Utgiven i Forum nr 2010-09

Holland – vägen till skatteparadisen

Forum 2010-09, sida 44-47, 30.09.2010

Taggar: Orter: Holland

EI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2018

Holland - vägen till skatteparadisen

IH Skatteplanering. Holland har ungefär 90-talet skatteavtal, vilket gör det möjligt att slussa pengar från ett högskatteland till ett lågskatteland via ett mellanbolag i Holland. Det kan ske till exempel med hjälp av upplägg med royaltybetalningar, räntor eller utdelningar. Många bolag använder därför Holland som bas för sin skatteplanering.

STELLAN BJÖRK TEXT Xx Holland - ett skatteparadis …

Nej, nej säger många holländare. Jo, jo säger många utomstående bedömare, inklusive USA:s president BARACK OBAMA. Han pekade i våras ut Holland som ett nyckelland när det gäller uppbyggande av skatteförmånliga internationella bolagsstrukturer.

Den holländske finansministern reagerade indignerat på Obamas utspel och den amerikanske presidenten tog till slut bort Holland från sin lista över ‘skatteparadis? Eller rättare sagt lista på länder som med olika förmåne underlättar internationell skatteplanering, framför allt för företag.

Även i Holland finns kritik mot landets liberala inställning till internationell skatteplanering. Organisationen SOMO, CENTRE FOR RESEARCH ON MULTINATIONAL CORPORATIONS, har i flera år framfört kritik och 2006 genomförde man en stor studie som resulterade i rapporten ”The Netherlands: A Tax Haven”? Utredarnas svar blev ja.

Holland har under åren fått stark kritik från bland annat EU och OECD för skadli skattekonkurrens och har successivt tvingats eliminera en hel del av de fördelar de gett skatteplanerande bolag.

”Holland är inte lika förmånligt i skattehänseende som det en gång var”, säger KATHY DOLK, svenska som driver trust- och managementföretaget HåP TRUST COMPANY i Amsterdam, som ingår i den internationella HENLEY GLOBAL -kedjan.

Holländska skattekonsulter och advokater menar att Holland blivit förbisprunget av flera andra länder när det gäller möjlig Så här för bolag över vinster via Nederländerna till skatteparadis

Royaltyavgifter, rän tor eller utdelninga betalas till bola registrerat i Holland

Pengar flyttas från det holländska bolaget till skatteparadis som Nederländska Antillerna, Caymanöarna,

British Virgin Island heter till skatteplanering för företag, speciellt av Cypern men även till exempel Luxemburg och Malta. Och i flera avseenden även Sverige, somi dag är ett förmånligt land för internationell skatteplanering, bland annat för att det har många dubbelbeskattningsavtal med andra länder. Det är avtal som ska förhindra att vinster beskattas i mer än ett land.

Förlorade skatteintäkter bakom kritik. Men, Holland erbjuder fortfarande åtskilliga fördelar. Holland i sig är generellt sett inte något utpräglat lågskatteland, bolagsskatten ligger på 20-25,5 procent, beroende på bolagsstorlek. Men landet erbjuder alltså stora möjligheter till internationell skatteplanering.

Den kanske största fördelen är att man, bland annat tack vare Hollands cirka 90 skatteavtal med andra länder (Finland har ett 70-tal), kan slussa pengar från ett högskatteland tillett lågskatteland via ett mellanbolagi Holland. Detta kan ske till exempel med hjälp av upplägg med royaltybetalningar, räntor el aa Sn fa

ler utdelningar. Det här betyder givetvis att länder kan förlora skatteintäkter, vilket är ett av huvudskälen till forskningsorganisationen Somos kritik.

Dock, villkoren är inte lika liberala som förr. I dag finns ett krav att lågskattelandet i vissa lägen måste ta ut minst runt 10 procent i skatt för att upplägget ska godkännas. Inte fullt så förmånligt som när det var tillåtet att lågskattelandet bara tog några få procent i skatt, eller ingen alls - men fortfarande är den här möjligheten ofta intressant.

Och som sagt, det finns också åtskilliga andra skattefördelar - gamla men också några nya.

Miljarder till skatteparadis. Många familje kontrollerade företag, både stora och mindre, har under åren utnyttjat de möjligheter Holland erbjudit. Det mest påtagliga exemplet är IKEA och familjen KAMPRAD, som varje år slussar miljarder i royaltyintäkter till skat teparadis via ett holländskt bolag.

SKATTEPARADIS.

Många vil slussa pengar tillsoldränkta öar i Karibien.

Bland mer udda exempel kan nämnas den skandalomsusade konkursade italienskalivsmedelsjättern PARMALAT och den förre indonesiske diktatorn SUHARTO med företag och familj.

En mängd svenska företagarfamiljer har byggt upp internationella bolagsstrukturer med Holland som bas - såsom RAUSING (TETRAPAK), SPENDRUP (SPENDRUP BRYGGERIER) och redarfamiljen oLsson i Göteborg (färjerederiet STENA LINE med mera). Även stora börsbolag kan ha nytta av holländska holdingbolag. Det har bland annat finska NOKIA och KONE och svenska ERICSSON och HAM insett.

Viktigaste fördelarna. Nedan följer en genomgång av de viktigaste holländska skatteplaneringsfördelarna.

» Det stora antalet bilaterala skatteavtal med andra länder. Avtalen är mycket intressanta för internationellt arbetande företag. Och holländarna är kända för att vara hår da förhandlare, så avtalen är vanligtvis för- EH

EI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 201 ”Det beräknas att tusentals miljarder euro slussas genom Holland varje år — diverse länder går miste om skatteintäkter delaktiga för Holland och för företag registrerade i Holland. Holländarna har också varit skickliga på att marknadsföra sitt land som utmärkt bas för skatteplanering.

Huvudsyftet med de flesta avtalen är att undvika att företag drabbas av dubbelbeskattning, alltså att en inkomst beskattas av fler länder än ett. Avtalen reglerar hur inkomster och kapital ska beskattas och hur beskattningen ska fördelas mellan länderna.

De många dubbelbeskattningsavtalen gör det möjligt för ett företag att skatteeffektivt slussa betalningsströmmar från ett bolagiett land till ett bolag i ett annat land (ofta lågskattedito) via Holland. Ett direkt ägandeförhållande mellan ett svenskt eller finskt bolag och ett bolag i ett skatteparadis fungerar inte —- de nordiska skattemyndigheterna “ser igenom” det hela och vinsterna i bolaget i skatteparadiset beskattas i Norden. Därför behöver man ett mellanbolag i Holland och kan då utnyttja de förmånliga holländska skatteavtalen med en rad länder.

Det beräknas att tusentals miljarder euro på så sätt slussas genom Holland varje år! Med resultatet att diverse länder snuvas på skatteintäkter.

Men det kan i vissa lägen trots mellanbolag, så kallade conduit companies, bli så att den nordiska skattemyndigheten ”ser igenom?” det hela och beskattar enligt nordiska regler — de så kallade CFC-reglerna kan bli

HÅRDARE KRA giltiga. Den som överväger att bygga upp en struktur med ett mellanbolag i Holland bör därför rådgöra med en kunnig skattekonsult. Vad tjänar då Holland på det hela? Dels blir det ofta en viss, begränsad men dock extra holländsk beskattning via de här uppläggen. Den skatteintäkten uppskattas till en bit över en miljard euro i en studie gjord av de två trustbranschorganisationerna i Holland, DFA och vims. Dels har man kunnat bygga upp en hel ”industri” av konsultbolag och skatteexperter som servar företagen i de här bolagsstrukturerna. En industri som sysselsätterflera tusen personer och iicke föraktlig utsträckning bidrar till Hollands BNP.

Snabbt besked. Dessutom lockar fördelarna för internationell beskattning företag att etablera även “riktiga” bolag i landet, i vissa fall huvudkontor iinternationella koncerner.

» Participation exemption är en annan fördel, som Holland länge var ensam om. Det innebäri korthet att ett holländskt bolag kan, om vissa kriterier är uppfyllda, skattefritt ta emot utdelning från bolag de äger fem procent eller mer i. Reavinster från försäljning av sådana bolag blir också i de flesta fall skattefria. Det här har lockat många företag, alltifrån mindre familjeföretag till stora börsbolag, att ha ett holländskt holdingbolag i toppen, eller snarare i mitten av kedjan. Under många år tog Holland marknadsandela på skatteplaneringsområdet mycket tack vare participation exemption.

I dag har många länder också infört participation exemption, till exempel Finland, Sverige, Danmark och Storbritanien.

» Tax ruling, möjlighet till snabbt förhandsbesked om hur skattemyndigheten bedömer en viss transaktion eller ett visst upplägg. Dessa skattebesked i olika skattefrågor äriprincip bindande och givetvis av stor nytta för de skattskyldiga. Tax ruling finns i flera länder, men holländarna går längre än de flesta.

» Ett förmånligt skatteavtal med skatteparadiset Nederländska Antillerna.

» Och det faktum att Holland inte tar ut någon källskatt på royalty- eller räntebetalningar, vilket många andra länder gör. Därför bygger många företag/företagare upp bolagsstrukturer som innebär att royaltybetalningar och räntor effektivt kan slussas från högskatteländer till lågskatteländer via Holland. Till exempel Nederländska Antillerna (med huvudön Curagao), men även till andra kända paradis som Caymanöarna och British Virgin Islands.

Soldränkta öar i Karibien som författaren SOMERSET MAUGHAM lär ha kallat ”sunny places for shady people”.

Fast skattemyndigheterna granskar i dag hårdare än förr villkoren för royaltybetalningar, påpekar RALPH J KRAAYEVELD på trust Skatteplaneringen har skapat en hel industri

STELLAN BJÖRK TEX ånga av de bolag som har satts upp M i Holland för skatteplanering kall las brevlådeföretag. Det är bolag utan egentlig verksamhet förutom att äga aktier och fungera som ’transportbolag; alltså transport av kapital, och med ingen eller bara någon anställd.

KATHY DOLK, På H &P TRUST COMPANY, modiferar bilden.

”Nuförtiden är det inte helt relevant att tala om brevlådeföretag. Holländska och utländska skattemyndigheter kräver i dag att bolag i Holland verkligen drivs i Holland av holländska professionella styrelser och att administrationen handhas och beslut tas i Holland”. säger Kathy Dolk.

De här uppgifterna sköts ofta av just så kalllade trust companies" eller ’trust officest som utgör en ekonomiskt betydelsefull industri i Holland (holländarna hävdar att de varit pionjärer i världen på affärsidén trust company). De holländska skatteplaneringsmöjligheterna har varit en viktig förutsättning för uppbyggandet av dennaindustri. Sedan några år licensierar holländska riksbanken trustbolag som uppfyller kraven enligt lagarna om penningtvätt, terrorism etc.

Man uppskattar att det finns runt 20 000 företagi Holland av den typ som tidigare genomgående kunde kallas brevlådeföretag. En stor delav de finansiellt inriktade bolagen ägs av bolag i skatteparadiset Nederländska Antillern som ingår i kungariket Holland - detta på grund av det för Holland förmånliga skatteavtalet mellan fastlands-Holland’ och Nederländska Antillerna. Skatteplanerarna brukar tala om “The Antilles Route”.

I takt med att Holland tvingats släppa en del av sina skatteplaneringsfördelar har trustbolagsindustrins tillväxt minskat, men branschen växer enligt uppgift fortfarande. En del företag/företagare har avvecklat sina bolagsstrukturer med Holland som bas och byggt nya i andra länder.

Men det är ofta tidsödande och kostsamt att’riva och bygga nytt’ på det här området, så många ligger ändå kvar med Holland som bas.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 201 bolaget BK CORPORATE INTERNATIONAL B.V.

The Dutch Sandwich. Holland beskrivs ibland som vägen ut till de riktiga skatteparadisen. Medan holländarna i stället uttrycker det så att Holland är vägen till Europa för många multinationella företag.

”Holland började redan efter andra världskriget att utforma fördelaktiga skatteregler för internationella företag, bland annat avtal för att undvika dubbelbeskattning”, säger JACK WILLEMS på trustbolaget F C TRUST.

”Holland har alltid varit en öppen ekonomi och man insåg tidigt att för att locka till sig internationella företag gällde det att i görligaste mån eliminera kostnader och hinder för internationell affärsverksamhet”, säger Willems.

Närjag besöker Jack Willems på hans kontori World Trade Center på Schipholflygplatsen noterar jag att på väggen hänger en karta över Nederländska Antillerna. Det är talande — kopplingen mellan Holland och Nederländska Antillerna på det här området är väluppmärksammad och omskriven.

Ett tidigare vanligt upplägg är det som kallas ”The Dutch Sandwich! Exempelvis ett finskt eller svenskt bolag ägs av ett holländskt holdingbolag, vilket i sin tur ägs av ett bolag på Nederländska Antillerna. Utdelningar från det nordiska bolaget till Hollandsbolaget beskattas inte i Holland tack vare participation exemptionlagstiftningen. Och utdelning till

Karibienbolaget kunde tidigare ske utan att det drogs någon källskatt.

Och efter det ordnar man något fiffigt sätt så att pengarna kan tas ut från Curagaobolaget - skatten på utdelningar där kan handla om 2-3 procent. Inte sällan låter man Curacaobolaget ägas av en trust eller stiftelse ilämpligt land.

Det här arrangemanget var alltså tidigare mycket vanligt. Nu tas det emellertid, förmodligen efter påtryckningar från OECD/ EU, ut en källskatt på 8,3 procent på utdelningar från det holländska bolaget till moderbolaget på Antillerna, så det är inte så förmånligt längre. Om än inte helt ointressant.

Genialt upplägg. Bättre då att göra som Ingvar Kamprad och bygga upp en royaltykonstruktion. Holland erbjuder alltså fortfarande fördelen att man inte drar någon källskatt på royaltyavgifter som betalas, inte heller på utgiftsräntor.

Kamprad och Ikea har gjort så att varumärket, konceptet, innehas av ett holländskt bolag, INTER IKEA SYSTEMS B.V. Alla Ikeavaruhus betalar 3 procent på omsättningen i royalty till Inter Ikea Systems B.V. Detta bolag ägs av ett Luxemburgbolag, INTER IKEA HOLDING S.A. och konsoliderasi deras bokslut. Uppenbarligen försvinner en stor del av dessa royaltypengar vidare till skatteparadis, kanske till Nederländska Antillerna.

Det geniala i hela upplägget är att royalty Annons

Kommentera artikeln på adressen: feedbackQforum. betalningarna blir avdragsgilla i Ikearörelsen och sedan beskattas lågt om alls när de når Inter Ikea-delen. På liknande sätt hade tennisesset BJÖRN BORG det upplagt under ett antal år, liksom Abbamedlemmen BJÖRN ULVAEus. Och många fler.

Holland har ytterligare fördelar att erbjuda. Tidigare hade man ett starkt kritiserat koncept som innebar mycket låg skatt på företags interna finansbolags ränteintäkter. Det har bytts ut mot ett annat koncept, nästa lika förmånligt, som kallas ”group interest box? Det finns också något som heter ”patent box” som ger skattefördelar för intäkter från egenutvecklade patent och dylikt.

Några ord slutligen om det intressanta holländska stiftelsesystemet. Holland har en lång tradition inom stiftelseområdet, stabil lagstiftning men samtidigt flexibilitet. Man kan starta en stiftelse, ‘stichting’ och få skattefrihet, faktiskt även om syftet inte är välgörenhet. Kravet för skattefrihet är att stiftelsen inte bedriver affärsrörelse. Det krävs inte att man offentliggör någon ekonomisk redovisning. Holländska stiftelser kan alltså vara en intressant deli ett skatteplaneringsupplägg.

Dessutom har Nederländska Antillerna de senaste åren introducerat en ny flexibel privatstiftelseform, Stichting Particulier Fond (SPF) med vilken man vill konkurrera med till exempel Liechtensteins förmånliga och sekretessomgärdade truster och stiftelser.

Holland - ett skatteparadis? Döm själva!

Handelsgillet

Utgiven i Forum nr 2010-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."