Golf för miljoner
av Bo Ingves Forum 1988-14, sida 06-07, 22.09.1988
Golf. Pösiga rutbyxor och en whiskygrogg vid hål 19. Latmansspel och rikemans hobby. Man kan med rätt eller orätt på många olika sätt karrikera golfspelet och golfspelarna. I Finland var golf länge någonting mycket ovanligt som man på sin höjd såg i James Bond-filmer. Golfboormen nådde dock också Finland på 80-talet och för tillfälet pågår ett intensivt nybyggande inom denna bransch. Nya fullstora banor som fungerar på helt kommersiell basis växer bokstavligen upp som svampar ur jorden.
et finns säkert lika många tankar om D hur vettigt det är att slå på en stac kars boll tills den har fallit ner i ett hål som det finns ickegolfare i världen, Den som en gång har bitits av flugan vet ju med bestämdhet att golf är ett ädelt spel som ger spänning, en känsla av självförverkligande, samhörighet och motion. Eventuella affärskontakter inte att förglömma.
När man har kravlat sig genom alla 18 hålen via ett oräkneligt antal blöta dammar, oöverskådliga grässlätter och dammiga sandtag är det en lisa att nå det som legat som en hägring vid horisonten under fyra timmars tid — klubbhuset, en bekväm stol och angenämt sällskap.
När känslan av välbefinnande sprider sig genom kroppen efter välförrättat värv och man har fått tömma sitt hjärta på alla de besvikelser och glädjeämnen som uppstått under rundan, är det dags att ta upp de allvarligare ämnena. Hur många affärer som slutits efter golfrundor kan väl ingen säga. Det torde dock definitivt ofta för affärsmän vara förnuftigt använd tid att under gemytligt småprat ta sig genom en golfbana för att därefter nå samförstånd om gemensamma intressen.
BUSINESS
Text: Bo Ingves
Finland ännu utvecklingsland
Som golfland betraktat är Finland ännu ett utvecklingsland. I Finland finns det för närvarande ca 35 golfbanor runt om i landet och den nordligast belägna golfklubben, Som dock inte har en egen bana, finns i Rovaniemi. Antalet registrerade golfspelare ligger mellan 11 000—12 000 och ökar årligen med ca 30 procent.
Sverige ligger långt före Finland som golfland betraktat med sina drygt 200 banor och över 160 000 spelare. De facto är Sverige världens ledande golfnation om man räknar med antatet spelare per capita. I hela världen finns det sammanlagt över 40 miljoner golfspelare. Det största golflandet är givetvis USA som har närmare 20 miljoner aktiva golfare.
Också i Japan är golfintresset mycket utbrett. Landet har drygt 12 miljoner spelare vilket innebär att trycket på banorna är enormt. Detta har lett till att japanerna riktar begärliga blickar också utomlands. Bla äger japanska företag en stor del av banorna på Hawaijl. Den japanska marknaden kan vara en nisch också för finländska banor, internationellt sett är avgifterna låga i
Finland och det finns ju direktflyg mellan Tokyo och Helsingfors.
Ett faktum som kanske inte är allmänt änt är att golf efter fotboll och korgboll är den mest utövade sporten i världen räknat enligt antalet registrerade utövare.
Aktiegolf och golfaktier
De finländska golfbanorna är i princip utspridda över hela landet. Givetvis har en stor del av dem koncentrerats till huvudstadsområdet där det inom bekvämt bilavstånd från Helsingfors finns ca 10 banor. De lesta av dessa kan karakteriseras som s k placeringsbanor. Det torde inte heller finnas någon större brist på villiga aktieköpare, eftersom golfintresset ökar snabbt och man an få köa upp till sex år för att bli medlem i de sk klubb-banorna
En av golfbanorna som baserar sin verksamhet på aktieägande är Nevas Golf i Sibbo. Ledningen för banan skriver givetvis inte under att banan är en ”country-club"-bana, med vilket närmast menas snobbinriktade banor där det är viktigare att vara medlem än att seriöst spela golf. Bl a golfförbundets ordförande Erkki Leppävuori har konstaterat att marknadsföringen av vissa aktiebanor med höga aktiepriser (inga namn nämnda) i huvudstadsregionen kan leda till att sportens rykte som snobbsport befästs.
— Det är fel att säga att t ex vår bana är gjord för att vara någonslags samlingsplats för lata businessmän, understryker Nevas Golfs verksamhetsledare Christer Herlin. — Själv har jag spelat golf i 18 års id och jag kom med i Nevas-projektet helt genom mitt golfintresse. En helt annan sak är att byggandet av golfbanor är business, på samma sätt som t ex tennis och squash. Detta innebär att verksamheten måste ge en viss vinst för att kunna förverkligas och hållas i gång.
Samma intressenter som byggde Nevas åller som bäst på och bygger också en annan 18-håls golfbana i Nokia utanför Tammerfors och en mindre 9-håls bana med orta hål i Vanda. Herlin fungerar som verksamhetsledare också för dessa banor och satsar också i övrigt helt på golf som business. Han gjorde sig för någon vecka sedan av med sina andelar i ett flertal bolag som han var delägare i för att helt koncentrera sig på golf.
Enligt Herlin kostar det 8—16 miljoner mark att bygga en fullstor bana, beroende på anspråksnivån och terrängen. Dessutom kräver en 18-hålsbana en areal på 60—100 hektar. Förutom initialkostnaderna kostar dessutom underhållet av banan och personalen ytterligare 1—2 miljoner mark per år.
— Jag anser att det på sikt enbart är bra för sporten att det byggs välfungerande golfbanor. Med tanke på de kostnader som en bana har är det klart att användarna måste vara beredda att betala för sin spelrätt. Men då får de i gengäld en bana som är i skick och behöver inte vänta halva dagen på att komma ut och spela, säger Herlin.
14/1988 PORUN,
Golfbana i stället för stenhus
Att golf räknas som en sport med verkligt ljusa framtidsutsikter exemplifieras kanske speciellt genom Keirmola Golf Club som beräknas vara helt färdigbyggd år 1990. Övningsbanan har dock tagits i bruk redan i år och de första nio hålen kan spelas år 1989.
Det speciella med banan är att den byggs av byggnadsföretaget Puolimatka p bolagets egna marker i Käinby i Vanda. De normala för byggbolag är ju att försöka bygga ett område fullt med hus, men I det här fallet dyker alltså i sället en golfbana upp på det över 90 hektar stora området
På Puolimatka omtalar man att idén til golfbanan föddes så sent som år 1987 då den pågående golf-boomen klart kunde skönjas.
— Områdena i Käinby var planerade som grön- och friluftsområden och kunde därför inte användas för egentlig byggnadsverksamhet. Med det ökade golfintresset som bakgrund undersökte vi därför i stället hur väl områdena lämpade sig för golf, omtalar vicehäradshövding Tero Rantanen på Puolimatka.
— För tillfället är det en lönande affär att bygga en golfbana så gott som var som helst där det finns ett lämpligt område och där det finns spelarunderlag inom räckhåll. Då det var klart att man kunde bygga en välfungerande bana på våra områden i Käinby inleddes planeringen och byggandet så gott som omedelbart, berättar Rantanen
FÖRUN, 14/1988
Vänta 6 år — elier köp aktie om du har råd
I närheten av huvudstaden finns det endast några golfbanor som drivs av idrottsföreningar och inte av aktiebolag. Klubbanorna är Helsingfors Golfklubb i Tali, Esbo Goltsällskap i Myntböle och Stor-Helsingfors Golf i Luk i Esbo. Problemet med dessa banor är dock att väntetiden för medlemskap kan uppgå till fem-sex år redan nu. Om man lyckas bli medlem kostar medlemskapet 3 500—56 000 mark och dessutom tillkommer en årsavgift som ligger på båda sidorna om 2 000 mark.
Det nuvarande totalantalet banor kommer dock att utgöra endast en liten del av banantalet inom några år. Ca 50 nya banor är nu under byggnad eller planering runt om I Finland. De flesta av dem är aktiebanor. Differensen till Sverige, där drygt 200 nya banor är på kommande, ökar dock hela tiden,
Priset på en golfaktie beror på var banan är belägen, hur påkostad den är, hur många spelrätter som ingår och vilken image banan vill hålla uppe. I detta nu varierar prise på aktier till banorna I huvudstadsregionen rån 20 000—30 000 mark upp = till 70 000—-80 000 mark. Utöver aktiepriset ilkommer också en medlemsavgift och banavgift som rör sig kring 2 000 mark per år. Precis som på den övriga aktiemarknaden kan det verkliga aktiepriset betydligt överstiga det nominella. Speciellt gäller deta givetvis banor till vilka aktierna har sålts slut.
Av aktiegolfbanorna är Sarfvik Golfklubb i Kyrkslätt den äldsta. Banan öppnades år 984 och har 18 hål. Då Sarfvik gick ut med sina aktier år 1982 kostade de 27 000 mark per styck. Eftersom aktierna inte noteras på någon lista är det svårt att säga vad de är värda i dagens läge, men på klubben uppger man att det ryktesvägen har talats om summor på över 100 000 mark för en aktie…
1988 var ett gott år för nyblivna, penningstarka golfare. Då öppnades Master Golf i Bodom (18 hål), Pickala Golfclub (27 hål) och Nevas Golf i sin helhet. Banor som redan fungerat en tid i huvudstadsregionen är Kurk Golf i Kyrkslätt (9 hål) och Tuusulan Goffklubi (9 hål) i Tusby. LJ
Verksamhetsledaren för Nevas Golf, Christer Herlin, är övertygad om att golf är framtidens melodi också i Finland. Helt följdriktigt har han därför på heltid börjat satsa enbart på golf som business. Och giort sig av med all övrig verksamhet som inkräktar på det ar betet.