Framtidens tändning

av Christer Ekebom Forum 1985-06, sida 24-25, 03.04.1985

Taggar: Bolag: SAAB Teman: teknologi

HELSINKI INVESTMENT TRUST OY

HALLITUS

Seppo Hieta, varatuomari, toimitusjohtaja, Yrjö Jahnssonin säätiö, puheenjohtaja

Mauno Brade, varatoimitusjohtaja, Pankkiiriliike Lamy Oy

Karl-Gustaf Fogelholm filosofian maisteri,

Suomen Kiinteistönvälittäjäm Liiton kunniapuheenjohtaja

Tapio Koivula, hallinto-opi kandidaatti, toimitusjohtaja, Suur-Helsingin Osuvuspankki

TILINTARKASTAJAT VARSINAISET Matti Kujala, KAT

Irma Ruuskanen, HTM

Jarl Lund, kauppat. maisteri, toimitusjohtaja, isännöitsijä

Robert Rossander, kauppat. maisteri, toimitusjohtaja, Medical Investment Trust Oy

Pentti Vanhala, varatuomari, sijoitusjohtaja, Suur-Helsingin Osuuspankki

TOIMITUSJOHTAJA

Robert Rossander, kauppat. maisteri

VARAMIEHET Markus Smeds, KAT

Nils-Erik Råberg, DE

Vasemmalta: Seppo Hieta, Mauno Brade, Karl-Gustaf Fogelholm, Tapio Koivula, Robert Rossander ja Pentti Vanhala.

OSAKEANNIN TAUSTA

Sijoitusyhtiöt ovat tulleet Suomeen. Helsingin Arvopaperipörssissä noteerataan tällä hetkellä kahden sijoitusyhtiön osakkeita ja lisää yhtiöitä on tulossa vielä tämän vuoden aikana.

Helsinki Investment Trust Oy (HIT) on ensimmäinen lajissaan arvopaperimarkkinoillamme — sijoitusyhtiö, joka keskittyy pelkästään kiinteistöihin ja asunto-osakkeisiin.

HITin esimerkkinä ovat olleet ruotsalaiset kinteistösijoitusyhtiöt, joita Tukholman pörssija OTC-listoilla on 24 kappaletta. Niiden yhteenlaskettu pörsslarvo on yli 19 miljardia kruunua.

HITin toiminta-ajatuksena on varojen sijoittaminen Helsingin alueella sijaitseviin kinteistöihin ja asunto-osakkeisiin. Tähän mennessä tehtyjen stjoitusten käypä arvo on noin 21 Mrak. Osakeannilla koottavat 9 Mmk sijoitetaan yhtlön toiminta-ajatuksen mukaisesti kiinteistöihin.

HIT SIJOITTAJAN KANNALTA

Helsingissä sijaitsevat kiinteistöt ja osakehuoneistot ovat tuottoisa sijoituskohde. Tämän osoittaa esimerkiksi alla oleva asuntojen viimeisen viiden vuoden hintakehitystä kuvaava käyrä. Kiinteistöihin ja huoneistoihin sijoittamisessa on tähän saakka ollut heikkoutena tarvittavan pääoman suuruus. Pienimmilläänkin pääoman tarve on ollut sadantuhannen markan suuruusluokkaa. HIT tarjoaa nyt sijoittajalle mahdollisuuden päästä osalliseksi kinteistöjen ja huoneistojen arvonnoususta — ja pääomaa tarvitaan vain 6000 markkaa.

3 kk tasoitus

Helmikuun lopussa HITin osakkeen substanssiarvo oli 46,80 mk. Osakkeen merkintähinta nyt alkavassa annissa on 30 markkaa. Anti on siten sijoittajalle edullinen. Annin jälkeen osakkeen substanssiarvo on 40,50 mk.

HITin saamat tuotot koostuvat etupäässä vuokrista ja myyntivoitoista. Osakkaiden saama tuotto muodostuu siten pääasiallisesti kinteistöjen arvonnousuun perustuvasta osakkeiden arvon kohoamisesta.

Lähde: Suur-Helsingin Osuuspankki, asuntohintaindeksi

Utgiven i Forum nr 1985-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."