Utgiven i Forum nr 2012-02

Ingenjörer framtida bristvara

av Henric Borgström Forum 2012-02, sida 28-29, 23.02.2012

Taggar: Orter: Sverige Teman: arbetskraft

EE] FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2012

Ingenjörer framtida bristvara

IH Sverige. Flera svenska företag jagar ingenjörer med ljus och lykta. Bristen på ingenjörer och tekniker uppskattas till 8 000 inom de närmaste fem åren.

HENRIC BORGSTRÖM ÖRESUND

X Trots att Sverige har den högsta arbetslösheten någonsin under det senaste 60 åren, cirka 8 procent inklusive de i statliga utbildningar för arbetslösa, väntar en ljus arbetsmarknad för välutbildade. Redan nu räknas bristen på ingenjörer och tekniker till 8 000 inom de närmaste fem åren.

Alldeles för få ingenjörer har utbildats, intresset bland ungdom har tidvis varit dåligt samtidigt som pensionsavgångarna är mycket stora de kommande åren. På utbildningarna för civilingenjör har det i stort sett varit bara en sökande per utbildningsplats.

Samtidigt har bristen gjort att regeringen nu avsatt pengar till 400 nya utbildningsplatser på Kungliga Tekniska Högskolan KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg till hösten. Men paradoxalt nog har fackförbundet Sveriges Ingenjörer framfört kritik mot ”överutbildning”, det utbildas två civilingenjörer på varje högskoleingenjör (två år kortare utbildning) och ett mycket litet fåtal gymnasieingenjörer examineras numera.

Fackförbundets samhällspolitiske direktör PETER LARSSON menar att detta tvingar en del utbildade civilingenjörer att ta högskoleingenjörsjobb, medan en del högskoleingen jörer tvingas ta gymnasieingenjörsjobb, vilket han kommenterar ”Det känns som ett riskfyllt spel med unga människors karriär?

Men utbildningsminister JAN BJÖRKLUND (folkpartiet liberalerna) hävdar att regeringen gjort mycket för att stimulera intresset bland ungdomar för matematik, naturvetenskap och teknik så att tillströmningen till de högre utbildningarna kan öka.

Rekryteringskampanj. Ett av de företag som ständigt är ute och söker ingenjörer är pöYRY SVERIGE som förra året köpte statliga vATTENFALLS bolag POWER CONSULTANTS Och bytte namn till PÖYRY SWEDPOWERAB. Ett annat är ABB, behovet uppskattades till 600 förra året. Vid ett tillfälle ordnade ABB tillsammans med tågtillverkaren BOMBARDIER, båda med svenska huvudkontor i Västerås, en rekryteringsdag till vilka 266 intresserade ingenjörer infann sig. De räckte inte långt. Ständigt annonseras efter ingenjörer, bland annat under rubriken ”Vår teknik bidrar till ett hållbart samhälle”.

Därför åkteiseptember en delegation från Västerås till Serbien för att värva ingenjörer

AB till Sverige. Men det evenemanget fick kritik för att Serbien riskerar utarmas på landets egen kompetens som behövs mer än väl på hemmaplan.

Bristen på ingenjörer kan ha bidragit till att ABB försöker köpa upp stora företag, till exempel det helt färska uppköpsbudet på närmare 3 miljarder euro för börsnoterade amerikanska THOMAS & BETTS med 9 400 anställda, tillverkare av lågspänningsprodukter. För ett år sedan köptes amerikanska BALDOR, tillverkare av elmotorer och kraftöverföring, för en ännu högre summa.

Anrikt företag, ABB har gamla anor i Sverige. Bolaget grundades som Asea 1883, och köpte finländska STRÖMBERG 1987. Året därpå slogs

Asea ihop med schweiziska BROWN BOVERI, grundat 1891, till ABB med huvudkontor i Ziärich. Av de 130 000 anställda finns 8 700i Sverige, därav 4100 i Västerås, de flesta inom området automation, och 2 600 i Ludvika, Dalarna, med kraftöverföring.

Den sistnämnda fabriken fick i början av januari en order på en elkabel med HVDCteknik (högspänd likström) mellan Gävle i Sverige och Raumo i Finland på 800 MW, vilken tar bort flaskhalsar mellan länderna.

Här är två andra intressanta beställningar under januari « Viking Lines nya kryssningsfärja som levereras från STX-varvet i Åbo utrustas med ett kraft- och automationssystem från ABB so innebär effektivare styrning av energin med extremt låga utsläpp. Det blir världens första större färja som drivs med flytande naturgas.

» Saudiarabiens statliga kraftbolag SEC har beställt nya transformatorstationer och uppgradering av gamla sådana för 250 miljoner dollar. De ska bland annat underlätta överföring av 2000 MW elkraft från ett nytt gaseldat kraftverk sydväst om Al-Hassaiöstradelen av landet. Sex nya och tre uppgraderade transformatorstationer placeras i eller i närheten av huvudstaden Riyadh. ABB-ledningen är optimistisk inför framtiden eftersom den tror på att fortsatt elektrifiering blir en av de stora megatrenderna, därmed också koncernens två fo PRECISIONSJOBB. Transformatortillverkning vid ABB:s fabrik i Ludvika, Sverige. Fabriken fickijanuarien order på en elkabel med HVDC-teknik mellan Gävle och Raumo.

kusområden automation och kraftöverföring. Automationen får en fortsatt stor plats inom tillverkningsindustrin, men också vid olje- och gasutvinning samt gruvindustrin. Enbart ventilationen i gruvorna drar cirka 60 procent av energiförbrukningen. Möjliga besparingar beräknas ligga på cirka 40 procent.

Expansion kommer också att ske inom kraft överföring från havsbaserad vindkraft och solkraft samt energieffektivisering. ABB räknar med att öka mellan 7 och 10 procent årligen i organisk tillväxt förutom 3-4 procent via köp av andra företag. Det innebär ett fortsatt kraftigt behov av ingenjörer på olika nivåer.

é

Utgiven i Forum nr 2012-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."