Intel lägger sig inte platt

02.09.2021

Halvledarjätten Intel presenterade under sommaren sin plan för en comeback som tillverkare av de tekniskt mest avancerade chippen. Det var en titel företaget innehade under flera årtionden, men har sedan halkat efter Taiwans TSMC och Sydkoreas Samsung. Tekniknördar hävdar också nu att amerikanska konkurrenten AMD:s processorer är mer kapabla än Intels.

Utvecklingen har varit chockerande för ett av teknikrevolutionens pionjärföretag. Det var Intel som tillsammans med Microsoft skapade persondatorn, med då relativt lilla Apple som enda egentliga konkurrenten. En bekräftelse på halvledartillverkarens ställning kom 2005 när Apple övergav Motorola och IBM som chippleverantörer och började använda Intel-processorer. Steve Jobs förklarade då att företaget hade den klaraste bilden av branschens utveckling. Enligt många experter vilade dock företaget på tidigare lagrar och Apple såg sig tvingat att utveckla sina egna halvledare, vilket resulterade i M1-chippet som företaget hävdar är världens mest energieffektiva och tillika kraftfulla.

På väg mot 3 nanometer. Kapaciteten hos halvledare mäts bland annat i transistorernas storlek och tjockleken på de ledande metalltrådarna. Målet är att nå minsta möjliga storlek. TSMC arbetar nu på en nivå av 5 nanometer (miljarddels meter) och är på väg att gå till 3 nanometer. Intel ligger på 10 nanometer med planer på 7 i en nära framtid.

Intel har ny vd sedan februari, Pat Gelsinger. Vid senaste kvartalsrapport presenterade han planer för hur Intel åter ska bli teknikledande till 2025. Planerna inkluderar 3 nanometer år 2023 och 2 nanometer 2024. Dessa chipp kallar Intel också ”20A”, där A står för Ångström. Det signalerar alltså en övergång från dagens nanochipp, till även mindre, snabbare och effektivare som bara kan mätas i Ångström.

Företaget menar samtidigt att dess chipp är effektivare än TSMC:s och att dess 10 nanometer chipp rymmer lika många transistorer som konkurrentens 7 nanometer. Företaget talar därför om sin 10 nanometer processor som ”Intel 7”

Leif Bergström text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."