Havererad statsvetare i Almedalen

28.06.2014

Statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet har de senaste åren seglat upp som en av de mest intervjuade i sin bransch, en frisk fläkt som gör sig bra i korta TV-inslag. Men när hon försöker skriva om partiledarna blir det rappakalja trots att hon fått med sig retorik- och ledarskapsforskaren Lena Lid-Falkman från Handelshögskolan i Stockholm.

I Svenska Dagbladet Brännpunkt levererar de idag fem uppmaningar inför Almedalen till åtta partiledare ”Det här vill vi höra i årets tal”:

”Alliansen kör på med sitt-still-i-båten-strategin. Tryggt men inget att bygga ett samhälle på. Ordning och reda i ekonomin är alltför uttjatat för att locka tillbaka gamla väljare med, och definitivt för tråkigt att locka några nya.”

Även (S)-ledaren Stefan Löfven får liknande kritik: ”Inte heller Socialdemokraterna och deras rödgröna kamrater har visioner. Även de behöver presentera sin berättelse om Sverige.”

”Inget att bygga ett samhälle på……berättelse om Sverige ”, ??? – innehållslöst svammel på hög akademisk nivå.

Det verkar som om de två skribenterna nöjer sig med att läsa tidningsrubriker och inte ens gått in på partiernas hemsidor, läst ens en bråkdel av de tusentals riksdagsbeslut som fattats under valperioden, inte heller partistämmornas beslut. Åtminstone en statsvetare borde veta att de visioner partiledarna står för inte alltid kan bli praktisk politik, framför allt är medierna i hög grad ointresserade av att föra vidare dem.

Min egen övertygelse efter att ha rest runt i nästan alla landets 290 kommuner är att en övervägande del av svenska folket oberoende av politiska sympatier vill ha fortlöpande små steg i reformarbetet, just trygghet istället för att tillfredsställa medierna med häftiga utspel.

Jag tycker dessutom att Madestam och retorik- ledarskapsforskaren Lid-Falkman har direkt fel i sak när de skriver att ”Björklund har gjort sig till ledare för ett enfrågeparti med fokus på skolan och måste bredda sig.”

Att medierna oftast väljer att intervjua (Fp)-ledaren om just skolan beror på att han är utbildningsminister. Många journalister bryr sig inte om att fråga honom om Nato-medlemskap och starkare försvar, inte heller om nya kärnkraftbyggen.

Men dessa profilfrågor för (Fp) är väl kända för aktiva samhällsintresserade och en stor del av svenska folket. Troligen vet fler väljare vad folkpartiet tycker i dessa viktiga frågor än vad de andra partierna står för konkret.

Det är bättre att statsvetare utreder och visar vad som verkligen sker istället för att komma med flummiga kåserier.

About these ads

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; } ]]>

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."