Utgiven i Forum nr 1984-17

Hotell

av Peter Nordling Forum 1984-17, sida 13, 14.11.1984

Taggar: Teman: hotell

Moderat hotellutveckling bäst för Helsingfor Ökat utbud leder sällan till ökad efterfrågan. Något tillspetsat kan man säga att utvecklingen av hotellverksamheten i Helsingfors följt den här linjen. Samtidigt bör man dock minnas att turistströmmen till landet ökat kontinuerligt sedan början a 1970-talet.

Av PETER NORDLING

EH Övernattningsmöjligheterna i huvudstadregionen är av största betydelse för turismen som helhet. Huvudstaden fungerar nämligen som inkörsport till hela landet. Hit kommer de flesta utrikesflygen, passagerarfärjorna och tågen.

På det hela taget kan man säga att utvecklingen av hotellkapaciteten i Helsingfors varit sund. Nybyggen och tillbyggnader har kommit med lagom långa intervaller och i lämpliga mängder.

Idag har Helsingfors 28 hotell med 7.600 bäddar. Till detta kommer ytterligare några sommarhotell. Grannstäderna Esbo och Vanda har endast två respektive ett hotell, medan Grankulla är helt utan. Något större behov av nya hotell torde de här städerna inte heller ha eftersom det sk suget ändå finns i Helsingfors.

Av: de tillbudsstående bäddplatserna i Helsingfors är i genomsnitt 72 procent belagda under året. Enligt Jorma Latvus, VD för Hotell- och restaurangrådet, är september och oktober de bästa månaderna för hotellen, Minst gäster har de runt årsskiftet.

Många planer

Latvus framhåller att det endast på längre sikt behövs flera hotellrum i Helsingfors, Långtgående planer och påbörjade projekt finns också redan. Under de tre närmaste åren kommer kapaciteten att öka med ca 20 procent. — Och då de här projekten har förverkligats behövs inte mera på ett tag, fastslår Latvus.

Faktum är att en hel rad nya hotell diskuterats. Arctia (Alko) och Sally koncernen har planer på att inreda ett av skat uddsmagasinen till hotell och SAS och Finnair är ute efter samma torat på Kampen, Också den multinationella hotellkedjan Sheraton har anmält intresse för en etablering i Helsingfors. Vidare har man diskuterat vad de kooperativa kedjorna SOK och EKA kommer att göra. Både torde ha lämpliga fastigheter.

Det har också framkastats planer för ett tredje hotell i Esbo, i stadens centrum, som är under utbyggnad.

Jorma Latvus tror att den här placeringen är riktig på lång sikt. Trots att avståndet från Helsingfors centrum är ganska långt kommer man ändå dit på några minuter med tåg. Han anser att det kan vara befogat att i framtiden också bygga hotell i vissa andra centra i Esbo.

Placeringen ett problem

Var eventuella nya hotell skall placeras är ingen lätt fråga. Från det planeringen inleds till det ett hotell står färdigt tar det nämligen i medeltal mellan fem och sex år. Och så långt på förhand kan det vara både svårt och vanskligt att avgöra om den tilltänkta tomten befinner sig på ett lönsamt ställe.

För att undvika en alltför stor botellkapacitet i Helsingfors föreslår Latvus att turisterna i högre grad skulle slussas in till landet via Åbo och Tammerfors, På det sättet, blir hotellverksamheten mera lönsam, åtminstone i de här städerna. Beläggningsprocenten för hotellen utanför Helsingfors var i genomsnitt endast 55 i fjol.

På frågan om Helsingfors behöver några speciella hotell utöver de planerade och de som redan är under byggnad svarar Lat 17/84 F RUN

Hotell- och restaurangrådets VD, Jorma Latvus, varnar för att bygga alltför många nya hotell i Helsingfors. I stället föreslår han en omkanalisering av turistströmmen.

vus nekande. Bengt Philström, direktör för Centralen för turistfrämjande, leker för sin del med tanken på ett hotell vid vattnet, speciellt för seglare. Enligt honom kunde tex den Wihuriska villan på Brändö göras om till ett sådant hotell. Ett annat alternativ skulle vara att bygga hotellet i t ex Sandhamn, om försvarsmakten är villig att avstå en lämplig tomt. — Huvudsaken är, säger han, att förbindelserna in till centrum är goda. Jorma Latvus tror inte att ett dylikt hotell skulle bära sig. — Vem skall bo där vintertid, frågar han retoriskt.

Lönsamheten tillfredsställande

Enligt Latvus har de flesta hotellen i huvudstaden åtminstone en tillfredsställande lönsamhet. — Själva hotellrörelsen går i allmänhet med vinst. Resultatet dras emellertid ned av restaurangverksamheten för en del hotell. Men den är mer eller mindre ett måste, säger han, I Helsingfors finns faktiskt endast två hotell som inte serverar annan mat än morgonmål.

Det att det går bra för hotellen och att de mer eller mindre är tvungna att också hålla sig med restaurang för att hävda sig i konkurrensen har lett till brist på yrkeskunnig arbetskraft. På landsorten råder emellertid arbetslöshet på sina ställen.

Orsaken till snedvridningen beror, anser Latvus, åtminstone delvis på bostadsbristen i Helsingfors. Enligt honom utbildas tillräckligt med hotell och restaurangpersonal för att tillgodose huvudstadens behov. Han tror dock att den nya hotell- och restaurangskolan i Esbo, som ioleder sin verksamhet om ca två år skall ge ett tillskott av arbetskraft. 13

Utgiven i Forum nr 1984-17

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."