika stor produktion”, säger Timo Vetriö, styrelsemedlem i Fifax och vd för fiskförädlings- och marknadsföringsboaget Chipsters, som ska sköta fiskförädlingen och logistiken.
Motionsanstalt. Det vatten som pumpas upp ur vattnen utanför Eckerö renas mekaniskt
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 8201 i Fifax eget reningsverk i en sandbädd samt genom UV- och ozonfilter.
”Eftersom det inkommande vattnet är rent och vattnet i anläggningen renas kontinverligt från alla bakterier i en biologisk process, behöver inte fiskarna medicineras i preventivt syfte”, säger Fifax tekniska chef Tommy Andersson.
Han beskriver anläggningen som en motionsanstalt för fiskar.
”Det ligger i fiskarnas gener att simma motströms, som de naturligt gör i floder och älvar. Vi kan se till att köttkonsistensen och tillväxten blir optimal genom att justera vattnets strömningshastighet, temperatur och ljus så att fiskarna hela tiden är lämpligt aktiva”, säger Andersson.
Utanför själva fiskodlingen byggs ett biogaskraftverk som tar hand om slaktrester, slam och blodvatten.
”Av de rötrester som blir över görs sedan biogödsel och jordförbättringsmedel för de åländska åkrarna. På det här sättet minskar vi för vår del påfrestningen på natur och hav”, säger Andersson.
Fiskarna är förädlade uttryckligen för att födas uppitankar, från romkorn till 2,2 kg fisk på 440 dagar, och kräver ett specialfoder.
”Fodret importeras från Danmark, där också fiskstammen förädlats, eftersom den finska foderindustrin inte ännu tagit fram ett lämpligt foder > FIFA = Fifax Ab bygger i samarbete med fastighetsbolaget F-Fast en livsmedelsindustri i Eckerö på Åland för produktion av 3200 ton regnbågslax (regnbågsöring i Sverige) per år. a Fisken odlas i ett slutet, landbaserat RAS system (Recirculating Aquaculture Systems) där vattnet renas kontinuerligt inne i odlingen.
a hallen finns 36 stycken så kallade grow out bassänger. Därutöver finns på anläggningen äggkläckning, yngelavdelning, laboratorium, tekniska och adminsitrativa utrymmen. Byggstart var hösten 2014, de första fiskarna planteras hösten 2015 och anläggningen väntas ha full leveranskapacitet år 2017.
= På området byggs ett vattenreningsverk för att klara miljökraven gällande utsläpp av fosfor och kväve och för produktion av det egna sötvattensbehovet. Dessutom etableras en biogasanläggning på området.
= Odlingsteknologin och vattenbehandlingstekniken kommer från Norge och tankarna från Danmark.
= Anläggningen ska sysselsätta 15-20 personer och omsätta 11-12 miljoner euro per år. Med15000 m? under tak är den Nordeuropas största i sitt slag. Investeringen går på totalt cirka 18 miljoner euro.