Utgiven i Forum nr 2019-08

Gamla oförrätter bakom asiatiskt handelskrig

av Jon Thunqvist Forum 2019-08, sida 20-21, 24.10.2019

I skuggan av handelskriget mellan USA och Kina utkämpar grannländerna Japan och Sydkorea en alldeles egen batalj som trappas upp vecka för vecka och lett till bister iskyla i relationerna.

Det hela började med att Sydkoreas Högsta Domstol för ganska precis ett år sedan bestämde att japanska företag bör betala ekonomisk kompensation till sydkoreaner som tvingades till vad som beskrivs som ”slavarbete” i japanska fabriker under andra världskriget.

Bland de japanska företagen finns jättar som Nippon Steel och Mitsubishi Heavy Industries. Vägrar de betala har domstolen gett klartecken till att beslagta deras eventuella tillgångar i Sydkorea.

Japans inställning är att alla frågor angående krigsskadestånd och kompensation för begångna oförrätter reglerades i det normaliseringsavtal länderna undertecknade 1965.

[caption id=“attachment_59476” align=“aligncenter” width=“440”] Nära, men ändå fjärran. Tokyo ligger bara några timmars flyg från Seoul och för koreaner var den japanska huvudstaden fram till konflikten bröt ut den klart populäraste destinationen för en weekendresa.[/caption]

Bojkott och halverad turism. Tvisten mellan två av Asiens viktigaste industrinationer har lett till att turismen mellan länderna mer än halverats på mindre än ett år. Flyglinje efter flyglinje har lagts ned och kabinpersonal har permitterats.

I Sydkorea råder på sina håll total bojkott av japanska produkter. Landets mest folkrika provins har bestämt att produkter från företag som Yamaha, Nikon och Panasonic ska förses med en etikett där det står att produkten är tillverkad av ett företag som är skyldigt till krigsförbrytelser.

En nyligen gjord opinionsundersökning visar att två tredjedelar av koreanerna stödjer bojkotten av japanska varor. Lika många menar att Japan inte ansträngt sig tillräckligt för att be om ursäkt för sitt agerande innan och under andra världskriget.

Japan har kontrat med att stoppa exporten av kemikalier som är viktiga för den koreanska elektronikindustrin. Man har också brutit det militära underrättelsesamarbetet och anmält Sydkorea till Världshandelsorganisationens (WTO) skiljenämnd.

[caption id=“attachment_59474” align=“aligncenter” width=“440”] Minskad turism. Fram till i våras turistade japaner och koreaner gärna i varandras länder, men nu har många flyglinjer lagts ned.[/caption]

Enligt devisen ”det är aldrig är ens fel att två träter” har nämnden uppmanat parterna att börja samtala med varandra igen. Ingen sida verkar dock villig att ta det första steget, vilket gör att det finns skäl att befara att konflikten kan bli långvarig.

Stridsplan patrullerar. Ländernas respektive ledare har inte lyckats gjuta olja på vågorna utan tycks i stället göra sitt yttersta för att utmåla den andra sidan som skurk och lögnare. På den officiella hemsidan för Blå Huset – högkvarter för Sydkoreas president Moon Jae-in – ligger videofilmer med titlar som ”Japan måste sluta ljuga” och ”Japan försöker skriva om historien”.

I Tokyo kallade utrikesministern upp Sydkoreas ambassadör och gav honom en rejäl och allt annat än diplomatisk utskällning inför TV-kamerorna.

På den vägen har det fortsatt under våren och nu under hösten. Nyligen lät Sydkorea stridsplan patrullera över en omstridd ögrupp som båda länderna gör anspråk på.

Jon Thunqvist text & foto

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Utgiven i Forum nr 2019-08

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."