Utgiven i Forum nr 2015-11

Innovationer och Afrikas stjärna

av Jan Sten Forum 2015-11, sida 29, 21.12.2015

Taggar: Teman: innovationer

SEGT JOBB. Kari Mannerla testade sig fram och gjorde flera utvecklingsrundor innan han lanserade Afrikas stjärna som blev en megasuccé.

Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackÖforum. >»

Innovationer och Afrikas stjärna

JAN STEN Från Affärsnätverket Forums diskussionstrådar hämtas denna gång inspiration ur de många inläggen om uppfinningar och innovationer. I all sin enkelhet upplevs uppfinningar bland debattörerna som något nytt, men i många fall värdelöst. Innovationer däremot svarar mot enefterfrågan men mycket säljs in under benämningen innovation utan att för den skull tillföra något verkligt nytt på marknaden. Fast gräver man ordentligt bland inläggen så ser man med all tydlighet att egentligen handlar allt det här om bordsspelet Afrikas stjärna som åtminstone till för en tid sedan fanns i de flesta finländska hushåll. Denna megasuccé såg dagens ljus år 1951 när Kari Mannerla återigen lanserade ett nytt spel. Han hade hunnit utveckla några spel innan succén var ett faktum.

AFFÄRSNÄTVERKET

Envishet krävs. Mannerlas sega jobb låter i mina öron som ett första kännetecken för en innovation. Det behövs nämligen vanligen några utvecklingsrundor innan den rätta formeln hittas. Genom att testa sig fram hittar man troligen mera rätt nästa gång. Det gäller att hålla ut och det klarar inte alla av. Många är det som gett upp efter andra eller tredje försöket.

Ifall det är en tid sedan Afrikas stjärna har varit framplockat så kanske det är skäl at påminna om några av spelets ingredienser. Spelarna får välja från vilken av två orter de vill starta spelet. I innovationstermer kunde man tänka sig det handlar om platserna Utbud eller Efterfrågan. Varje spelare får samma startkapital, vilket i och för sig är ett orealistiskt antagande men pengar är en viktig ingrediens även i innovationsvärlden.

Spelarna kan förflytta sig till lands, via sjövägen eller med flyg. Pengarna avgör hur snabbt du kan avancera, hur tydliga paralleller som helst till innovationer. Med pengar kan du komma snabbare fran i utvecklingscykeln, men de är ändå ingen garanti för att det är just du som är vinnaren i innovationsspelet.

Risker. Målet är att hitta diamanten Afrikas stjärna och återvända hem med den, men poängen är att ingen vet var den finns när spelet börjar. Parallellen till innovationer kunde inte vara tydligare. Det är omöjligt att veta vad som kommer att lyckas. Det är bara att söka sig framåt mot nästa bricka, svänga på den och hoppas att det ger resultat den här gången. Emellanåt gör man små vinster och får lite tilläggsfinansiering, men de flesta gånger är brickan blank. Den gav ingenting förutom tilläggskostnader.

Har man riktigt otur så träffar man på rövaren och då töms kassan illa kvickt. Det brukar finnas möjlighet till en come-bac ifall man inte råkar ut för rövaren på värsta möjliga ställe, någon av öarna. Som med innovationer så gäller det att veta när det är mödan värt att ta risker. Många diskussionsinlägg vittnar orm samma erfarenheter. För många tar pengarna slut innanjakten har nått sitt mest intensiva skede. Det är över innan spelet ens hinner börja på allvar.

Våga för att vinna. Finns det då någon vinnande strategi när man spelar Afrikas stjärna? Ja, mycket handlar om tur även här. Det är som sagt omöjligt att veta var diamanten eller rövarna är. Ingen slump med andra ord att Guld- och Slavkusten ligger intill varandra.

Vill man däremot vinna så gäller det att våga. Det gäller helt enkelt att komma sig för att ta sig fram och undersöka alla möjligheter, och det är just det här som också är så fascinerande med såväl innovationer som Afrikas stjärna. Det finns olika sätt att nå resultat och ifall det fanns ETT sätt att spela spelet på skulle det troligen snabbt bli ointressant.

Fast å andra sidan borde ran kanske diskutera det här med Maxemilian Grönblom som två gånger blivit världsmästare i Afrikas stjärna. Tur kan man ha ett år men två världsmästerskap i rad? Kanske det ändå finns något knep att lära sig av honom i jakten på nästa innovation, förlåt, Afrikas stjärna.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11201 = 3 3 rf 3 3 2

Utgiven i Forum nr 2015-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."