Utgiven i Forum nr 1993-12

Honkarakenne tror på ”grönt” boende

av Ragnhild Artimo Forum 1993-12, sida 13-14, 30.09.1993

Taggar: Bolag: Honkarakenne

TA I TRÄ!

Honkarakenne tror på ”grönt” boende

Ragnhild Artimo mm RR o utmaning. Modellerna dit är än de för hemmamarknaden. en färsk leverans till Honsu

Sn 3

Finska stockvillor till Japan låter långsökt men ger ett hyfsat kilopris för träexport. Och för Honkarakenne (och många andra) är exporten den kakbit där lönsamheten skall sökas.

onkarakennes — marknadsdirektör H Eero Saarelainen berättar gärna att Särestöniemi, konstnären Reidar s hemgård. är Tr 225 är gammal. Byggnaden är av stock. se, Den har dessvärre inte tevererats av Honkarakenne Öy, som grundades 1958 och alltså bara är ungträ, i stockkategorin. Saarelainen tillägger att man lyckats äldersbestämma stockar i byggnader fran 1400-talet, fortfarande helt friska. Han har precis fätt färdig en bok om stock. Hirren maailma (Stockens värld), vilket anstår en representant för andra generationen i det av fem bröder grundade företaget med rötter i Lieksa. En av bröderna. Reino Saarelainen, är fortfarande familjebotagets VD.

Den historia Eero Saarelainen helst berättar är i alla fall hur det kom sig att Honkarakenne fick göra affärer med Japan. Det var 1972, innan man byggt det nuvarande huvudkontoret i Tusby — den gången fanns där bara några expohus och ett litet säljkontor.

— En kväll rivkörde en taxi in på gårdsplanen och tre japaner steg ur. De hade varit i Lahtis och förhandlat om möbelaffärer och fick syn på våra stockhus från gamla Lahtisvägen som stryker precis förbi oss, och beslöt bums alt stanna. Men bara för några minuter — de skulle flyga till Italien samma kväll. ”Möt oss i Rom så får vi prata affärer”, så de.

— Vi var ju inte så rutinerade med internationalisering då, och hade precis grundat bolagets första exportavdelning, och faktum är att vi inte var riktigt säkra på att ha respengar… Men de japanska uppköparna lämnade pengar till flygbiljetter på Marski och vi skickade två killar till Rom. som tvä dagar senare kom hem me en order på 400 hus och en check på 2,5 vänd

Nyaste hotellprojektet är Sierra Nevada, ett m från Torremolinos. Takmoate fortsättning

Mmk som förhandsbetalning. Det var den gången den näststörsta exportorder Finland någonsin fått från Japan — och jag tror rekordet håller än idag.

För Honkarakenne blev incidenten en vändpunkt och det första ordentliga klivet ut i världen.

Spanskt skidhotell

Idag går merparten av exporten fortfarande till Japan och till Tyskland, där företaget har ett eget dotterbolag och dealers i femton städer.

Ströorder — viktiga som referenser och portöppnare — får Honkarakenne (internationellt bara Honka) från otaliga länder, exotiska och mindre exotiska. Genom samarbetsföretag och agenter har bolaget närvaro i sexton länder.

Färskaste internationella projektet är det nästan färdiga Hotel Sierra Nevada i de spanska ”fjällen”, 70 km från Torremolinos — ett skidhotell, vars lösningar redan initierat intresse bland annat i Frankrike. Sierra Nevada blir Europas största stockhotell. Honkarakenne hoppas de närmaste åren inmuta nya marknader just i Sydeuropa.

Också den nordamerikanska marknaden intresserar företaget — i USA och Kanada byggs 150 000 stockhus per år, och Honka undersöker nu etableringsmöjligheter med Maryland som startpunkt. Ett aber är kulturskillnaden: Honkas färdighus är för ”fina” för den amerikanska marknaden där materialet tillämpas i mera ”primitiva” koncept.

Honkarakennes eget huvudkontor.

Stock för stock

Tyskland är en viktig marknad för gröna boendelösningar — men kräver modeller som är kontinentala.

Kimmo Eero

Chydenius Soaorelainen

Kuriöst nog är den mest självklara exportmarknaden, Sverige, nästan obearbetac — Förklaringen är att den svenska fritidshusmarknaden är saturerad och efterfrågan klart mindre än hos oss, men också att svenskarna är mer villa- än stuginriktade, och preferensen är lyxigare, mer ”urbana” koncept, säger Honkarakennes informationschef Kimmo Chydenius.

Trots det ekonomiska lågtrycket ser företaget hoppfullt på hemmamarknaden: visserligen är det dödläge för företagsbyggande och Lapplandsprojekt, men i stället bygger privata — familjer — som aldrig förr. Att Honkarakenne har en marknadsandel hemma på 33 procent gällande fritidshus och nära 30 gällande industriellt tillverkade egnahemshus ger 75 procent av omsättningen, men det är ändå exporten som idag ger den potentiella lönsamheten, dels tack vare den svaga finska marken. Budgeten för i år — en nollbudget “Nestor” är bästsäljarmodellen på hemmamarknaden där bolaget har en tredjedel av marknaden.

medger Chydenius — ligger på 190 Mmk, och resultatet väntas stanna på röda sidan — men nästa år räknar företaget med ett litet men dock plus tack vare växande export.

Enstaka ljuspunkter lyser upp det beträffande företagsbyggande dystra hemmamarknadsläget: Honkarakenne har levererat ”golfbyn” Rönnäs nära Borgå, med själva golfcentret, restaurang och 40 semesteraktiestugor. Och Österbotten är en lovande marknad på litet sikt. Ett uppmärksammat projekt är Kalle’s Inn i Vasa skärgård.

Nästa sommar profilerar företaget sig på bostadsmässan i Jakobstad.

En serviceform man satsat på är Tonttipörssi, tomtbörsen: Honkarakenne kan erbjuda sina kunder data om 3 000 tomter landet runt — men handhar inte själv försäljningen av dem.

Stock är sunt

Eero Saarelainen understryker marknadspotentialen för stockhus, recessionen till trots — Folk tycker om att bo och vistas i trähus som andas. Trähus är friska hus — i motsats till hermetiskt täta byggmaterial. Och stock är ett ypperligt isolationsmaterial. Tittar man på totalenergikonceptet går det ingen annan energi än solvärme till att framställa stock… Stock är miljötilltalande också på riktigt lång sikt: den blir slutligen till bränsle eller bara jord!

Saarelainen har en väckelsepredikants alla goda egenskaper, fattas bara annat. Honkarakenne har hållit fanan högt med en kurs i stockkultur för intresserade — hittills har över 1 500 personer deltagit i den.

Inom bolaget gläder man sig också åt revideringar i nationens tomtpolitik, som indikerar att städer börjar acceptera stockbyggnader.

Inte bara bastur

Stock som byggmaterial associerar spontant till bastur, små fritidsstugor, diverse ”gårdsinredningar”. Men som ett av världens äldsta byggmaterial har det ett brett spektrum = tillämpningar: egnahemshus självfallet, butiker och restauranger, semesterbyar, hotell — Honkarakennes första stora hotellprojekt var Levi i Kittilä — kontorsbyggnader, servicestationer och ortodoxa bönehus finns bland företagets referenser. Saarelainen skulle ju helst se alla hus byggas av stock. Men tar inte skogen slut — Inte! Stocken i de finska skogarna tar nog inte slut av byggande. Och glöm inte att det är en förnybar resurs.

Förutom det tidsriktiga miljösnälla materialet förlitar sig Honkarakenna på design. Det är Eero Saarelainen själv och arkitekt Kari Rainio som skapat merparten av modellerna för hemmamarknaden och Europa, medan husen för Japan baserar sig på ett koncept av Heikki och Kaija Sirén i samarbete med Satoshi Kuratomi.

Honkarakenne opererar med ett försvarligt utbud husmodeller, men i praktiken skräddarsys koncepten enligt kundernas önskemål och de krav landskapet stäl ler. LJ

Utgiven i Forum nr 1993-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."