Utgiven i Forum nr 2015-10

Go west, young man

av Bo Ingves Forum 2015-10, sida 25, 26.11.2015

Taggar: Teman: startups

GO west, young man

Danska Zendesk och norska Meltwater är två nordiska startups som flyttat till USA och blivit stora i världen. Storyn berättades på Slush.

BO INGVES TEXT OCH BILD

X När man dyker ner i Slush-grottan i Mässcentrum i Böle möts man av dånande musik och blinkande ljus. Här krävs det ett visst mod att navigera sig fram i havet av målmedvetna människor, stora scener och hundratals utställningsbås med ivriga inkastare.

De flesta av deltagarna har långt kvar till den aura och backlogiform avlyckad internationell tillväxt som Morten Primdabl.

Han grundade tillsammans med två vänner Zendesk i Köpenhamn 2007. Bolaget har utvecklat en plattformsobeoende kundsupporttjänst med samma namn och är numera baserat i downtown San Francisco. Där har det vuxit kraftigt och har i dag över 1100 anställda, varav hälften utanför USA.

När Primdahl intar scenen är det en normal dansk som står där, klädd i jeans och skjorta.

—- Vi var tre grabbar med ett behagligt datakonsultliv. Pengar fanns och vi jobbade när vi ville.

Men samtidigt hade vi en önskan att skapa ett bättre kundhanteringsprogram än de stora affärssystemen klarade av.

Problemet var att ingen ville köpaidéen. Programmet utvecklades på fritiden och sommaren 2009 flyttade trion till Boston.

— Där anställde vi människor för första gången i våra liv. Problemet var att de var bättre på att tala än på att göra. Lärdom ett blev därför att man ska lära sig hur man fungerar i olika länder. När vi gick utomlands grundade vi därför det första teamet i Köpenhamn. Lärdom två var att San Francisco är bäst för startups därför att där finns personerna som löser alla tekniska problem.

Primdahl betonade att det aldrig var klart att bolaget skulle bli en börsnoterad vinnare.

—- Vi har flera gånger varit på väg att gå under men alltid hittat finansiärer för att kunna gå vidare. Att komma så här långt kräver alltså vision, tur och is i magen. Fram för allt gäller det att lyssna på vad som händer i samhället.

SÅ LITEN I BÖRJAN. Jörn Lyseggen byggde 2001 sin första server i Oslo med delar från kasserade datorer.

I dag hjälper Meltwater företag över hela världen att sovra bland nyhetsflödet på webben.

Beslutsunderlag från Norge. Meltwater finns också i San Francisco men är från Norge. Bolaget är grundat av vd:n Jörn Lyseggen från bergsorten Trysil. Han är en lika medryckande berättare som Primdahl - de finländare jag hörde på Slush lät på något sätt betydligt tråkigare.

—- Vi hade en vision om att informationen på internet kommer att svälla ut och behöva programvara som kan hitta just den information man behöver, utan att förvränga den, sade han energiskt tågande på scenen.

BLEV STOR. Morten Primdah och två vänner visionerade i et litet vindsrum om världens bästa kundhanteringsprogram. Bäst eller inte, men i dag är Zendesk en erkänd spelare i den stora dataligan.

Hela 85 procent av hur företag lyckas beror på externa faktorer, visar undersökningar. Lyseggen betonar att när Meltwater sållar fram informationen är den opåverkad av intern tolkning.

  • Via extern data kan man exempelvis mycket snabbt se hur olika åtgärder påverkar marknaden. Via vår tjänst kan företagsledningen därför fatta bättre underbyggda beslut.

Även Meltwater har lyckats bra. Företaget har över 1000 anställda, 24 000 kundföretag och är världsledande i sin nisch.

Solu svävar i molnen

LARS SJÖBLOM TEXT X Världens minsta dator med ett operativsystem baserat på molnteknik är en snabb beskrivning av finländskainnovationen Solu.

Skrivbordet har inga egentliga fönster eller menyer som i Windows, utan man zoomar in de program som man vill använda. Enligt företagets vd Kristoffer Lawson lämpar sig Solu (cell på finska) extremt bra för projekt arbete.

”Allting finns i molnet och vårt gränssnitt gör det är det behändigt att dela filer och dokument med dem du jobbar med.

JOS

MOLNSYSTEM. Minidatorn Solu lämpar sig väl för projektarbete.

Med en storlek på 10 x 10 centimeter är manicken liten nog att rymmas i fickan. Men hur skiljer den sig från en smarttelefon ”Den är visserligen mobil, men man kan inte ringa med den. Dessutom behöver man inte installera eller ställa in något, allt är färdigt att användas”, säger Lawson.

Datorn är tänkt att kunna tillämpa olika typer av program. Just nu jobbar bolaget på att få Android-appar med i operativsystemet. Användningen av Solu är baserad på en månadsavgift. Med extern skärm och tangentbord omvandlas lilliputen till en fullfjädrad dator.

”Nu har vi fått in över 225 000 dollar på Kickstarter för utvecklingsarbetet”

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR10 20185

Utgiven i Forum nr 2015-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."