Utgiven i Forum nr 2021-07

Hongkongbörsen klarar Kinas skärpta grepp

av John Eriksson Forum 2021-07, sida 06-07, 23.09.2021

Hongkongbörsen klarar Kinas skärpta grepp

I 1800-talet. Men hur ser

Hongkongbörsens historia sträcker sig tillbaka ända till börsens framtid ut när Kina allt kraftigare försöker kväsa demokratin “Hongkongbörsen lever vidare” säger Juuso Kaaresvirta på Fin

JOHN ERIKSSON x I Kina finns tre aktiebörser: Hongkong, Shenzhen och Shanghai. Äldst är Hongkong-börsen, grundad 1891. På andra sidan Sham Chun-floden, som skiljer Hongkong från Fastlandskina, verkar Shenzhen-börsen. Den är i likhet med börsen i Shanghai grundad 1990 — det vill säga ungefär 100 år efter Hongkong-börsen.

Men finns det utrymme för tre börser i ett och samma land? I och med nedmontering av demokratin i Hongkong håller området på att bli alltmer likt Fastlandskina. Forum har in AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 7 202 tervjuat Juuso Kaaresvirta, ekonom på Finlands Bank, för att få en inblick i situationen.

”Det var britterna som bidrog till en på den tiden modern finansiering i Hongkong vilket också ledde till att börsen grundades. Finanssektorn främjades av det faktum att livet i Hongkong var relativt stabilt i förhållande till andra delar av Asien.”

Kaaresvirta tillägger att regionen hade ett tillförlitligt rättssystem och att ekonomisk öppenhet uppfattades som viktigt. Administra iregionen? lands Bank.

tionen var dessutom välvilligt inställd till utvecklingen av finanssektorn. Hongkongs ställning som internationellt finanscentrum blev allt starkare under årens lopp.

Storbritannien gjorde Hongkong till en kronkoloni efter att landet besegrat Kina under opiumkrigen på 1800-talet. Hongkong lämnades tillbaka till Kina år 1997.

”Mer än 2 500 företag är noterade på Hongkongbörsen, varav ungefär hälften är kinesiska. Hongkong har det största antalet företag

DOLLS 3800 inom finanssektorn, mätt i både antal företag och i deras marknadsvärde. Dessutom finns det gott om andra företag i tjänstesektorn på Hongkongbörsen”, säger Kaaresvirta.

Partiet har makt även på börsen. Såsom med nästan allt annat i Kina vill det styrande kommunistpartiet ha inflytande också över Hongkongbörsen. Juuso Kaaresvirta säger att allmän ekonomisk stabilitet har varit en prioritet för den kinesiska staten och det gäller också marknaden.

”Vi har nyligen sett plötsliga värdeförändringar på vissa kinesiska aktier. Det har varit ett resultat av Kinas ansträngningar att lösa andra problem genom att skärpa regleringen. Men regimens mål har inte varit att störa aktiekurserna”, säger han.

En ny dataskyddslag godkändes i Kina i början av juni. Enligt Kaaresvirta har lagen flera syften.

”Den ska förtydliga och förbättra riktlinjerna för Kinas snabbt växande digitala ekonomi. Men samtidigt har den en stor inverkan på teknikföretag verksamma i landet. I Kina kan regleringen ändras snabbt. Reglerna kan också vara otydliga och myndigheternas tolkningar ändras över tid och varierar regionalt.”

Kaaresvirta säger att den kinesiska staten har förmåga att påverka marknaden i Hongkong på flera sätt och utan insyn.

”Stora kinesiska statliga banker är betydande aktörer på finansmarknaden i Hongkong ochi deras verksamhet ingår också att ta vara på nationella intressen”, säger han.

Däremot har internationella bolags intresse för Hongkongbörsen avtagit. Det kan vara en följd av att till exempel USA varnat internationella aktörer för att göra affärer i Hongkong efter att Kina stiftade den kontroversiella säkerhetslagen förra året.

Kaaresvirta tillägger att Peking också genom lagstiftning kan kontrollera näringslivet iden forna brittiska kolonin.

Hongkongbörsen regleras och övervakas i första hand av den oberoende organisationen Hong Kong Securities and Futures Commission, som verkar under lagstiftning som gäller i Hongkong. Organisationen grundades 1989.

Börseni grannstaden. Shenzhenbörsen uppstod år 1990. Det fysiska avståndet till Hongkongbörsen är bara cirka 20 kilometer. Shenzhenbörsen är tekniktung och det är inte långsökt att dra paralleller till amerikanska Nasdaq. Juuso Kaaresvirta förklarar varför en börs öppnades i Shenzhen trots närheten till Hongkong. Shenzhen, som ligger i regionen Guangdong, hade fått status som särskild ekonomisk zon redan 1980 under Deng Xiaopings tid som

Kinas ledare.

”När det år 1990 blev känt att Shanghaibörsen skulle öppnas blev också andra kinesiska städer intresserade av att etablera en egen börs. Shenzhen, med sin ekonomiska särställning hörde till dem. Initiativet fick snabbt Pekings godkännande.”

Hongkongbörsen är den klart äldsta. Mätt i marknadsvärdet på de noterade aktierna är allatre börser ungefär lika stora —- Shanghaibörsen är något större än Hongkongbörsen, som

SINvE SONYINI <q

I Juuso Kaaresvirta vid Finlands Bank säger att Hongkongbörsen har en ljus framtid trots auktoritär samhällsutveckling.

99 Eftersom bolag från

Fastlandskina har blivit aktiva också i Hongkong förs pengar in iregionen. Dessutom lämnar inte alla utländsk bolag Hongkong trots att Kina kväser demokratin där.

HKE i 3 isin tur är något större än Shenzhenbörsen.

”Men om man mäter storleken av börsernaiantalet noterade företag är Hongkong den största med över 2 500 företag, medan knappt 2500 företag är noterade i Shenzhen och cirka 2000 företag är noterade i Shanghai.”

För jämförelsens skull kan nämnas att amerikanska börser som till exempel New York-börsen har över 2 800 listade bolag och Nasdaq över 3 700.

Hongkong har flera gånger fått uppleva att Kinas kommunistiska parti har åsidosatt de överenskommelser som slöts mellan partiets ledare och Storbritannien. Demokratisk värden som yttrandefrihet och åsiktsfrihet respekteras inte längre av makthavarna i Hongkong efter att Kina i fjol stiftade den kontroversiella säkerhetslagen som gäller för staden. Också Kaaresvirta konstaterar att Kina kraftigt har skärpt sitt grepp om Hongkong de senaste åren.

”Den här utvecklingen väntas fortsätta. Utvecklingen innebär att många företag från Hongkong och investerare där måste överväga sina alternativ.”

Att regionens demokratiska styre kringskurits har i sig inte hindrat börsbolag från att göra vinst. BBC (2.8) uppger att bland annat den Hongkong-stationerade banken HSBC gått starkt framåt. Banken ökade sina intäkter med mer än dubbelt under den första halvan av året jämfört med samma period i fjol.

Ökat kapitalflöde från Kina. Enligt Kaaresvirta kommer somliga företag troligtvis att lämna halvön. Å andra sidan är många utländska företag aktiva i Hongkong just på grund av dess koppling till Kina och landets miljardbefolkning.

”För dessa företag innebär Kinas åtstramningsgrepp inte nödvändigtvis ett hinder.”

Han tillägger att Hongkongbörsen under de senaste åren har listat i synnerhet kinesiska fastlandsbolag och fastlandskineser har getts ökade möjligheter att investera på Hongkongbörsen.

”Det här ökar kapitalflödet från Kina till Hongkong. För utländska aktörer är Hongkong fortfarande en öppen och fungerande finansmarknad”, säger Kaaresvirta.

Bland bolag som är listade på det kinesisk fastlandet och som också har aktiverat sig på Hongkongbörsen, kan nämnas China Mobile, Tencent och Alibaba —alla världskända teknikföretag. På Hongkongbörsen har några företag också koppling till Finland, till exempel spelutvecklingsbolaget Supercell som ägs av Tencent. Juuso Kaaresvirta, hur ser du på Hongkongs framtid som finansiellt forum? ”Kinas skärpta grepp om Hongkong urholkar oundvikligen några av de grundpelare som Hongkongs ställning som internationell finansmarknad byggt på. Men å andra sidan är Hongkong en viktig inkörsport till internationell finansiering för kinesiska företag; det ligger alltså i Kinas intresse att behålla Hongkongs nuvarande status.”

Han understryker visserligen att den nationella säkerheten alltid har företräde framför finansmarknadsöverväganden i Kina.

”Hongkongbörsen lever vidare - främst genom att bolag från fastlandet blir aktiva även där trots att kommunistpartiet har ökat sin kontroll över regionen”, säger Kaaresvirta.

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 7 2021

Utgiven i Forum nr 2021-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."