Gör som Federer
29.08.2014Varför inte jobba mindre, få mer fritid, betala mindre skatt och förlänga karriären – som tennisproffset Roger Federer.
I somras meddelade Statistikcentralen att arbetslösheten ökade till 9,2 procentenheter i juni, vilket innebär att 42 000 fler saknade jobb än för ett år sedan.
Samtidigt som de flesta av oss ändå har ett arbete klagar vi på mängden arbetstimmar, stress och press samt hög inkomstbeskattning.
Så varför inte minska din dagliga arbetstid med ett par timmar? Då får du mer fritid och sänker samtidigt din inkomstbeskattning. Företagen kan anställa fler personer eftersom fler nöjer sig med att arbeta deltid. På så sätt skulle fler personer komma in eller tillbaka i arbetslivet. Låter det som en utopi?
En förutsättning är att matpriser och boende borde komma ned på samma nivå som i Tyskland eller USA.
Idag måste många arbeta heltid bara för att mat och boende är löjligt dyrt. Jag tycker det är fel att en arbetsvecka skall bestå av knappa 40 timmar. Vi inte är fullt effektiva åtta timmar per dag. Tänk dig följande liknelse: om du är extremt sötsugen och har åtta stycken chokladplattor framför dig, vilken av dessa chokladplattor fyller störst nytta för dig? Den första? Nummer fyra? Eller kanske den sista?
Marginalnyttoteorin säger att en produkt måste upplevas som nyttig för att vara värdefull. Nyttan av att konsumera ytterligare en produkt är alltid avtagande, oavsett om det gäller god mat/dryck eller antal veckor du kan mysa på en paradisö.
Jag påstår att samma logik gäller de timmar vi försöker vara produktiva och effektiva på våra arbeten.
En normal arbetsvecka ligger på 37,-5-40 timmar, eller runt 8 timmar per dag.
Handen på hjärtat; hur effektiv är du egentligen efter 7-8 timmar? Kommer du på de rätta idéerna och löser du de svåra problemen sent på eftermiddagen, efter kaffekopp nummer åtta, då du väl suttit där på samma ställe hela dagen? Hur är det med den där obehagliga högen av ogjorda saker?
Jämför med de första timmarna på dagen, visst finns det en helt annan kraft och drive på morgonen (efter dagens första kaffe)!
En dubbelspelare i tennis kan hålla världsklass i över 20 år, och det finns 40-åringar som fortsättningsvis håller en extremt hög nivå ute på världstouren. Det beror på att dubbeltennis sliter mindre på kroppen än singelspel, som oftast sliter ut spelarna fysiskt och mentalt kring 30 år. Björn Borg var bara 26 då han slutade. Mats Wilanders bana började dyka då han var 24.
Roger Federer håller däremot ännu i dag, vid fyllda 33 år, fortfarande mycket hög klass. En av hans hemligheter är kanske att han arbetar deltid, och spelar bara hälften av turneringarna. Det håller honom på hugget både till kropp och själ. Fungerar idrottsanalogin i arbetslivet: att försöka vara hyfsat bra på det man gör i många, många år? Eller är det på något vis saliggörande att bränna ut sig, bli omotiverad och trött innan man fyllt 40?
Fördelar för den anställda. Du får det viktigaste utfört under arbetsdygnets första 5-6 timmar, känner dig meningsfull och effektiv. Du har mer fritid och mår bättre mentalt. Du betalar mindre i skatt. De finska skattesatserna är mycket låga för löneintäkter upp till 30 000 euro per år. Du kan tjäna runt 8 000 euro per år utan att betala skatt (beroende på vilken kommun du bor i samt om du tillhör kyrkan). Då drar du ned på onödig konsumtion, och tvingas prioritera väsentliga utgifter.
Fördelar för företaget. Lägre lönekostnader och sociala avgifter. Mer effektiv och motiverad personal. I ett flexibelt kontorslandskap kan arbetstiderna variera.
Jag läser av en slump på svenska YLE att ”Nu höjs också vänsterröster för den så kallade tyska modellen där de anställda jobbar mera då det finns jobb och mindre då det inte finns jobb. När det blir sämre tider drar man i Tyskland ner på arbetstiden”, säger nationalekonomen Jan Otto Andersson.
Framtiden innebär att många har fler än ett arbete. Om lönen för deltidsjobb inte räcker till, kan du extraknäcka, med den extra energi som omväxlingen ger.
Jag och min fru har själv gjort detta i många år. Visst finns risken att man blir splittrad, men hellre det än uttråkad och omotiverad. Upplägget passar inte alla, men jag rekommenderar var och en att testa!