Hon håller aktiehandeln under uppsikt

av Patrik Harald Forum 2013-02, sida 20-23, 21.02.2013

Taggar: Personer: Annika Poutiainen Teman: börshandel

PROFILE moa: aktiehandeln under uppsikt

Börshandel. De senaste åren har många nya handelsplatser för värdepapper startats runtom i Europa. Men någon samordnad övervakning av handeln finns inte. Det här oroar ANNIKA POUTIAINEN, övervakningschef på Nasdaq OMX Nordic. ”När marknaden är splittrad ökar risken för brott.”

PATRIK HARALD TEXT

KARL VILHJÄLMSSON FOTO

Annika Poutiainen är den som ansvarar för att handeln med aktier sker enligt reglerna på Nasdaq OMX Nordic. Dit hör börserna i Helsingfors, Stockholm och Köpenhamn. Hon leder en avdelning på 30-35 personer och stationeringsorten är Stockholm.

Själv tycker Poutiainen att hennes team gör ett bra jobb - med teknikens hjälp.

”I dagens börshandel spelar teknologin en viktig roll, vilket betyder att också övervakningen sköts med teknologins hjälp. Övervakning med blotta ögat är inte längre möjlig. Det gäller att hela tiden utveckla övervakningen för att hålla jämna steg med nya handelsmönster och förfaranden på marknaden”, säger hon.

Vilka är då de vanligaste regelbrotten? När tvingas ni rycka in? ”En typisk situation är att vi ser en onormal stor kursrörelse i en aktie och ovanligt stora handelsvolymer. Bolaget har kanske berät tat för oss att det pågår förhandlingar om ett bud på bolaget. Om budet ännu inte är publikt misstänker vi genast en läcka. När det ibland finns upp till 400 personer registrerade som insiders är det svårt att undvika läckor”

Vid en misstänkt läcka börjar övervakarna med att kontakta bolaget för att diskutera situationen. Sedan tar man ställning till om aktien ska handelsstoppas så att bolaget kan gå ut och ge officiell information, för att på så sätt jämställa alla aktörer på marknaden.

”För ett bolag som är mitt i förhandlingar kan det vara mycket svårt att gå ut med information, det kan äventyra hela affären”.

OMX har avancerad teknik som med cirka 20 olika larm kan upptäcka avvikelser från det normala. Dagligen kommer många larm. 95 procent kräver inga åtgärder, men cirka procent sätts under lupp. Handlar det om en finsk aktie är det bolagsövervakningen vid Helsingforskontoret som får ta över.

Andra regelbrott som Poutiainen och hennes team håller koll på är försök till marknadsmanipulation. Det kan vara någon som försöker skapa fiktiv aktivitet i en viss aktie.

”Plötsligt ser man många orders på både köp- och säljssidan. Det kan visa sig vara samma person som handlar med sig själv, vil ket är förbjudet. Aktören vill fånga marknadens intresse genom att skapa en illusion om att något händer för att få upp eller ner priset. I illikvida aktier krävs inte så mycket för att kursen ska påverkas”

I Sverige gör övervakningsavdelningen cirka 60 anmälningar per år, 40 procent gäller insiderhandel och 60 procent marknadsmanipulation.

Ytterligare en uppgift som vilar på Pouti ainen är att övervaka börsbolagens informationsgivning. Principen är att alla aktörer på marknaden ska ha rätt till samma information samtidigt. En börsbolags-vd får till exempel inte ge kurspåverkande information i entidningsintervju. Det korrekta sättet är att distribuera ett börsmeddelande.

”Kanske tycker en vd att ett intervjutillfälle är ett sätt att ge alla information samtidigt, men marknaden är större än de som

Annika Poutiainen Ålder: 42 år. Uppvuxen i: Esbo Bor i: Stockholm. Familj: Två barn, 10 och 7 år.

Utbildning: lur. kand. från Helsingfors Universitet, postgraduate degree från King’s College i London. Karriär: Övervakningschef på Nasdaq OMX Nordic sedan tre och ett halvt år. Dessförinnan svenska Finansinspektionen, advokatbyrå i London samt advokatbyrå och bank i Helsingfors.

På fritiden: Sport, bland annat löpnin ella samhällsfrågor, familj och vänner.

läser affärspressen” säger Poutiainen, som medger att balansgången är svår; marknaden är sugen på ny information om bolagen, medierna ivriga att få ut nyheter, och bolags-vd:arna måna om att hålla sig på god fot med medierna. Överlag anser hon dock att de nordiska bolagen är duktiga på informationsgivning.

I den börshandelslicens som OMX har fått av myndigheterna föreskrivs att bör sen ska upprätthålla en oberoende marknadsö akningsfunktion. I vissa andra länder är det en myndigrvakningen. Poutiainen ty bra att det i Norden är börsen själv som har den här funktionen. ”V den och ä tiska än en myndighet. V re att anpassa oss till utvecklingen på marknaden”.

manget betyder dock att ö ina egna kunder, men Poutiainen säger att man löst denna intressekonflikt genom at a Överva skapa en o ningen är oberoende a ”Jag rapporterar inte till vd:n, utan till chefsjuristen som rapport rar till styrelsen. Internt har tillgång till vår dokumentation och information. Det ska inte finnas fr ecken om att vi skull: i Nasdaq OMX” intressen, utan vår uppgift är att se till att aktörern allade Mifid-reglering från 2007 innebar. I dag handlas nord a. Det betyder samtidigt att OMX på konkurrensutsatt markn ”Man kan säga att N i dag är ett teknologib: bar med börsverksamhet tiainen.

Ingen samordnad övervakning.

att många nya marknadsplatser för depappershandel tillkommit i oc med Mifid-reglerin, knas e samordnad europeisk övervaknin av handeln. Det här ser Poutiaine som ett stort problem. De nya mark > NASDAQ OMX NORDI sm Nasdaq OMX Nordic ingår i Nasdagq OMX Group, som är världens största börsföretag med över 3500 noterade bolag sm I Nasdaq OMX Nordic ingår börserna [Helsingfors, Köpenhamn, Stockholm, Island, Tallinn, Riga, och Vilnius.

s Företagets nordiska rötter går tillbaka till1800talet när Köpenhamns värdepappersbörs och Stockholms fondbörs grundas (1808 resp.1863). Helsingfors värdepappersbörs grundas 1912.

sm Dagens börsföretag är resultatet av en mängd omstruktureringar unde ns lopp Bland milstolparna på senare tid kan nämnas sammanslagningen av Stockholmsbörsen och OM (Optionsmarknaden) i Sverige 1998, samt sammanslagningen av OM och finska HEX 2003. sm Amerikanska Nasdaq förvärvar OMX efter en utdragen budgivning 2007 och därmed uppkomr Nasdaq OM att nader. D är det ingen i Euro har en överbli varandra, till exempel om det finns er påverka pri och bland mentet redogjort för sin oro. ”Insiderhandel och marknads manipulation marknaden ä det lättare att de. Det skulle

Hur skulle en samordnad europeisk övervakning i så fall administreras? ”Fler: ingar har diskuterats. Ett bra alternativ vore en myndighet för Europa, men jag tror det blir inder kring e sprungligen är not ret för just den a ”I EU-kre att man skulle ge ansva finansmyndigheterna, som i si derna skulle delta i kostnaderna. Det vore den sningen. Teknologin finns men att komma överens är int r konkurrenter. Me måna om att upprätthålla förtroendet för den europeiska marknade: Den så kallade robothandeln he fått mycket kritik under de åren. Poutiainen sä håller sig till robothandel precis pi sätt som till i har teknik för att se på den handeln precis som p nnan hande.

ltid är befogade. skilt efter finanskrisen finr en tendens att överreglera f ärskilt för mindre bolag kun , och där emellan en lite lättare management report. Det vore viktigt att bolage ligen fortsätta med kv: ring som de är vana med/ annan mhet. Poumnar regler som syfta ra transparensen, men kvotering mer som en f men vargälla noter inte alla bolag p k Londonvistelse. Fi den var in, art karriärval för

Poutiainen. Efter avslutade juridikstudier vid Helsingfors universitet jobbade hon på bank o i Helsingfors. Sedan vill ig mer om banking och fi åkte till London för ett år.

bra och hennes pro ig att rekommende ra henne om hon ville jobba i Lon don. Det resulterade i totalt s: den brittiska huvudstaden, där Pou tiainen jobbade på advokatbyrå me inriktning på kapitalmarknadsfrågo och strukturerade produkter. Men med små barn kändes det så s att flytta tillbaka till

Norden. Hos sv a Finansinspek tionen fanns ett ledigt jobb som pas je Poutiainens profil.

t var ett bra val med oerhört intressanta arbetsuppgifter och ett perfekt sätt att komma i ka näringslivet och finansmarkna ningo den?

Under tiden på Finansinspektionen kom Poutiainen att spela en central roll när Nasdaq och Borse Dubaihö ogs om at år roll var att granska om sp: kulanterna var dugli

OMX. I Sve r ju Stockholms sionerna var livliga om huruvida länder med ett statsskick som i Dubai

Dubai och Qatar, som på slutrakan å hade blandat sig i budgivning en. I ett av sina numm ten hade tidningen A ton av personer involve

Annika Poutiainen.

Det blev samman! nansinspektionen, och sedan blev hon s lockad till börs hon nu jobbat tre och ett halvt år.

”Värdepappersmarknaden har blivit mitt område, det är en mycket dynamisk marknad”

Att i något skede av livet vistas utomlands är en sak Ånnika Poutiainen varmt rekommenderar. “Här i Norden lever vi ofta i en bubbla”, säger hon.

”Vill vi få nya noteringar är det viktigt att det inte finns onödig administration. ”

Utgiven i Forum nr 2013-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."