Utgiven i Forum nr 2009-02

Intel storsatsar på nya fabriker i USA

av Leif Bergström Forum 2009-02, sida 32-33, 26.02.2009

Taggar: Bolag: Intel Personer: Paul Otellini Orter: USA Teman: ekonomi

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2089

VARLDEN: USA

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2089 E ”Den enda av Intels produkter som visade god försäljningsökning det senaste kvartalet var Atom-chipset, den enklaste processorn med lägst vinstmarginal.”

MÅNGSIDIGA CHIPS.

Intelbreddar sortimentet med nya typer av chips som närmar sig mobiltelefonmarknaden och som ger full tillgång till internet via tv:n.

Intel storsatsa på nya fabriker i USA

Microchipstillverkaren Intel investerar sju miljarder dollar i nya tillverkningsanläggningar för billigare och mer energisnåla processorer. VD PAUL OTELLINI uppmanar andra företag att bidra med egna stimulanspaket för få den amerikanska ekonomin på fötter.

LEIF BERGSTRÖM IH NEW YORK

X De ekonomiska nyheterna är trycksvärtsdystra. Avskedanden, nedläggningar, konkurser. Knappast någon större ekonomisk sektor i USA har undgått krisen. Men chipsjätten In TELS Vd PAUL OTELLINI! manade nyligen andra företag att göra en patriotisk insats genom att investera sig ur nedgången.

Intel har på intet sätt undgått lågkonjunk turen. Som ForRUM tidigare rapporterat har företaget avskedat personal och stängt tillverkningsanläggningar - i USA och Asien. Men samtidigt har man ett investeringsprogra värt 7 miljarder dollar för nya anläggningar —- och Otellini lovade att satsa hårdare än någonsin på ny tillverkning i USA. Investeringarna gäller tillverkningsanläggningar i Arizona, New Mexico och Oregon, som ska producera en ny serie billiga och mer energisnåla processorer som Intel väntas lansera till hösten.

Enklaste processorn säljer bäst. Försäljningen av mikroprocessorer och andra halvledare har fallit dramatiskt. USA:s näst största elektronikhandlare circuit ciTY har gått i konkurs och haft superrea i alla sina butiker. Typiskt som indikation på den ekonomiska verkligheten — och kanske vart den tekniska utvecklingen är på väg - är att den enda av Intels produkter som visade god försäljningsökning senaste kvartalet var Atomchipset, den enklaste processorn med lägst vinstmarginal för de nya minidatorerna, så kallade netbooks. Dessa nya, små bärbara datorer är avsedda för webben men de saknar hårddisk.

Intel tog trots allt in 11 miljarder i vinst förra året och har också under tidigare svackor investerat i framtiden.

Medan privatekonomiska rådgivare manar individuella konsumenter att spara vad de kan, att inte gå i Washingtons fotspår manar Otellini alltså företagen att bidra med sina egna stimulanspaket för den amerikanska ekonomin.

Otellini menar att denna strategi hjälpt chipsledaren att nå ett försprång till närmaste konkurrenterna på upp emot ett år i utvecklingen av nya produkter. Detta i en tid när Moores lag inte bara gäller krympning av transistorerna, men den ökade datakapaciteten nås också genom fler processorer kapabla att hantera fler och större minneschips.

Intels främsta konkurrent, ADVANCED MICRO DEVICES, har samtidigt funnit själva tillverkningen så kostsam att företaget söker knoppa av sin tillverkning för att fokusera sig enbart på design.

Närmar sig mobiltelefoner. Intel breddar samtidigt sitt sortiment. Med Atom-processorn gör företaget insteg mycket nära mobiltelefonmarknaden. Tillsammans med koreanska tillverkaren 1G visade man vid GSMAkongresseni Barcelona ett mellanting mellan netbook och avancerad mobil med Intels nya chips Moorestown, byggt kring Atom-processorn och med en version av operativsystemet Linux som utvecklats med hjälp av Intels pengar.

Konkurrenten NvIDIA säger sig ha en bättre chipslösning som man uppger sig ligga ilångt

Annon framskridna förhandlingar om med flera till verkare.

Och företaget försöker inte bara få ett fotfäste på marknaden för mindre elektroniska produkter. Det är samtidigt ett av de ledande iutvecklingen av nya chips som kan omvand1a dumburken till smartlådan. Medan alla typer av skärmar från bilen till mobilen får kapacitet att anknyta sig till internet så har den skärm som förekommer i flest hushåll förblivit begränsad till allt fler tv-kanaler och möjligen begränsad tillgång till videotjänster som Youtube.

Datorentusiaster hävdar att det är tv-tillverkarna som släpar benen efter sig, och att tekniken redan finns för att ge full tillgång till internet via tv:n. Intel presenterade i höstas Intel Media Processor CE 3100, och flera andra tillverkare har liknande tv-chips färdiga eller under utveckling.

Konkurrensen är stenhård bland tv-tillverkarna. Den ökade kostnaden för nya chips kunde skrämma presumtiva köpare, fruktar skeptikerna. Observatörer ochtv-krönikörer konstaterar också att tv:ns öknamn ”dumburken’ har gjort skäl för sig - majoriteten av tittarna ser kanhända tv-underhållningen som enkelriktad - något soffligaren får serverat utan någon egen insats. Webbsurfandet är en helt annorlunda - interaktiv - aktivitet.

svensk utveckling

Utgiven i Forum nr 2009-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."