Utgiven i Forum nr 1972-20

Från handgjorda kaffepannor till processanläggningar

Forum 1972-20, sida 18-19, 15.12.1972

Taggar: Orter: Jakobstad

JA-RO i Jakobstad:

Från handgjorda kaffepannor till processanläggninga e År 1949 gjorde JA-RO:s tre man starka besättning handgjorda kaffepannor och diskbordsbeslag. 1972 gör företagets ungefär 700 anställda färdiga anläggningar för processindustrin och exporterar apparatur och röranläggningar till Europa och andr kontinenter.

$ 1950 var omsättningen 20 000 mk, 1967 10 000 000 mk, 1972 är den 56 000 000! Metallindustriföreningen kommenterar siffrorna med att de är alldeles utmärkt goda, man ser där med beundran på jakobstadsföretagets frammarsch. Och man säger också att bolagets produkter har rönt berättigat intresse på utländska mässor, nu senast i Leningrad.

JA-RO i Jakobstad kan alltså gott personifiera den starka utveckling, som präglat vår metallindustri. Företagets statistik och siffror ger god bas för flera poänger som man kan plocka fram. Men man kan också lämna siffrorna och kort och gott konstatera, att JA-RO:s utveckling har varit enorm “> omsättningen har mer än femfaldigats på fem år och perso nalen har ökat starkt liksom också fabriksanläggningen.

Det var alltså 1949 som verksamheten inleddes som ett tremannabolag. Då gjordes kaffepannor och diskbordsbeslag för hand. Under årens lopp har företaget mer och mer kommit att betjäna processindustrin med rör och rostfria cisterner samt olika slag av apparatur. Då Oy Wilh. Schauman Ab byggde ut 1960—62 var JA-RO med som betydande leveråntör. Denna koncern köpte 1962 majoriteten av aktierna i JA-RO och i somras övertogs de resterande aktierna av koncernen. Schauman-koncernen har från tidigare fem träförädlingsindustrier samt ett båtvarv (Nautor i Jakobstad) och nu svarar JA-RO för koncernens verkstadsindustri.

Bolagets VD, dipling Erik Volmari, berättar om sitt företags status såhär: — Vi är ett eget självständigt aktiebolag med det ansvar och de möjligheter det innebär samtidigt som vi backas upp av en storkoncern med alla de fördelar det för med sig i form av ekonomisk trygghet, kreditmöjligheter och image ute på marknaden.

Företaget sysselsätter 700 personer, varav 170 tjänstemän. JA-RO har i form av projektpaket betydande jobb ute på fältet och för den skull också en egen montagesektion med cirka 250 personer.

Direktör Volmari sammanfattar tillsammans med tekniska direktören Gustav Falck sitt företags produktion i tre huvudsektorer 1. Tung produktion 2. Lätt produktion 3. Linje för glasfiberarmerad plas — Tillverkningen av rostfria, svetsade rör och rördelar utgör en av huvudgrupperna inom den tunga produktionen. Produktionsmaskineriet och hela processen har helt nyligen moderniserats och i hög grad automatiserats. I fabriken finns bla Finlands enda fullständigt automatiska klenrörs 1 maskin. Precisionsrör för värmeväxlare och andra apparater tillverkas också med denna maskin. Med lekmannaögon sett fungerar denna klenrörsmaskin så, att ändlösa plåtremsor leds in i maskinen och formas under hjul gradvis tills de har fått formen av ett rör. Sedan leds röret vidare in i en likaledes helautomatisk svetsmaskin, som fogar den rundböjda plåten till ett färdigt rör. Diametern på röret blir 16—90 mm och väggarnas tjocklek kan variera mellan 1—3 mm.

Till produktionslinjen hör också en anläggning för elektrolytisk polering, i vilken in- och utsidan av rören kan poleras spegelblanka för krävande ändamål.

— Den andra huvudgruppen inom den tunga produktionen utgörs av tillverkningen av cisterner, tryckkärl, apparater och stålkonstruktioner för processindustrin. Det expansionsarbete, som för tillfället är på gång, är inriktat på att vidareutveckla denna verksamhet. Då expansionen nästa vår är helt och hållet genomförd, står en 85 000 m? stor hall med tunga, moderna maskiner till förfogande. Som exempel på denna produktionsgrupp kan nämnas de absorptionstorn för salpetersyra som levererats till Kemira Oy:s Siilinjärvi fabriker. Tornen väger 100 ton/st och är ca 45 m höga. För att göra absorptionen effektivare är tornen försedda med mellanbottnar, som tillverkats som precisionsarbete.

— Som stödavdelning för den tunga sidan fungerar verkstadens bearbetningsavdelning. Till avdelningens maskinpark hör olika slag av svarvar, fräsar, hyvelmaskiner och ett arborrverk.

— Ritkontoret och montageavdelningen är nära anknutna till den tunga produktionens verksamhet. Med deras hjälp kan hela projekt av den tunga produktionens produkter, dvs paketleveranser i turn-key-stilen fås till stånd.

Företaget har en intensiv skolning och förhållandet utbudefterfrågan på arbetskraft i jakobstadsregionen betecknar företagets ledning som mycket harmoniskt. Materialet är gott, men JA-RO är i alla fall tvunget att skola personalen för de specialuppgifter, som företagets produkter innebär och kräver. Enligt tekn dir Falck är dagens yrkesskolning i Finland inte ändamålsenlig för att tillgodose t ex företagets önskemål.

— Stommen för den lätta produktionen utgörs i detta nu av diskbordstillverkningen. Bland de lätta produkterna har under

Forum 20/197 —TLT det gångna året tillkommit en ny artikel, det s k Spiralo-röret. Det är ett böjligt, tunnväggigt rör med god tryckhållfasthet och elasticitet. Röret används inom ventilationstekniken.

— På spiralo-metoden baserar sig också en ny typ av avgasrör för bilar. Det är här frågan om ett avgasrör och en ljuddämpare, som är tillverkade av lätt rostfritt stål.

— Huvudartikeln inom plastlinjen utgörs av oljecisterner tillverkade av glasfiberarmerad plast. Tillverkningsmetoden är patenterad. Det är en tämligen ny produkt, påkallad av det behov, som torde vara stort hos oss, nämligen att få underjordiska oljetankar, som håller mot korrosion och sålunda hindrar ytterligare oljemängder att komma ut i jorden. Glasfibersidan inom företaget skall utvecklas, så att flera produkter av detta material fås fram för att komplettera den rostfria sidan.

Detta om produktionsavdelningarna. Som alltså förbrukar mera rostfritt material än någon annan i branschen i Finland. I fjol var JA-RO:s förbrukning 3000 ton rostfritt.

Absorbtionstornen vid Kemiras fabriker i Siitinjärvi, 45 meter höga, väger 100 ton per styck. Allt i rostfritt.

Forum 20/1972

Några svårigheter med råmaterialet? — Nej, försäkrar Volmari och Falck, JA-RO är idag ensamrepresentant i Finland för rostfri plåt från Stora Kopparbergs Bergslags AB i Sverige. Vi har med dem ett avtal, som går ut på att vi dels tar våra råvaror för eget behov därifrån och dels är agenter för deras rostfria plåtprodukter här i Finland. Denna kontakt gör att vi alltid kan säkra tillgången på råmaterial och ha en mångsidig lagerhållning. En del av vårt råmaterial kommer från Frankrike och Västtyskland samt från de andra stålverken i Sverige, men Stora Kopparberg är vår huvudleverantör.

FORUM: — JA-RO kan alltså visa upp strålande siffror speciellt under de fem senaste åren. NI tycks också ha ordnat personalfrågan samt tillgången till råmaterial. Kan vi sålunda vänta oss en lika snabb ökning i fortsättningen?

VOLMARI: — Nehej, för all del. Vi har haft det bra och har det fortfarande. Vi har visserligen en konjunktursvacka på kommande, den når oss först nu, eftersom våra varor är den sista kedjan i en storinvestering. Men den tror vi oss klara av ganska bra och vad vi närmast försöker är att göra företaget mera stabilt samtidigt som det också i fortsättningen växer. Vi vill pränta in firmanamnet så att det fastnar definitivt. Vi har kunnat utvidga och bli medvetet stora dels tack vare egen aktivitet, dels tack vare frikostiga u-områdespengar och andra krediter. Självfinansieringen är inte bättre hos oss än hos övrig finländsk industri. Våra utrymmen är, om än något spridda i Jakobstad, så dock väl tilltagna och vad vår framtid nu mest går ut på är att hitta nya produkter.

FALCK: — Samt dessutom gärna mera krävande arbeten. Vi nämnde ju projektpaketen, som är intressanta uppdrag. Och vad de nya produkterna beträffar, så har vårt produktutvecklingsorgan hittat en hel del intressanta nyheter och idéer, som är utvecklingsbara.

VOLMARI: — Så vi kan väl säga som så, att vi nu siktar på att nå en högre förädlingsgrad på våra produkter. Vi vill definitivt byta ut släggan mot precisionsmaskiner. Graden av know-how kan bli högre hos oss, inte på de produkter som vi redan är etablerade på, men på nya.

FALCK: — Som ett exempel på en sådan nyhet kan man väl ta fram vårt intresse och arbete med titan. Av den metallen gör vi rör och apparater där slitaget är hårt, men inte får tära på precisionen, Titan är mycket korrosionsbeständig. I fråga om denna metalls tillämpning är vi avancerade.

FORUM: — En framtidsvara i stor skala?

FALCK: — Knappast. Priset 80—100 mk per kilo sätter stopp. Rostfri plåt kostar ungefär 5 mk/kilot. Jag kan som en kuriositet när det gäller titan, dess lätthet och hållbarhet, nämna att vi har haft påstötar från Sverige av travhästägare, som velat sko sina hästar med titanskor från oss.

VOLMARI: — Samtidigt som vi utvecklar våra nuvarande produkter och tillverkningsmetoder samt marknadsföring söker vi nya produkter. Produktutvecklingen är hårt på gång och vi satsar och tror på denna verksamhet.

19

Utgiven i Forum nr 1972-20

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."