Utgiven i Forum nr 1992-01

Ingenjörer och naturvetare möttes kring globalfrågor

av Claus Montonen Forum 1992-01, sida 18, 30.01.1992

Taggar: Teman: kongress

Unik Berlin-kongress:

Ingenjörer och naturvetare möttes kring globalfrågor

Text: Claus Montone ember 1991 samlades över 1 700 ingenjörer och naturvetare till en tredagars kongress i Berlin över temat Challenges — Science and Peace in a Rapidly Changing Environment. Konferensen hade som motto följande ord av Tjeckoslovakiens nuvarande president, författaren Vaclav Havel: ”Skulle jag anse mig för det, som denna värld gör av mig, då kan jag verkligen inte göra någonting. Jag kan då naturligtvis inte stoppa förstörelsen av jordklotet. Om jag däremot tänker på vad var och en av oss ursprungligen är eller kunde bli — oberoende av hur världen ser ut — nämligen ett självständigt mänskligt väsen, med ansvar för och gentemot världen, då kan jag självklart göra mycket.” Initiativet till kongressen. den första i sitt slag som samlat både ingenjörer och naturvetare, togs ursprungligen av ungerska ingenjörer. För de praktiska arrangemangen stod tyska organisationer ledda av professorerna Ferdinand Hucho (datalogi, Berlin) och Hartwig Spitzer (fysik, Hamburg).

| månadsskiftet november-dec “Gemensam överlevnad

I sitt upprop till konferensen preciserade Hucho och Spitzer konferensens mål bl a på följande sätt: naturvetare och ingenjörer är utbildade att söka rationella svar och lösningar. De är stolta över att nå utmärkta och optimala resultat på sina specialområden.

Denna kongress har som mål att nå utöver den fackliga specialiseringen och utforska några av de utmaningar vi har att möta, utmaningar härstammande från kapprustningen och från miljöproblemen. Många av de problem som möter oss i tillämpningen av vetenskap och teknologi är förknippa Claus Montonen är docen vid Helsingfors universitet, In V| Sstitutionen för teoretisk fysik, och sekreterar | för föreninge | Tekniken i Livets Tjänst TILT.

1 de med otillräckliga värden eller värdekonflikter.

Etiken ser vi som en inbjudan till att arbeta för gemensam överlevnad på jorden. Den har att respektera andras rätt och att erkänna olika kulturelia perspektiv.

Ansvar i fokus

Kongressens program var synnerligen omfattande, med 17 plenarföredrag och över 60 arbetsgrupper. som mera ingående behandlade olika problem. Från Finland deltog fem medlemmar från föreningen Tekniken i Livets Tjänst (TILT), varav två, tekn lic Helena Kekkonen och professor Veikko Porra höll egna föredrag. Det är omöjligt för mig att här redogöra för alla aspekter av programmet, utan jag får nöja mig med några axplock:

En arbetsgrupp behandlade etiska avgöranden i vetenskap och teknik. Med tanke på risksamhällets problem bör teknik och vetenskap utvecklas med mänsklighetens bevarande och utveckling som ledande princip. Detta förutsätter en hög grad av ansvarsmedvetenhet hos ingenjörer och naturvetare, något som UNESCOs rekommendation om forskarnas ställning från år 1972 redan framhäver.

Man diskuterade också ett kodex motsvarande läkarnas hippokratiska ed för ingenjörer och vetenskapsmän. Ett tyskt förslag innehöll bl a en förpliktelse att inte använda sitt kunnande i strid med mänsklighetens lagar och att motverka en sådan användning av idéer, insikter och upptäckter som kunde skada eller rent av förstöra mänskligt liv.

Undertecknarna föreslogs även förplikta sig att hjälpa kolleger, som råkat i svårigheter på grund av att de hållit fast vid kodexets regler, även materiellt genom en hjälpfond.

Ekonomi och miljö

Energifrågor var naturligtvis aktuella. En studie av Amerikas energibehov fram till år 2030, utarbetad bla av Union of Concerned Scientists i USA, försöker visa, att en stark ekonomi och en ren miljö inte behöver vara oförenliga. Enligt studien kan de förnybara energikällornas andel av totalbehovet ökas från nuvarande mindr än 10 procent till hälften år 2030. Oljeförbrukningen kan begränsas till en tredjedel av den nuvarande. Totalenergiförbrukningen kan enligt beräkningarna sänkas något under dagens siffror.

De föreslagna åtgärderna skulle sänka koldioxidutsläppet från det nuvarande med över fem och en halv miljarder ton per år. Studien utgår från en stegvis avveckling av kärnkraften. Stenkol ersätts av naturgas.

Förnybara energikällor används överallt det är möjligt: geotermisk energi för uppvärmning, biologiskt framställda bränslen för fordon, vind- och solenergi för elproduktion. Energi sparas genom bättre energihushållning och effektivare teknik 1 industri, transport och byggning. Fastän USA:s geografiska läge är fördelaktigare än Finlands när det gäller förnybara energikällor, innehåller denna studie ändå mycket beaktansvärt även för vårt land.

En av de många rösterna från den tredje världen som hördes under konferensen, Devaika Jain från Indien, påpekade att en indelning av världens länder i avfallsproducerande och icke-avfallsproducerande ger ett helt nytt perspektiv på var ansvaret för världens utveckling ligger. Hennes recept på hur man kan avgöra om en specifik åtgärd befrämjar utvecklingen eller ej är att fråga den fattigaste kvinnan om hon kan dra nytta av åtgärden eller inte.

Nätverk för samarbete

Ett bestående resultat av kongressen i Berlin blev grundandet av en internationell samarbetsorganisation, International Network of Engineers and Scientists for Global Responsibility (INES), där TILT ingår som grundande medlem. Organisationens mål är att arbeta för internationell fred och säkerhet, rättvisa och hållbar utveckling samt en ansvarsfull användning av vetenskap och teknik. Organisationen, vars högkvarter tills vidare ligger i Berlin, verkar genom att understöda och publicera relevant tvärvetenskaplig forskning, medverka i teknisk och vetenskaplig utbildning, informera allmänheten och specialister och medverka i debatten rörande nationella och internationella frågor i enlighet med sin målsättning. Nätverket kommer även att innehålla självständiga ”noder”; en sådan, för vilken Svenska Ingenjörer Mot Kärnvapen är ansvarig, och där TILT kommer att medverka, behandlar frågan om omställning från militär till civil produktion, en nog så brännande fråga bl a i Baltikum och i St Petersburgsområdet. L 1/1992 FORUN,

Utgiven i Forum nr 1992-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."