Friskare personal ger mera pengar
av Bo Ingves Forum 2014-03, sida 19, 27.03.2014
Outfört arbete på grund av onödig sjukfrånvaro kostar varje år de finska företagen upp till fem miljarder euro.
BO INGVES TEXT X Arbetshälsoinstitutets direktör Guy Ahonen konstaterar att de totala arbetskraftskostnaderna i Finland uppgår till ungefär 100 miljarder euro per år.
”Om den genomsnittliga sjukfrånvaron skulle minskas med i genomsnitt fem procent vore inbesparingen fem miljarder euro. Det är inte frågan om desto svårare matematik”, säger han.
Fem miljarder. Det är ungefär hälften av underskottet i statsfinanserna. Skuldsättningen ökar då staten använder mer pengar på att hålla i gång samhället än den får in via skatter. För att åtgärda obalansen diskuteras det därför på blodigt politiskt allvar att pensionsåldern borde höjas till åtminstone 67 år.
”Men det avgörande är inte hur hög den nominella pensionsåldern är, utan att man är friskare på jobbet och kan gå i pension i normal ordning istället för att bli sjukpensionerad”, säger Lasse Parvinen, servicedirektör på Suomen Terveystalo.
Han ansvarar nu för tredje gången en omfattande undersökning av vilka summor finländska företag går miste om på grund av ogjort arbete som beror på sjukfrånvaro, sjuk- eller invalidpensioner och arbetsrelaterade olycksfall. De två första undersökningarna gjorde han som vd för Hoffmanco International som 2013 köptes av Terveystalo.
”Ungefär 250 000 finländare är pensionerade på grund av arbetsoförmåga, varav de flesta är slutgiltigt utslagna ur arbetslivet”, säger Parvinen.
Gott blir bättre. Expert Vesa Rantahalvari på Näringslivets centralförbund EK betonar att antalet arbetsplatser i Finland inte är en fast variabel.
”Ett företag med god produktivitet och motiverad personal tenderar att utvecklas positivt och i slutändan öka antalet anställda”
Han påpekar att inte alla sjukorsaker som leder till nedsatt arbetsförmåga och sjukpensionering är medicinska; en tredjedel är psykrelaterade.
”Det går inte att lösa arbetsförmågerelaterade problem enbart genom hälsovård. Alla faktorer på arbetsplatsen som skapar problemen måste identifieras och åtgärdas på ett strukturerat sätt.”
Rantahalvari betonar att det är företagets högsta ledning som i sista hand är ansvari för att personalen hålls så frisk och arbetsförmögen som möjligt.
””En bra mätare är hur mycket personalens arbetsoförmåga kostar. Det här gäller likaväl den privata som den offentliga sektorn”
Radikal produktivitetsförbättring, Ett företag som insett den ekonomiska potentialen hos en frisk personal är köttförädlaren Atria. Bolaget började mot slutet av 2000-talet i samarbete med Hoffmanco aktivt ta fram verktygför att hjälpa personalen att hållas kry och välmotiverad.
”Vi har investerat mycket i arbetsplatshälsovården och i olika typer av preventiva åtgärder. Men den stora förändringen ligger i hur vi långsiktigt följer upp sjukdomsfallen och alltid vid behov rättar till de systemfel som kan finnas på arbetet”, säger Atrias personaldirektör Tapio Palolahti.
Han konstaterar att man i samhället talar mycket om att upprätthålla arbetsförmågan. Mycket är enligt honom tomt prat som handlar om pausgymnastik och rekreationssedlar.
”Det krävs ett aktivt ledarskap för att förbättra hälsoläget i ett företag”
Atrias siffror visar att det lönar sig att aktivt satsa på personalens välbefinnande.
”Vi har gjort en direkt produktivitetsförbättring värd 12,6 miljoner euro då sjukfrånvaron har sjunkit från nio till fem procent sedan 2010. Samtidigt har pensionsåldern stigit med tre år till drygt 63 år”
En viktig åtgärd, enligt Palolabti, var att Atria standardiserade hur cheferna skall agera gentemot personalen då det gäller känsliga, hälsorelaterade frågor.
”Nu följer alla samma standard. Det innebär att en enskild chef inte behöver grunn 2”
Ungefär 250 000 finländare ä pensionerade på grund förtidspensioneringar.
av arbetsoförmåga.
ARBETSFÖRMÅGAN I CENTRU = En välmående och motiverad arbetstagare trivs med livet och har större chans till en högre inkomst- och pensionsnivå.
s Arbetsgivaren vinner i form av högre produktivitet, reducerad sjukfrånvaro och lägre kostnader för sjukpensioner. Samtidigt blir företaget attraktivare som arbetsplats.
= Samhället vinner då landet produce rar mera, hållbarhetsgapet minskar och välfärdssamhällets tjänster kan tryggas.
= Personalens arbetsförmåga ska i framtiden ingå i större bolags rapportering om företagsansvar.
över hur den ska ta upp saken då man ser de förstatecknen på att allt inte står rätt till med en anställd”
Specifika åtgärder behövs. Det som Atria genomfört på några år låter på många sätt som självklarheter. Men Satu Huber, vice vd på pensionsförsäkringsbolaget Elo, konstaterar att det är svårt att inplantera tänkesättet i företagsvärlden, för att inte nämna den offent liga sektorn.
”Trots att arbetsoförmåga är ett gripbart lönsamhetshot har ytterst få företag en konkret mätare som beskriver kostnaderna för outfört arbete”, säger hon.
Lasse Parvinen betonar vikten av verktyg bland annat därför att det finns ett direkt samband mellan högfrekvent sjukfrånvaro oc ”Om man i klara siffror till exempel kan analysera vari företaget sjukfrånvaron är frekvent finns det ett konkret åtgärdsunderlag. Det är ju ingen idé att genomföra uniforma åtgärder i ett helt företag om problemen gäller en liten del av verksamheten. Det leder bara till att friska blir friskare och sjukfrånvaron koncentreras ytterligare”, säger han.
Avsikten med den nu pågående benchmarkundersökningen är att skapa ett jämförelsematerial som ger företag möjlighet att se hur de ligger till i relation till andra motsvarande företag.
”Enligt våra tidigare undersökningar ligger procenten outfört arbete på upp till tolv procent av lönesumman. I sådana företag finns det en verkligt massiv chans att förbättra resultatet enbart genom att se till att personalen hålls arbetsför”, säger Parvinen. m
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 32014