Grekiska valet en ödesdag för euron
av Janne Salonen Forum 2012-06, sida 08, 14.06.2012
Taggar: Orter: Grekland Teman: euron
EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
NR 6 2012
Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackOforum.fi
Grekiska valet en ödesdag för euron
JANNE SALONEN TEXT Xx Hela EU inväntar med spänning resultatet av det grekiska parlamentsvalet den 17 juni. Valet ordnas eftersom det ursprungliga valet den 6 maj inte resulterade i en regeringsbildning.
Frågan är om Grekland får en regering som vill följa de avtal som landet ingått med EU och valutafonden IMF. Avtalen innehåller de villkor som Grekland ska följa för att få tillgång till ytterligare stöd från EU och IMF.
Ett vänsterparti, Syriza, har i en del opinionsmätningar haft det största stödet. Partiet är fientligt till avtalen med EU och IMF. Ifall Syriza bildar regering kan ett grekiskt utträde ur EU följa snabbt. Greklands långivare är knappast villiga att nämnvärt justera de ingångna avtalsvillkoren.
Greklands utträde kan utlösa en kris för hela euron, eftersom förtroendet nu är mycket lågt för att eurosystemet och dess beslutsfattare ska klara av att hantera situationen. Det gäller för beslutsfattarna att isolera Grekland, ochattisynnerhet Europeiska Centralbanken ECB mycket frikostigt tillför likviditet för att hålla resten av eurozonen flytande. I annat fall blir faran överhängande att både Spanie och Italien möter oöverstigliga problem på finansmarknaderna, vilket eurosystemet inte har kapacitet att klara av. Redan nu blir Spaniens situation allt mera trängd för varje dag. I centrum för Spaniens problem är banksektorn som nu behöver kapitalförstärkningar på tiotals miljarder euro, och Spanien har allt svårare att låna på marknaderna. Det är möjligt att Spanien därför söker stöd från europeiska stabiliseringsfonden EFSF för detta.
HIOLS
Ytterst pekar Spaniens ochi Italiens allt besvärligare läge på att förtroendet på finansmarknaderna är lågt och sjunkande för att eurozonens institutioner, EU-kommissionen, ECB och euroländernas regeringar ska kunna hantera de allt värre problemen som eurosystemet börjar möta.
I synnerhet ECB:s motvilja att i ett krisläge säkra likviditetstillförseln till systemet kan komma att bli ödesdiger.
Finländarnas Nokiatrohet består
PATRIK HARALD TEXT
Xx För ett år sedan räknade branschanalytikermed att mobilplattformen Windows Phone får en rivstart när Nokia släpper sina första Lumia-telefoner. Nu är fyra Lumia-modeller ute och omdömena har överlag varit positiva.
Men ändå vill försäljningen inte riktigt ta skruv. När konkurrentplattformerna Android och Apple iOS globalt har en marknadsandel på 59 respektive 23 procent ligger Windows Phone kvar på anspråkslösa 2,2 procent (IDC, Q12012).
Finland utgör dock ett undantag. Härhade Windows Phone i maj en marknadsandel på nästan 8 procent, enligt siffror från marknadsundersökningsinstitutet StatCounter (se grafen). Andra länder där Windows Phone enligt StatCounter är populärt är Island, Martinique och Färöarna.
Försäljningsstatistik från de inhemska teleoperatörerna bekräftar populariteten hos
Mobiloperativsystem, topp-8 i Finland, maj 2012. Marknadsandel eo
AppleioS Android Symbian OS Windows Phone Series 40 MeeGo Maemo 5
Linu Övriga
Källa: StatCounte 026 826 1696
Nokias nya Windowsmobiler i Finland. Även om Apples Iphone 45 toppar listorna ligger Lumias olika modeller bra till i maj månads försäljningsstatistik hos Elisa, Sonera och DNA. Detta trots att flaggskeppsmodelle 2490 3296 4090
Lumia 900 och budgetvarianten 610 kom till försäljning först i mitten av månaden.
Finländarna är som bekant ett Nokia-troget folk. Tyvärr hjälper det inte mycket i ett globalt perspektiv.