Utgiven i Forum nr 2016-05

Hur smakar äpplet i skatteparadiset

av Jan Sten Forum 2016-05, sida 21, 26.05.2016

Skicka dina kommentarer till adressen: feedback&forum.fi

Hur smakar äpple i skatteparadiset

JAN STEN

Tänk dig ormen, paradiset, äpplet samt Adam och Eva. Där har dui all sin enkelhet vad den flitigaste diskussionen på Affärsnätverket Forum på Linkedin har kretsat kring den senaste månaden. Kanske inte riktigt med dessa benämningar, men visst har det handlat om skatteparadiset och den förbjudna frukten, ska man bita i äpplet eller inte?

Allt har åtminstone två sidor och frågan om huruvida äpplet i skatteparadiset är ruttet eller inte är inget undantag.

Det finns de som framför åsikten att skatteparadisen är en naturlig följd av vårt jobbiga skattesystem. Den som är förståndig nog och har resurserna därtill kan inte annat än deponera en del av sina medel i skatteparadis. Allt annat vore bara dumt. Görs det på helt lagligt sätt så finns det väl heller inget att anföra mot det här, eller?

AFFÄRSNÄTVERKET

Etiskt dilemma. Nja, just här ligger kärnan i problematiken med skatteparadis. De som placerar pengar där anför ofta argumentet att de inte har gjort något olagligt.

Det är säkerligen också med sanningen överensstämmande i de flesta fall, men argumentet biter inte på de som motsätter sig skatteparadis.

De tillämpar nämligen en annan skala när de utvärderar beslutet att använda sig av offshore-ekonomi med obefintlig reglering och hög banksekretess med möjlighet till anonymitet. Moralväktarnas skala rör sig främst mellan polerna rätt och fel.

Det verkar som om de som är negativt inställda till skatteparadis har en ganska klar åsikt. Det är ett äpple som man inte biter i hur lockande det än må se ut. Följaktligen har alla som faller för frestelsen något att dölja, frågan är bara hur mycket. Kriminella, penningtvättare och korrupta använder sig instrumentet, och även andra misstänkta hänförs till samma kategori, oberoende av sättet på vilket de använder sig av det tekniska arrangemanget med att parkera medel utom räckhåll för skattmasen.

Frågan om det är lagligt eller olagligt kommer egentligen i andra hand, det handlar om rätt ochfel, och beslutet att tillgripa skatteparadis ses som kategoriskt fel. Så svartvitt resonerar de negativt inställda.

”No comments”. Motparten förstår argumenten, att förknippas med pengatvätt ger ju negativ PR. Kanske tänker förespråkarna av skatteparadis också att de negativt inställda skulle resonera annorlunda ifall de själva hade finansiella resurser att placera, bristen på extra pengar färgar av sig på åsikterna. Därtill vet förstås de som redan bitit i den förbjudna frukten att inget kan få de negativt inställda att ändra åsikt.

Det går att räkna upp hur många arbetsplatser man skapat i landet eller hur många miljoner man redan har betalat i skatt, men det spelar ingen roll för icke-syndarna. Har du en gång smakat på äpplet så finns ingen återvändo, du är för evigt förtappad. Inte så konstigt med andra ord att ”inga kommentarer” är det enda de ertappade vill framföra.

Automatisera. Ja, vart leder då diskussionen om skatteparadisen ifall båda sidornas argument är välkända och ingen kan få den andra att ändra åsikt? Svaret finns i missnöjet med vårt nuvarande skattesystem. År 2014 hade Skatteförvaltningen i Finland 4 487 anställda och ifall man för ett ögonblick lämnar frågan om skatteparadis ochistället bekantar sig med en diskussion om robotikens potential som också pågår på Affärsnätverket Forums sidor så blir det ganska uppenbart om vad som egentligen borde göras.

FÖRBJUDEN FRUKT. Kan medelflykten till skatteparadis spåras till en tyst revolt mot en övertung byråkratisk utsugare?

Mig veterligen är en viktig tanke inom robotik och automation att låta maskinen sköta repetitiva uppgifter. Den tröttnar inte lika snabbt som människan och gör färre fel, vilket märks iproduktiviteten. Traditionellt förankras robotiken inom tillverkande industri men varför inte byta kontext och flytta över den till serviceproduktionen?

Reformera beskattningen på ett sådant sätt att förutsägbarheten i olika situationer blir allt högre och låt maskinerna göra jobbet. Däri ligger enligt mig fröet till det finländska skatteparadiset och jag har svårt att tro att någon skulle kasta bort det äpplet ifall det låg framför en på en bricka.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 52018

Utgiven i Forum nr 2016-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."