Hur är det med formen herrar direktörer?

av ensio sevón Forum 1968-17, sida 37-38, 25.10.1968

Taggar: Personer: Torsten Ahlbom & Pekka Tiilikainen Teman: kontidion

=

Försökskaninerna i Forums konditionstest: Pekka Tiilikainen och Torsten Ahlbom.

Hur är det med formen herrar direktörer”?

Hur är det herrar direktörer med er kondition? Flåsar ni i trapporna när ni till äventyrs inte har hissen till hands utan måste rusa upp en våning eller två? Här ni nånsin tid att gå till och från jobbet, eller måste ni partout sitta i bilen från dörr till dörr? Är ni ett offer för de paradoxala motsättningarna vällevnad och bekvämlighet å ena sidan, stress och jäkt å de andra?

Om så är så är det hög tid för er att reparera vad som ännu kan repareras, att arbeta upp er kondition. Det är bra med långpromenader på kvällarna, med skidturer minst två gånger i veckan vintertid, med simning, tennis, golf eller badminton — det finns mycket att välja på.

Det finns också konditionsskolor, som håller på att bli ytterst populära. Man startar med ett test, som ger ett (ofta mycket negativt) besked om konditionen och sedan sätter man i gång med regelbunden konditionsträning. Efter ett par månader testas man på nytt och i närmare 100 > visar testet att träningen har varit till välsignelse för en kropp, som har hotats att brytas ned.

Inte bara för den fysiska konditionens skull bör man i tid se om sitt hus (= fysik). Det existerar ett mycket nära samband mellan fysisk kondition och andlig spänst. Det kan varje läkare vitsorda. Man höjer både den fysiska och den psykiska arbetskapaciteten genom att hålla sig i form.

Forum lyckades övertala två herrar att genomgå ett test i konditionshallen i det nya idrottshuset vid Topeliusgatan. Här de närmare data om de två försökskaninerna:

Tiilikainen, Pekka, radioreporter. 57 år gammal, vikt 86 kg, längd 176. Tidigare storsimmare med 19 finländska och 2 nordiska mästerskap. Numera krigsinvalid med 67 gra Forum 17/6 natskärvor i benen och därför ur stånd att ägna sig åt annan motion än promenader.

Ahlbom, Torsten, byggmästare, byggnadsentreprenör med eget företag. Ålder 51, vikt 102 kg, längd 180. Mest stillasittande arbete, motionerar kanske en gång i veckan med simning sommartid, promenader eller skidning vintertid.

I konditionshallens testrum tas de två herrarna om hand av idrottskonsulenten Leo Silolahti, Alla data deklareras av »delinkventerna» själva innan testet startar. Man skriver också under en förbindelse att man ställer upp på egen risk. Det gäller 6 minuters åkning på en ergometercykel. Varje minut registreras bjärtverksamheten. Man trampar i bestämd rytm, som anges av ett tickande pendelur. Cykelns motstånd eller viktbelastning kan anpassas efter testobjektets krafter och kondition, i det aktuella provet körde Ahlbom med dubbelt högre viktbelastning än Tiilikainen. För Ahlboms vidkommande inträffade ett s.k. stadystate, kännetecknat av konstant hjärtverksamhet, från den fjärde minuten medan det gällde för Tiilikainen bara under de två sista minuterna.

Lätt svettiga debarkerade cyklisterna sina tramphästar. Sedan följde ett par muskelprov, armhävningar mot golvet liggande med rak kropp. Ahlbom klarade 8 hävningar, Tiilikainen måste på grund av sina reumatiska fingrar avstå, Det andr 37

Betala per postgiro nu också till Englan …bra går det och för bara 20 penni

POSTSPARBANKEN

Det lönar sig med kvalitet

Kedjor och kedjehjul från vårt tager.

Import, teknisk information och

Oy Felko Ab

Alexandersgatan 13, Helsingfors 10, tel. 658011 Växel 3 lagerleveranser muskelprovet går ut på att man ligger på rygg och med händerna under nacken häver sig upp i sittande ställning. Tiilikainen klarade 7 gånger inom en minut, Ahlbom hela 16. Avläser man diagrammet över de två cyklisternas hjärtverksamhet under ergometercykelprovet så visar siffrorna för Ahlbom minut för minut: 120-128-132-136-136-136 medan Tiilikainens siffror var: 120-124-128-132-136-136, då som nämnt med hälften av Ahlboms viktbelastning.

Dessa absolut tal skall sedan via tabeller omsättas i syreupptagningsförmågan, som direkt avspeglar konditionen. Ahlboms syreupptagning utgjorde 2 liter per minut under provet, Tiilikainens 1,2 liter. 2 liter kan anses vara rätt normalt, men räknar man sedan om siffran med beaktande av kroppsvikten och åldern enligt den kända svenska idrottsläkaren-fysiologen P. O. Åstrands tabeller får man fram indextal, som för Ahlboms vidkommande var 19, för Tiilikainen 13. Det är besked, som ger vid handen, att konditionen hos de två herrarna inte är tillfredsställande. 35—40 i indextal för 50-åringar betraktas som normala värden.

Av lättförklarlig nyfikenhet underkastade vi oss själv samma test, Personliga data: ålder 62, vikt 72, längd 174. Syreupptagningen per minut var 3,1, indextalet 29, armhävningarna 14 och ryggböjningarna per minut 16. Vadan man kände sig rätt belåten med tillvaron och i stånd att stjälpa ett stenhus med bara händerna. Konsulenten tog oss dock ned på jorden igen med uppmaningen att köra hårt ett par månader i konditionsskolan, därpå undergå läkarundersökning och nytt test, sedan fortsätta igen.

Rådet kan med så mycket större skäl vidarebefordras till de två »försökskaninerna» och ytterligare till envar, som börjar känna med sig att konditionen håller på att tryta.

Samma besked kan man förmoda att åtskilliga personer kan få, personer med stillasittande arbete, med bilåkning från dörr till dörr som daglig vana, utan tid, tillfälle och energi att ägna sig åt daglig motion.

— Vi har långt över 1000 deltagare i konditionsskolan per år, upplyser konsulent Silolahti. Konditionen hos vederbörande är i regel ganska bedrövlig såsom den avslöjas i »välkomsttestet». Efter två månaders noggrant iakttagande av alla konditionsövningar ger sluttestet helt andra besked. Denna konditionsskola är dessutom inte den enda och veterligen lider ingen av de andra heller av arbetslöshet. Folk har börjat få upp ögonen för vikten av att sköta sin fysiska hälsa.

Ta det lugnt i början, säger byggmästare Torsten Ahlbom till Pekka Tiilikainen som provkör cykelergometern.

Forum 17/68

Utgiven i Forum nr 1968-17

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."