Utgiven i Forum nr 2012-10

Fixa jobbet med Facebook?

av Henry Clay Ericsson Forum 2012-10, sida 28, 25.10.2012

Taggar: Teman: Facebook

HI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 18 2012

Skicka dina kommentarer tilladressen: feedbackQforum.fi

Fixa jobbet med Facebook”

HENRY CLAY ERICSSO ”Kan vi få se din partibok? a Hmm, fel färg, du hör nog int hemma bland oss politiskt troende" Så kunde det låta förr i tiden, på partikanslier, fackförbund och i media. I dag är det andra bullar på anställningsintervjun. “Kan vi få se din Facebook? Hmm, så få vänner, du hör nog inte hemma bland oss digitala infödingar” Kommunikationsentreprenören Wille Wilenius provocerande uttalande i en intervju Jag anställer bara personer med 500+ FB-vänner” orsakade en intensiv debatt om kattmatare, paradigmskiften med mera på Forums grupp på Linked In.

Är FB-vänner riktiga vänner? Det betvivlades av några. Man ska träffa mänskor och odla deras bekantskap, tyckte traditionalisterna. Vem som helst kan ju klicka in halva Svenskfinland utan större besvär, hävdade några. Man kan ju skaffa låtsaskompisar för att bulla upp sin CV! Men FBentusiasterna med över 500 digitala kompanjoner hävdade med skärpa, att de kände sina FBkompisar både till namn, utseende och sammanhang. FB-näten bestod typiskt av hobbyvänner (till exempel körsångare och seglare), kolleger (nuvarande och forna), släkt och vänner (inrikes ochutrikes). Sådana som man minsann höll kontakt med också ute i riktiga världen. Dessutom behövs det två för att dansa tango: motparten ska godkänna inbjudan, inte släpper man vem som helst in på livet, ansågs det.

Funkar FB-sållet vid anställning? Det är helt normalt att man frågar om befintliga nätverk när det gäller att rekrytera säljare och PR-personer, bekräftade HR-proffsen bland debattanterna. Därför är det helt logiskt att man kollar upp kandidaternas elektroniska nätverk på Facebook och LinkedIn. Som första grovsållning ger antalet kontakter en bra indikation på personens sociala och digitala kompetens. På slutrakan i urvalsprocessen bör man kolla kvaliteten i personernas nätverk, och stryka eventuella ”kattmatare” Därmed avses Facebookare som inte klarar av att publicera annat än trivialiteter som ”Stöön, måndag igen" “Uhm - ärtsoppa i dag” eller ”Nu har jag matat katten.

Kan SoMe urarta på jobbet? Då sociala me dier var nya, skyndade sig nitiska arbetsgiva re att förbjuda Facebookande, IRC:ande och vad det allt heter, på arbetstid. Numera har förbuden luckrats upp. Man börjar förstå att företaget kan dra nytta av sin personals digitala sociala kompetens. Synlighet på proffsigare medier som Linked In och fackfolks diskussionsgrupper rentav uppmuntras, som ett led i byggandet av företagets kompetensprofil. Slösar man tid på onyttigt i nätet, så syns det nogi varje fall som klena arbetsresultat. Arbetsgivaren ska inte lägga sig i vem man håller kontakt med, och vad man gör på sin dator, anser speciellt den yngre generationen bland våra debattörer.

Kan sociala media bidra till företagets framgång? lodå, ett flertal bra exempel gavs på detta. Att hitta en ny pigg reklambyrå gick snabbt via Facebook, inom ett dygn kom det ett dussin bra offerter. Att spåra nya villiga intervjupersoner eller gästföreläsare fixades också behändigt den vägen. Men man påpekade även risken av snuttifiering. Tonåringen vars telefon sitter som en fastklistrad hand bör dresseras till att läsa inte bara SMS och tweets, utan också längre, sammanhängade text som till exempel skolböcker (ve och fasal). Att följa med enskilda personers göranden och låtanden via Twitter an sågs vara en helt hjärndöd syssla, som inte gav stilpoäng.

Mindre mygel på nätet? Ett socialt Internetbaserat nätverk är öppet och transparent. Andra kan se vilka vänner och kontakter du har. En bra sak för dig som har rent mjöl i påsen och inget att dölja. Kanske inte lika festligt för medlemmar av obskyra bästa bror-nätverk, som tidigare enligt landets sed” i det tysta mutat och myglat sig till förmåner, lägenheter och feta kontrakt.

Är ett paradigmskifte på gång? Är det dags att slänga mapparna med visitkort? Är det dags att skrota de handskrivna telefonböckerna? Javisst. De flesta människor har redan flyttat sina personkartotek till sina laptoppar eller smarttelefoner. Vad är då naturligare än att helt övergå till ett socialt medium, där personerna själva i eget intresse fortlöpande uppdaterar sina uppgifter. Nätverket är vad du själv gör det till. Det är ett nytt tänk, säger ungdomen. Ett paradigmskifte, säger socialforskaren.

Forum - det finlandssvenska affärsnätverket på Linked In. En länk till gruppen finns på Forums webbplats www.forummag.fi

OLOHAHDOLSI

Utgiven i Forum nr 2012-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."