Utgiven i Forum nr 2007-04

Inget futtigt snuttjobb

av Lena Barner-Rasmussen Forum 2007-04, sida 44-46, 26.04.2007

Taggar: Teman: snuttjobb

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 2087

Inge futtigt snuttjobb

EH Snuttjobb. Atypisk arbetsförhållanden kommer i framtiden att bli allt mer typiska. Det finns anledning att tro att framtidens arbetstagare inte kommer att se den fasta anställningen som helig.

LENA BARNER-RASMUSSEN TEXT KIRSI SALOVAARA FOTO

X För fyra år sedan hade SEBASTIAN NYBERG allt man kan önska sig i professionell väg. En fast anställning på ett IT-företag, bra lön och goda framtidsutsikter. Ändå bestämde han sig för att säga upp sig. Det gjorde han för att få mera tid för att teckna. Sedan dess har Nyberg rönt framgång bland annat med sin populära seriestrip Psykopojken och med två seriealbum. Parallellt med tecknandet snuttjobbar han som IT-konsult åt bankirfirmor.

Beslutet att hoppa av ekorrhjulet underlättades av att Nyberg redan hunnit skaffa sig lite erfarenhet som självständig konsult och hade några snuttjobb på lut. Dessutom hade han hunnit skaffa sig en del besparingar som nödkassa. Osäkerheten som snuttare var han inte rädd för.

”Osäkerhet finns det ändå på ar ”Den fasta anställningens ställning har ändrats och anses inte längre vara säker. betsmarknaden, en fast anställning är ju inte heller på något sätt säker?

Nyberg jobbade tidigare iledningen för ett litet IT-bolag.

”Där befann jag mig konstant under pressen att skaffa projekt till företaget så att vi skulle kunna betala lön åt anställda. Nu känns det betydligt lättare då jag bara har ansvar för mig själv”, konstaterar han.

Ingenting är säkert, Enligt EDVARD JOHANSSON, HANKEN-forskare i företagande, kommer vi iframtiden sannolikt att i allt större utsträckning stöta på fall som Sebastian Nyberg, det vill säga personer som söker sig till alternativa anställningsformer.

”Den fasta anställningens ställning har ändrats och anses inte längre vara säker. Arbetstagarna upplever allt mer att man kan bli avskedad oavsett om man har gjort ett gott jobb eller inte”, konstaterar Johansson.

Stereotypa uppfattningar om finländare och företagande finns det gott om. Finländare är riskaversiva och rädda för att misslyckas, därför väljer de att trycka i ett bortglömt kontor i stället för att pröva sina vingar. Den hårda beskattningen och den krångliga byråkratin avskräcker folk från att bli företagare. Och så vidare.

Men Edvard Johansson tror inte att finländarna förhåller sig annor FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 208 lunda än andra nationaliteter till företagande. Han ser andra orsaker.

”Vår ekonomihar traditionellt alltid varit dominerad av storföretag där de mest dominerade branscherna har varit papper och metall. Politikerna har gynnat storföretagen, bland annat genom devalveringar. Också våra inkomstpolitiska förhandlingar har gynnat storföretag - i få västländer har företag haft så billig tillgång till högutbildad arbetskraft som i Finland”

En annan orsak är vår stora offentliga sektor.

”Sjukvård, barnvård och åldringsvård har traditionellt skötts av offentliga sektorn”, säger han.

I

På den här punkten ser Johansson stora möjligheter för ökat företagandei framtiden.

”Finsk industri är i världsklass men det samma kan vi inte säga om vår privata tjänstesektor. Mer möjligheter för speciellt kvinnligt företagande kommer att födas då den offentliga sektorn ger ifrån sig vissa tjänster inom till exempel åldringsvården?”

Företagsammamammor. I andraeuropeiska länder, där moderskapsledigheten är kort, är det ofta unga mödrar som står för det kvinnliga företagandet. I Finland har mammorna det bättre med en nio månaders mamma | ‘w ledighet och en möjlighet att stanna hemma med barnet i tre år utan att mista sin fasta anställning. Företagande bland unga kvinnor är också ovanligare än i Mellaneuropa.

KARIN NARS hör till dem som har sagt upp sig från sin fasta anställning för att i stället kombinera företagande med småbarnsvardagen. Hon blev moderskapsledig från sin fasta anställning på ett stort internationellt företag.

”Innan jag blev mammaledig hade jag aldrig tänkt tanken att bli företagare. Jag hade alltid sett en fast anställning på ett stort företag som det enda alternativet”, säger Hankenalumnen Nars.

FRIVILLIGA SNUTTJOBBARE.

Karin Nar och Sebastian Nyberg hör till dem som valt snuttjobb framom fasta anställningar. Nars för att kunnajobba på barnens villkor, Nyberg för att kunna teckna serier.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 208 ”Mentalt är det skönt att veta att anställnimgsförhållandet tar slut. Som fastanställd har man ungefär bara pensioneringen att se fram emot.”

Företagarkarriären började under Nars första moderskapsledighet då familjen bodde i New York. Där stötte hon på ett populärt koncept, babybio. Mödrar kunde gå på bio under dagen med sina bebisar. Efter föreställningen fick de bekanta sig med olika babyprodukter, vars representanter var på plats.

Nars lanserade konceptet i Finland under namnet vIPANAT. Då verksamheten började ta allt mera tid blev det dags att välja: satsa på den eller gå tillbaka till fastanställningen. Nars valde det förra och har utvecklat affärsidén till en agentur för barnkläder.

”Då jag väl stod inför beslutet var det inte svårt att välja företagande”

Som småbarnsmamma till två pojkarilekåldern ser Karin Nars flexibiliteten som den största fördelen.

”Livet med barn är fullt av överraskningar. Som företagare kan jag jobba på barnens villkor?

Kräsna arbetstagare. Det är framför allt just flexibilitet som kommer att driva arbetstagare till mer atypiska arbetsförhållanden, spår Edvard Johansson på Hanken. En högre förmögenhetsnivå gör att människor vågar ta större risker med sitt arbetsliv.

”Ganska många kan vänta sig relativt stora arv. Redan det att man kan köpa sin bostad skuldfritt ger mera utrymme för att ta större risker i yrkeslivet”

Trenderna visar att arbetstagarna blir allt mer kräsna. Man ställer högre krav på att trivas på sitt jobb men vill samtidigt ha mera tid för familj och fritid. Den demografiska utvecklingen gör det möjligt för arbetstagarna att i framtiden kräva mer.

”Det kommer att bli arbetskraftsbrist och för vissa typer av arbetskraft blir arbetsmarknaden arbetstagarens från att ha varit arbetsgivarens marknad”, säger Johansson.

“var beredd att flexa o

LENA BARNERRASMUSSEN TEXT

KARIN NÄRS

Jobbar som privatföretaga re och driver barnklädsagenturen Vipanat. Jobbade tidigare på marknadsföringsavdelningen på LOréal.

Fördelar med din nuvarande anställningsform ”Att få rå om sin egen tid” Nackdelar ”Den ekonomiska osäkerheten. Har barnen varit mycket sjuka märks det direkt på månadsinkomsten ”I början saknade jag också kollegial samhörighet men nu hyr jag arbetsrum i ett kontor där andra privatföretagarejobbar”

Hur har du försäkrat dig mot osäkerheten ”Jag har satsat mest på en bra olycksfallsförsäkring så att jag har tryggat min inkomst om jag skulle bli arbetsoförmögen för en längre tid. Jag började pensionsspara redan innan jag blev företagare och det har jag fortsattmed?

Karins råd till personer som funderar på att starta eget företag » Ta dig en ordentlig funderare. Det tar tid att bygga up ett företag och man måste ha tålamod.

» Var inte rädd för att fråga råd av sådana som har erfarenhet. Det är ingen idé att uppfinna hjulet två gånger.

» Anlita en bra bokföringsbyrå som tar hand om pappersarbetet. Då kan du koncentrera dig på att bygga upp företaget.

» Skapa ett nätverk med vilket du kan bolla dina idéer.

Kari ch fråga räd SEBASTIAN NYBERG

Jobbar som tecknare och självständig IT-konsult. Jobbade tidigare bland annat i ledningen för ett litet IT-bolag.

Fördelar med din nuvarande anställningsform?

Friheten, det att jag själv kan välja mina projekt. Rent mentalt är det skönt att veta att anställningsförhållandet tar slut. Som fastanställd har man ungefär bara pensioneringen att se fram emot. Det är spännande när livet inte är så programmerat" Nackdelar ”I viss mån saknar jag det sociala nätverket som följer med en fastanställning, nu jobbar jag mycket för mig själv. Det blir ingalillajulsfester om man inte förstås blir bjuden på kundernas fester. Jag försöker istället satsa på ett aktivt socialt liv och träffa vänner på min fritid” Hur har du försäkrat dig mot osäkerheten “Hittills har jag varit anställd hos mina kunder och de har tagit hand om de sociala kostnaderna. Jag förlitar mig oftast på den kommunala sjukvården! Råd till personer som vill lämna sin fasta anställning » Setill att du har besparingar att falla tillbaka på. Då hamnar du inte i en paniksituation.

» Gör dina första jobb vid sidan av ditt fasta jobb. Då kan du se hur det bär.

» Förlita dig inte bara på kontakter då du kartlägger kunder. Kontakter betyder ingenting förrän pengar har bytt ägare.

» Var beredd att flexa. Då det finns mycket jobb måste man vara färdig att jobba långa dagar och veckoslut.

Utgiven i Forum nr 2007-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."