Innovationens olidliga långsamhet
av Alf Rehn Forum 2020-08, sida 19, 22.09.2020
Taggar: Teman: innovationer
Alf Rehn är professor för innovation, design och ledarskap vid Syddansk Universitet.
Innovationens olicliga längsamnhet
Kring många koncept existerar det en aura av en upplevd hastighet. Ta till exempel offentlig förvaltning, Oberoende av hur snabbt den agerar — ochidessa pandemiska dagar har vinog sett rätt snabbaryck - så känns den ändå långsam och trögrörlig. Innovation, å andra sidan, låter som ett väldigt snabbt koncept. Vi förväntar oss att innovation överraskar oss, dyker upp som från ingenstans, eller som en expressleverans från framtiden. Det som skrivs om innovation hejar ofta på detta, men varierande klyschor om acceleration och det ögonblickliga, Det är underligt, det där, eftersom innovation i själva verket är en väldigt långsam process. Just nu ser vi detta med all önskvärd tydlighet, när vi går omkring och önskar oss en lösning på pandemin, och även de mest innovativa människorna i världen talar vagt omatt kanske, måhända ett vaccin kan komma till marknaden tidigt nästa år. Skulle inte innovation vara den fantastiska maskin, likt något från ett avsnitt med den eminenta Professor Balthazar (en referens som måhända, till deras förlust, går de unga läsarna förbi), som snabbt löste alla våra problem? Här ser vi just ett centralt kulturellt problem —- vitror innovation är snabbt, när det i själva verket tenderar vara allt annat.
Forskning, tester och förbättringar. Ta till exempel det där med internet. Vi associerar gärna denna med hastighet och det omedelbara, men framväxten av vår digitala nutid tog både en hel del tid och kostade på. Email av den moderna typen, med adresser och förmågan att maila vilken server som helst, är ungefär lika gammal som jag är. Det är en lite skrämmande tanke, på flera olika sätt. ARPANET skickade meddelanden mellan noder flera år före jag föddes, och idén om ett trådlöst system för informationsöverföring fanns i början av seklet. Inte detta sekel, förra seklet. Tack, Nikola Tesla!
Stora innovationer skapas inte genom omedelbara geniala insikter, utan genom något så tråkigt som försiktig forskning, en jäkla massa tester, och små förbättringar längs med vägen. Vibyggde saker som modern medicin ochinternet inte genom jättelika hopp, utan genom idogt arbete över tid. Detta må låta som en självklarhet, men det är en självklarhet vi har en tendens att glömma bort i stridens hetta.
Just nu kan vi se hur en mängd aktörer skär ner i sina satsningar vad gäller grundforskning och utvecklingsarbete. Företag, stora som små, vill fokusera på saker som ger omedelbara effekter, och forskning och utveckling är normalt allt annat än detta. Så företag skär i dessa omkostnader, med tanken att de kanske kan komma tillbaka till dem när saker ser lite ljusare ut. Något liknande kan ses på nationell nivå. Länder satsar på att stimulera ekonomin, och de pengarna måste tas någonstans ifrån. Ett ställe som ser lovande ut är grundforskningen, för den genererar så gott som aldrig särdeles mycket på de en till fyra år som de flesta politiker tänker i. Så många aktörer, från de allra minsta till de allrastörsta, skär ner på forskning och utveckling, för de vill fokusera på just nu.
Innovationer för bam och barnbarn, Resultatet av detta ser viinte nästa år, eller om två år. Ser vi några som helst resultat direkt så är de positiva — stimulansen hjälpte, och företaget klarade sig lite bättre än väntat. Den riktiga smällen kommer inte nödvändigtvis om fem år, eller ens om tio. Ändå kommer den. Det är inte helt omöjligt att när min busige åtta-årige son blivit klar från det universitet såväl jag och hans mor gärna ser att han går (om nu universitet finns då längre), så kommer han ini en yrkesvärld där folk funderar på varför det inte skapas innovationer som det gjordes förr. Det finns bara inte fullt så många vetenskapliga upptäckter att bygga på, eller lika mycket ny teknologi att kapitalisera på.
Då är det dessvärre så att de beslut vi fattade här och nu, med de allra bästa intentioner, gav ett knäskott till innovationen. Den hankade sig ändå fram, men dess långsamma utveckling innebar att de medel vi inte riktigt ville investera idag skapade en brist på innovationer inte för oss, utan för våra barn och våra barnbarn, Innovation är trassligt, och den långsamhet som är dess kännemärke gör den nästintill omöjlig för oss begränsade människor att förstå idess helhet.
Vad vi gör i dag, skapar eller omöjliggör innovation intei nuet, utan om tio, eller tjugo, eller femtio år. Någon satsade på något så fånigt som ”email” för sisådär femtio år sedan. I dag är den en självklarhet, och svår att klara sig utan. Så vilken framtidens självklarhet förstör vi just nu? m
AFFÄRSMAGASINET FORUM NF 82020