Utgiven i Forum nr 2013-03

Fuskmat eller närmat?

av Henry Clay Ericsson Forum 2013-03, sida 35, 28.03.2013

Taggar: Teman: mat

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 3 2013

Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackÖforum.A

Fuskmat eller närmat”?

AFFÄRS- HENRY CLAY ERICSSON NÄTVERKET En trojansk häst gömd i FinFORU dus lasagne! Det var en nyhet som blev förstasidesstoff i många tidningar. Morgonradion undrade redan, vad Findus husbonde Pettson tyckte om saken. Medlemmarna i Forums grupp på Linked In var inte sena att hoppa ini debatten om matfusk. Samtidigt behandlades etikettfrågor, inhemsk mat, matkriminalitet och närmat. Nedan en närmalen köttfärs av åsikter, kraftigt pepprad med skribentens kryddblandning.

Korrekt etikettering, tack! Att hästkött kan vara både gott och närande var de flesta eniga om. Men konsumenten måste få veta vad som finns i förpackningen. Häst ska kallas häst. Nötkött skall kallas nötkött. Sedan får den hungriga konsumenten rösta med plånboken: köpa eller inte köpa. Den som tvingas leva på Pirkka XXLL kebab kanske inte bryr sig så mycket om exakt vad som finns i påsen.

Köp inhemskt? Några debattanter önskade uppliva detta klassiska, smått nostalgiska kampanjmotiv från tiden före vårt EU-medlemskap. Ett varningens finger höjdes dock mot denna nationalistiska attityd. Hur skulle det gå för det kraftigt exportberoende Finland, om våra kunder i utlandet skulle slå tillbaka genom att gynna inhemskt i sina egna länder Ått inhemsk mat skulle per se vara av högre kvalitet än utländsk, var det många som betvivlade. “Nog fuskas det lika mycket i våra slakterier som utomlands” Det diskuteras friskt vad malet kött egentligen får innehålla. Om det står “malet kött av stek” så verkar industrin tycka att ”alla vet ju ändå att det inte är gjort av stek” Ett lindrigare fall: Om det står “ärtsoppa” på burken och det mellan ärterna simmar även morötter, är det kanske inte medvetet fusk, utan en indikation om att rätten har “rötter i österbottnisk matkultur”. som en debattör uttryckte saken.

Inget nytt under solen. Matfusk är inte något nytt. “Var dröjer de polska morötterna? Vi måste få ut vår jordgubbssylt i handeln!” Så kunde det låta på 1950-talet. På 1960-talet var Paasivaaras fabrik i Hertonäs hett stoff i rubrikerna. Den

Fusk inom matind blev ju avslöjad för att blanda djurfett i sitt växtoljemargarin. Det ryktades att de kringstrykande katterna blev allt färre i trakten. Folkhumorn myntade det legendariska ordstävet “Mjau, sa den lilla kokospalmen”.

Dunkla krafter i farten? Våra rapportörer hänvisar dunkelt till att mörka krafter är i görningen. Enligt europeiska etermedier är den organiserade brottsligheten djupt involverad i det lukrativa matfusket. Donna Leones deckare har ju exponerat maffians grepp om den syditalienska avfallshanteringen. Då man som sopkusk redan får betalt för att rensa Neapels gator från avlidna mulåsnor, är det ju rationellt att minimera begravningskostnaderna genom att helt pronto släpa bytet till närmaste pastafabrik. En ”Winwin” situation, kort sagt. Eller “gefundenes Fressen’, som man säger längre norrut.

Åtgärder i hästväg? I vår Linked In grupp blev det tunnsått med förslag till radikala protester mot matfusket. Så må det vara er kolumnist tilllåtet att komma med några häftiga uppslag till tidsenliga demonstrationer: Befria Finland i lenomen, konstale ioneni Forums LinkedIn-grup hästar från sina trånga stall, låt dem rymma till skogs. Attackera en hästtransportvagn på dess väg till slakteriet. Ordna en Horse Pride festival på Senatstorget. Bombardera riksdagsledamöterna med makaronilåda på hästkött.

Slutsats: Satsa på närmat! Vad göra? Hand la direkt i gårdsbutiken. Där kan man hitta lokalt odlad och malen spannmål, kött av lokalt uppfödd boskap, närodlade grönsaker, närpressade safter och närblandad glass från samarbetande gårdar i trakten. Det är bara att plock åt sig, droppa pengarna i skrinet och köra iväg med varorna. Klart att man inte kan pendla dagligen från hufvudstaden för detta. Men att tit ta in en gång i veckan under sommaren brukar gå bra. Sådan service finns på bland annat Björknäs gård på Kimito, Mörby gård i Pojo och Kiala gård i Borgå. Våra läsare får gärna komma med fler tips i Forums grupp på Linked In!

Affärsnätverket Forum på LinkedIn. En länk till gruppen finns på Forums webbplats www.forummag.fi

Utgiven i Forum nr 2013-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."