Utgiven i Forum nr 2014-07-08

Jakten på det ultimata kaffet

av Bo Ingves Forum 2014-07-08, sida 21-23, 28.08.2014

Taggar: Personer: Robert Paulig Teman: kaffe

BO INGVES IE, KARL VILHJÄLMSSON + 0

Ena lig efter en Under sin; bland annat ut heten och drev sintroducera Hartwall. De blandningar och på att skapa en egen ka ked g vill betona att familjen på det pr: ta planet umgås normalt r Paulig.

Det första kaféet låg tillsammans med ha ta gourmetrosteri på Skatudden, i det som i dag är evenemangscentret Wanha Satama.

”En av amb han gillade i Finland. Det intre han på eget bevåg ordnade möte med mig och i ttle. Där

Starbuc fick jag mänga goda idéer om hur kaféverksamheten kunde ut genom konce r, den då 21-årige till Finland för att om kontorist i det nygrundade

Gustav Paulig från Lä fe som en av huvudingrediensern startade 1904 Finlands ta industriell skala på Skatudden. I ligger

Nordens

Hans förf ligen bland d ai Finland rosta 1750-talet i Helsingfors.

”Hans son Thomas blev sedan officer i S ättling till officeren Thoma gift med Hel adde artisten Lill Lind malmshallen, där Lill Lindf kunderna.

exempel Eva Dahlgren o har uttalat sig ilyriska tona inte minst för att hans sommarparadis ligr invid Borstö (Vra oken) ärdshavet. ”Utanför mitt utkikstor ken Vrau Maria, Nordstjernan och St. Mi el i rak linje. Inte un önligger lade med vrakplundring under gångna sekel. P v främs den plats där Robert Paulig helst as, utan telefon och utan el. ”Här kan man dansa naken. Det är ett gott tecken på att r r fågelfri”, som ommarpratade i Ra Vega i fjol somras. F itstället på är ”laboratorie sv en tysk rosteriapparat som gör det möjligt att ilugn o: med feångorna tränger ut genom springorn 99 1990 v

Kaffe är enkelt, billigt och gott och en viktig del av et gott l och kunde locka till sig fiskare från när och fjärran. ”Plötsligt var det fest. Om det sen var kaffet eller whiskyn som d j uttala mig om, men jag hörde att man i skärgården berättade att ” Pauli st ett under att han ännu dri jorden. ningarnainleddes då han på1990-ta ägorna kan vara verkligt farliga för njurarna? hårt, och han sticker inte under stol med att han ocksä njöt av livets goda. int igen symptomenitid had senibotten ända tills strofen var ett faktum”

Han betonar att då hans hälsotillstånd försämrades kraftigt krin e man betydligt mindre om njursjukdomar än i dag. Rober ar att ha perimentkanin som överlevt vård som med hand visat sig fela ”Det n inte fattade vid den här tide samband med njurme till exempel i mig så mycke na blev igenkalkade. Ja farkt på njursjukhuset. Efter det har jag varit tvungen att genomgå några hjärtoperationer”

Humöret kvar. Robert Paulig berättar att det för en rationellt t underligt att systemen p hus, där man s te njurpatienter lans sjukhus inte hade kontakt sinsemellan.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2014 | 21 [722 ”Därför hade läkarna inte tillgång till uppgifter om vilka mediciner jag ordinerats inom den andra disciplinen. Ändå är det avgörande att medicineringen som helhet är rätt balanserad. Det höll på att bli en riktig kris en gång när jag tuppade av, togs in på sjukhus och höll på att få hjärtmediciner som jag fick absolut inte fick ta på grund av njurmedicineringen”

Trots alla hälsoproblem har Robert Paulig kvar sitt goda humör, humor och drive.

Under fotoseansen underhåller han fotografen med sång och deklamation med en rykande kaffekopp i handen.

”Jag har jobbat och rest hela tiden, också då jag i fem års tid gick på dialys. Bland annat föreläste jag om morgondagens kaffe för världens kaffeexpertis i Grimaldi-salen i Monaco. Där hade jag dialysapparaturen backstage i stället för goda drycker.”

För att sin sjukdom tilltrots även kunna vistas i skärgården köpte han Borstö-Lasses (fiskaren Lasse Danielssons, red.anm.) gamla fiskeskuta Runa och packade den full med apparater, dialysvätskor och mediciner.

”Det behövdes en stor båt för sjukhusutrustningen, för jag kunde ha med mig 1 000 liter vätskor. Jag höjde också rufftaket så att jag kunde få dropp när jag körde båten. Per telefon kunde jag vara i kontakt med min läkare för att stämma av medicineringen”

Prånglar kaffe till turkarna. Kafékedjan Robert’s Coffee har ett sjuttiotiotal Coffee Shops i Finland, Sverige, Estland, Singapore, Japan och Turkiet. Turkiet ”Varför inte, där har man alltid druckit kaffe och uppskattar gott kaffe. Om vi klarar oss där klarar vi oss var som helst. Det är också ett nöje att se på hur skicklig personalen är på att tillreda kaffe, smörgåsar och annat.”

Robert Paulig påpekar att det var turkarna som så att säga omvände européerna till seden, då Os INTERVJU

Robert Paulig

Född: 1947, uppvuxen i Helsingfors.

Bor: Kråkö i Borgå och Helsingfors.

Familj: Hustru, två vuxna barn från ett tidigare äktenskap. Utbildning: Diplomekonom från Hanken i Helsingfors1975. Karriär: På Paulig med ansvar bland annat för kryddor, egen företagare ikaffe- och kafébranschen sedan 1987.

Fritiden: Njuter av naturen i Skärgårdshavet och gott kaffe.

Robert’s Coffee Grundat: 1987 i Helsingfors. Affärsidé: Att erbjuda kunderna de bästa och färskaste kaffet samt god service med glimten i ögat. Har ett sjuttiotal kaféer på franchisingbasis i Finland, Sverige, Estland, Singapore. Japan och Turkiet. Antal anställda: Cirka 350 personer. Omsättning 2013: Cirka 20 miljoner euro. Annat: Kafferosteriet i Tolkis avyttrades ijuni 2014 till Paulig. Robert’s Coffee koncentrerar sig hädanefter enbart p kaféverksamheten.

manska riket invaderade en stor del av Europa på 1600-talet.

”När sedan Sverige försökte sig på samma bravad i Europa blev de svenska och finska soldaterna i sin tur influerade och tog kaffekulturen med sig hem. Och på den vägen är vi, kaffe är ju nationaldrycken i Finland. Jag har i turkisk TV berättat hur landet har påverkat kaffedrickandet i Norden och man har varit mycket fascinerad av det.”

Han sticker ändå inte under stol med att det inte är helt lätt att driva affärsverksamhet i Turkiet på grund av de kulturella olikheterna.

”Det är liksom en annan mentalitet där. Och visst, utgående från våra erfarenheter där skulle inte landet passa in i EU. Men å andra sidan ser turkarna utgående från sin långa kulturhistoria på oss som något av barbarer.”

Egentligen är grundproblematiken i Turkiet enligt Robert Paulig den samma som i Ryssland - man är goda vänner ända tills man som utlänning ska dela vinsten.

”Det såg jag då jag tillsammans med Joakim Helenius (profilartikel i Forum i april 2014, red. anm.) köpte en kafékedja i St. Petersburg på 1990-talet. När det tog fart på verksamheten blev vi i praktiken ”utfrusna” och måste överlämna caféerna. Det blev i alla fall ingen ekonomisk förlust för mig, som endast hade satsat min expertis. Den viktigaste lärdomen var att man ska hålla sig bort från det landet, åtminstone i den här branschen”

Följer släktraditionen. Släkten Paulig drev redan innan första världskriget Finlands första riktiga kafékedja, Nissen.

”Närmare bestämt var det fråga om kaffebutiker med servering. Principen var den samma som jag nu på senare år kört med; gott kaffe som serverades på plats och såldes direkt till slutkunderna.

Bakgrunden till namnet var enligt Robert Paulig att den danske grundaren Julius Nissens hustru lär ska ha tömt kaféernas kasso för sitt eget bruk. Följden var att Nissen fick ekonomiska problem, överlät kaféerna till Paulig som ersättning för kaffeskulder och lämnade landet.

”Egentligen har jag tagit upp den fallna manteln efter Nissen, som Paulig slutligen sålde 1982. Det ironiska var att jag då jag slutade på Paulig ansvarade för den verksamhet där Nissen hade ingått.”

Slutet gott, allting gott. De första 20 åren levde stora Paulig och lila Robert’s Coffee sida vid sida, om inte i en Roslagsidyll så i alla fall med eld upphör.

År 2006 väckte sedan Paulig taan mot Robert Paulig för namnintrång. I lägre instans vann Robert tvisten, men 2009 ändrade hovrätten domen. Det kostade honom 200 000 euro eftersom hans företag måste betala rättegångskostnaderna.

”Enligt domslutet fick jag inte använda sloganen “The Robert Paulig Coffee Family Products” eller devisen “Robert Paulig’ Däremot fick jag tillstånd att använda mitt namn i form av ”by Robert Paulig! I praktiken kunde jag alltså fortsättningsvis använda mitt namn i produkterna”

Slutet på historien blev att Robert Paulig sålde gourmetkafferosteriverksamheten till Paulig i maj 2014. Produktionen av specialkaffe fortsätter som tidigare irosteriet i Tolkis, i ett dotterbolag till Paulig som heter Robert Paulig Roastery.

”Kafékedjan Robert’s Coffee ingick inte i köpet utan det är fortsättningsvis jag och mina barn Carl-Gustav och Henrika som driver den verksamheten. Carl-Gustav har också utnämnts till försäljningschef för Robert Paulig Roastery?”

Enkelt, billigt och gott. Robert Paulig berättar att ett visitkort som han hittade efter sin far blev vägen till hans första egna rosterimaskin.

”Visitkortet hade pappa fått på ett kaffesymposium i Monaco början av 1980-talet. På baksidan stod ”Intressant person. Borde bli bekant’”

Mannen ifråga var Mike Sivetz som har utvecklat tekniken med hetluftsrostning.

”Han anses vara en av hjärnorna bakom ”kafferevolutionen’ som startade på 1980-talet och som fyllde världen med små kaféer och kaffebutiker som satsade på egna blandningar”

Sagt och gjort, Robert Paulig fattade omedelbart telefonen. Samtalet slutade med att han packade kappsäcken och reste till Ore- Få gon 1986 för att byg- / ga en rost för spe- 7 cialkaffe tillsammans med Sivetz, som avled 2012. Med honom upphörde också produktionen av rosterimaskinerna.

”Jag hann köpa ett tiotal rostar av honom och han besökte Finland flera gånger”

Familjeliv. När idén med Coffee Shops började sprida sig i / världen i mitten av 1980-ta- / let var företagarna enligt Robert Paulig som en familj där alla hjälpte varandra.

”Viinsåg då att det var morgondagen, vilket de stora internationella livsmedelsjättarna inte fattade. Efter det har flera av kaffeshoparna vuxit kraftigt och till och med börsnoterats. Inte alltid det bästa med tanke på kvaliteten”

Robert Paulig betonar att kaffe är en laglig ‘drog” som ingen har kunnat koppla ihop med något negativt.

”Det jag har gjort är att satsa på specialkaffe som säljs på kopp direkt till slutkunderna. Kaffe är enkelt, billigt och gott och en viktig del av ett gott liv. Därför har vialltid satsat helhjärtat på kundkontakten och det känns bra att rosteriverksamheten fortsätter enligt samma linje som tidigare, fast den nu ägs av Paulig.”m

LIVSKVALITET. Robert Paulig har förverkligat sin dröm om att leva på kaffe. ”Då kan du leva var som helst i världen, du blir väl bemött och alla blir på gott humör”

Utgiven i Forum nr 2014-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."