Utgiven i Forum nr 2012-07-08

Här är sig eleverna att tänka kritiskt

av Carl-Gustav Lindén Forum 2012-07-08, sida 18-20, 30.08.2012

Taggar: Orter: Palo Alto Teman: utbildning

EGEN METOD.

Läraren Esther Wojcicki delar inte ut några betyg. Undervisningen går ut på att studenterna bär ansvaret för sin inlärning och de får göra om och göra om tills läraren är nöjd.

ES FföRUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-3 201 rollen om de ger studenterna en möjlighet att göra saker på egen hand”.

Eget ansvar. Esther Wojcicki delar inte ut några betyg. Undervisningen går ut på att studenterna bär ansvaret för sin inlärning och de får göra om och göra om tills läraren är nöjd. Wojcicki säger att det finns andra lärare i skolan som inte tillåter några som helst misstag.

”Ten typisk klassrumssituation talar läraren och eleverna antecknar. Här är det meningen att studenterna ska lära sig att samarbeta. Det tar ofta tio veckor för att bryta studenternas passivitet.”

En av hemligheterna med Paly är att så väl lärare som studenter och deras föräldrar är väldigt engagerade i skolan, säger Wojcicki som undervisat såväl steve JOBS dotter som barnen till släkten HEWwLETT.

Att studenter avbryter gymnasieutbildningen är ett stort problem i USA där bara 65 procent får sina slutbetyg. I Palo Alto är andelen 99,1 procent. Esther Wojcicki, som är mångfaldigt prisbelönt lärare och sitter med istyrelsen för lobbygruppen Alliance for excellent education, anser att ett av de största problemen är att lärarna måste följa läroplanerna alltför strikt. Undervisningen borde istället anpassas till eleverna och lärarna ges större frihet, något som hon själv tagit sig utan att fråga.

Kan Finland. Esther Wojcicki har besökt Finland flera gånger tillsammans med sin finlandssvenska vän, författaren och översättaren STINA KATCHADOURIAN, och är därför väl insatt i det finländska skolväsendet. Det är också något hon gärna berättar för sina studenter.

”Kan ni tänka er att i Finland är även universitetsutbildningen gratis?”

Det går ett sus genom gruppen av ungdomar som kommit för att bekanta sig med gästerna från Finland. Och om det finns någon finländsklärare som vill pröva på att undervisaiPalo Alto High School ställer Esther Wojcicki mer än gärna upp som värd. Bara som ett tips.

Vår vapenavdelning har ett stort urval jaktvapen och ett representativt sortiment patroner, vapentillbehör och jaktkläder för olika sorts jakter — från de finska skogarna

SKOIKTIS

Här är sig eleverna att tänka kritiskt

EH Utbildning. Palo Alto är hemstad för det världsberömda Stanforduniversitetet i Kalifornien. Mindre känt är Palo Alto High School, ett av USA:s bästa gymnasier där professorernas och entreprenörernas barn går i skola. Samhällsfinansierade skolor har ett dåligt rykte i många delar av USA, men absolut inte här.

CARL-GUSTAV LINDÉN PALO ALTO

X Det händer att förmögna föräldrar från närliggande städer köper en mindre lägenhet i Palo Alto för att kunna skriva sig här och skicka sina barn till gymnasiet, i folkmun allat Paly. Det är en lönsam investering efersom gymnasiet är gratis medan det kostar iotusentals dollar att sätta barnenien privat skola. Finansieringen kommer dels från staen, dels från lokala skatter.

Dessutom har Paly ett rykte om sig att väldigt framgångsrikt få in sina studenter vid de prestigefyllda universiteten) YALE, HARVARD och STANFORD.

Vad är det då som lockar? Vi stämmer träff med ESTHER WOJCICKI, en av gymnasiets vete raner. Hon undervisar i journalistik och engelska här sedan 1984. Kursen är väldigt populär och det barackliknande hus vi träffas i ska snart vara ersatt med en modernare tvåvåningsbyggnad.

”Då blir det här säkert ännu mer populärt”; suckar hon lätt.

När vi kommer in är produktionen av studenttidningen THE CAMPANILE i full gång. Alla elever deltar med artiklar om alla ämnen. Den som inte vill behöver inte skriva om sport men nog allt annat eftersom NEw YORK TIMES är en av förebilderna.

Av skolans 1 800 elever väljer 600 att ta journalistikkursen. Ännu 1990 var antale per år bara 50, men Esther Wojcicki har byggt på programmet som också omfattar TV-produktioner. Historien bakom det projektet är typisk för Wojcicki. Kabel-tv-bolaget comCAST förnyade sin utrustning och gymnasiet fick bland annat ta över deras kameror, utrustning som fortfarande fungerar, säger hon belåtet. Till sin hjälp har hon ytterligare fem lärare.

Ett annat hjälpmedeliundervisningen var dokumentprogrammet Writely, vars demoversion hon tog i bruk i klassrummet. Writely köptes sedermera av GooGLE och blev en av bitarna i Google Docs. Det finns också andra mjukvaruföretag som testar sina kommand produkter på studenterna. Esther Wojcicki har självklart också varit styrelseordförande i organisationen CREATIVE COMMONS Som arbetar för att göra informationen fri och sprida kunskap.

Och så är hon mor både till Googles reklamehef SUSAN woJcIiCcKi (i hennes garage grundades Google) såväl som Googlegrundaren SERGEJ BRINS hustru ANNE. Familjekopplingen till Google syns också i att hon varit med och utvecklat bolagets program för lärare (www.google.com/educators) samt lärarakademi, Google Teacher Academy.

Journalister tänker. Esther Wojcicki anser att journalisternas kritiska förhållningssätt till världen och förmåga att kommunicera ital och skrift är något som alla barn borde tillägna sig.

Hennes undervisning sker heller inte från katedern utan utgår från projektbaserad pedagogik där avsikten är att studenternalär si genom att själva göra saker och tänka fritt. ”Studenterna får mycket frihet. De ställer frågor som ingen annan i rummet vågar ställa. Det är okej att ställa dumma frågor, även om du så måste fråga fem gånger”. Deras skeptiska inställning till auktoriteter syns i många situationer. När den berömda videon om JOSEPH KONY (ledaren för Ugandas paramilitära Herrens motståndsarmé) dök upp på Youtube började studenterna genast ifrågasätta innehållet. ”De är svåra att lura. De tittar på källornas trovärdighet, de studerar faktaunderlaget. Jag ger inte några svar, dem får de leta reda på själva”. Allaiskolanärinte övertygade omatt denna pedagogiska modell är den rätta. Många gånger handlar det också om at det är eleverna som lär läraren hur världen fungerar, till exempel inom ny teknik. Några lärare är rädda för att förlora kontFORTSÄTTNING PÅ NÄSTA UPPSLAG EE

USA

De senaste decennierna har debatten gått het om vad som är fel med amerikanska skolor när elever i andra länder klarar sig så mycket bättre i olika jämförelser. Medicinen har varit massiva satsningar på matematik, läsande och skrivande samt vetenskap. Dessutom har testning av elever införts för att bra skolor ska premieras. Detta var det centrala delen av No Child Left Behind Act (NCLB) som infördes under GeorgW Bushs presentperiod, med stöd av demokraterna. Men många är skeptiska. Det är kanske sant att många offentliga skolor iinnerstäderna har stora problem med otillfredsställande resurser och att amerikanska elever överlag kanske lägger mer tid på att spela dataspel och festa än sina indiska eller kinesiska jämnåriga. Samtidigt, vilket till exempel Esther Wojcicki anser, är testen ett otyg som bland annat lett till att lärarna fuskar med resultaten för att få högre rankning, i samarbete med både elever och föräldrar. Det är mycket möjligt att den väg som lärare av Wojcickis typ stakar ut, där ansvaret för inlärningen ligger på eleven själv, är ett paradigmskifte som behövs inom den amerikanska pedagogiken.

till Afrikas savanner!

Våra märken är:

Beretta, Blaser, Sauer, Tikka, Swarowski, Zeiss, Burris, Leopold, Benelli, Franchi, Mauser, Merkel, SigSauer, Heckler& Koch och Baikal

SCHRÖDER

Unionsgatan 23, 00170 Helsingfors

Grundat 1896

Tel. 09-656 656, fax 09-725 72720 Vardagar 9.30-18.00 Lördagar 10.00-16.00

PS. Stort urval sammets-, mollskinns- och lodenbyxor samt -knickers, oljerockar, Tweed- och Lodenrockar, strumpor, Goretex-skor, stövlar åt män och kvinnor; BARBOUR & AIGLE och BERETTA.

Utgiven i Forum nr 2012-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."