Höstweekend på Mallorca

02.10.2017

Medelhavet bjuder på en bred repertoar av soliga resmål från Gibraltar i väst till Libanon i öst. Trots att avlägsna destinationer som Asien, Latinamerika och USA lockar allt fler nordiska resenärer, har Medelhavets solresor stadigt ökat i popularitet. Ett bra exempel på detta är Grekland, vars ekonomi inte varit fager läsning de senaste åren. Men den grekiska turismen är däremot blomstrande – landet räknar med att slå alla tiders rekord år 2017 med 30 miljoner besökande turister.

Byamarknad. Förutom öarna i den grekiska skärgården är Spanien, närmare bestämt Kanarieöarna och Mallorca, storfavoriter för finska resenärer. Trots att turisthorder invaderat Mallorca i snart 60 år har ön bevarat mycket av sin genuina karaktär, speciellt ute på landsbygden. Vill man dyka in i den mallorcanska matkulturen ska man börja med ett besök på byamarknaden, som alltid är en upplevelse: här kan man köpa fina frukter, grönsaker, olivolja, ostar och charkuterier. Man ska inte heller glömma att dricka färskpressad apelsin­juice gjord av färska, syrliga apelsiner som odlas på ön. På konditorierna lönar det sig att köpa spansk nougat och nybakad ensaimada, ett slags wienerbröd gjord av smördeg med grisfett. Bland matsouvenirerna lönar det sig att köpa med sig olivolja och sobrassada, en mjuk, bredbar paprika­korv som påminner om chorizo. 

Fråga en ortsbo. Matkulturen på Mallorca och grannöarna Ibiza och Menorca har starka kopplingar till den katalanska gastronomin och innehåller mycket grönsaker, ris, skaldjur och griskött. På turist­orterna gäller det att vara på sin vakt då utbudet av mediokra turistfällor är rätt stort. Vill man ha genuin mallorcansk mat gäller det att läsa på eller att fråga någon ortsbo utan koppling till turismen. Då hittar man lätt en bra restaurang med paella tillredd över öppen eld eller en gårdsrestaurang ute på landsbygden. På sydöstra delen av ön finns bland annat det rustika värdshuset Sa Farinera, som bjuder på traditionell mat tillredd i vedeldad ugn.

Kusten på Mallorca späckas av flera vackra vikar omgivna av höga stenklippor. Dessa vikar, calas på spanska, gömmer vita sandstränder med turkost vatten – ofta precis som på vykortet. Ligger stranden nära en by eller charterhotell är man inte ensam på stränderna. Ett bra tips är att packa en ryggsäck med picknicklunch och parasoll och vandra en halvtimme för att komma till en mer avlägsen strand, eller boka skjuts med båt. Det mesta av boendet på Mallorca består av större charterhotell – vill man vara för sig själv lönar det sig att boka en lägenhet på bostadshotell eller leta bland det stora utbudet privata hem som hyrs ut, bland annat på Airbnb.

[caption id=“attachment_9356” align=“alignright” width=“206”] Kocken Santi Tauras meny är värd en resa i sig.[/caption]

Fynd för foodies. Vill man äta på lyxrestauranger bjuder Mallorca på ett stort utbud av högklassiga alternativ och på ön finns hela nio restauranger med Michelinstjärna. De flesta av dessa riktar sig till lyxresenärer och bjuder på både fin mat, dryck och inte minst panoramautsikt över berg och hav. Lyxrestaurangerna kan vara en upplevelse, men om man vill få fler och mer äkta smakupplevelser kan man använda sina slantar på betydligt bättre sätt.

En favorit bland många foodies är den lite avsides belägna restaurangen Santi Taura nära staden Lloseta mitt på ön. På en ödslig sidogata ligger den modernt inredda restaurangen som drivs av kocken Santi Taura. Här dyker man hängivet in i den mallorcanska gastronomin i moderna tolkningar av öns traditionella smaker, ingredienser och recept, till exempel bonito-tonfisk med torkad tomat, sniglar med vilda örter och bröd gjord av xeixa-vete. Smakerna är fulländade och servicen perfekt, och det bästa är prisnivån. Sexrättersmenyn som serveras både till lunch och middag kostar 40 euro. Till det serveras spanska och lokala viner, de flesta av dem från mindre producenter, till ett pris kring fem euro glaset. 

Kenneth Nars text

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."