Jaktplansbeslutet: Nedräkningen har börjat
av Ragnhild Artimo Forum 1992-06, sida 16, 30.04.1992
F-16 — gissningsvis fördelakrigaste planet. Hyfsad offset, bl.a. med Vaisala.
flygvapnet lämnar sin jaktplansproposition till försvarsministeriet i slutet av april. Eller kanske några dagar in i maj. Propositionen gäller vilker jaktplan flygvapnet vill ha. Eller vilka flygvapnet kanske vill ha, i rankingordning. Således gäller propositionen
F/A-18 — tuffast? Kanske för dyrt i drift med två motorer?
JAS 39 Gripen — “på hälft”, men ger fetaste motköpslöftena.
Franska Mirage 2000-5 — som Frankrike inte har beställt, ingen annan heller.
Jakitplansheslutet:
NEDRÄKNINGEN HAR BÖRJAT
Text: Ragnhild Artim 31 svarsministeriet fått bollen. Den upp I veckor efter att försvarsrådet fått bo
Flygvapnet skall i dessa dagar ha kommunicerat sin jaktplanspreferens till försvarsministeriet. Statsrådet skall ta ställning till det slutliga valet senast i juni enligt nuvarande planer.
De gångna veckorna har varit hektiska för de fyra västliga konkurrenterna om ordern. Och ryska ambassadören har lagt kol på elden genom att aktivt g ut som försäljare för MiG 29.
Ja, nej, kanske…
eslut är svåra att fatta. Särskilt B: beslutsfattare. Jaktplansbe slutet är ett spännande och underhållande exempel på finländskt beslutsfattande. Proceduren från att be om offerterna för JAS 39 Gripen, F-16 och Mirage 2000-5, sedan mitt i processen en offert på F/A-18 (tvåmotorigt och just därför utelämnat från början…), till roendet och hopandet mellan olika antal plan. och samma eller olika plan till de tre flottiljerna. Uppskjutandet eller ickeuppskjutandet av leveranserna och betaltidtabelien. Och för flygvapnet själva valet av prefererad plantyp 1 att lämna ett förslag på eft prefererat plan, eller bara en lös poängsättningslista, efter alla månader av utvärdering och reutvärdering, testflygningar i tillverkarland och testflygningar härhemma, med egna eller tillverkarpiloter…
Naturligtvis är det trevligt för skattebetalarna att beslutet underbyggs grundligt — för att inte säga omständligt. Vision och vilja förefaller dock aft ha hört till bristvarorna i processen.
I mitten av april såg spelsituationen ut såhär (på basen av uppgifter från försvarsministeriet och flygvapnet):
ETT eller FLERA alternativ. I sistnämnda fall avstår flygvapnet från sitt ansvar att göra ett klart val i en sak det bör vara expert på. Nångång i maj har i alla fall fö fångas där i första skedet av försvarsrådet, som behandlar förslaget (ett eller flera alternativ), varefter saken går vidare till statsrådet, tidigast tr len. Statsrådet fattar — kanske, är det klokast att tillägga! — beslut om vil sen ket jaktplan Finland skall beställa slutet av maj, inom juni, eller om tidtabellen förskjuts till budgetrian, i augusti eller september…
Tillfrågad 14 april om flygvapnet kommer att göra ett klart planval — såsom man låtit förstå under vintern och våren — svarar luftstridskrafternas kommendör generalmajor Heikki Nikunen — Vi håller ännu på med utvärderingarna. Om vi kommer fram till ett alternativ som klart utdistanserar de andra, ger vi en rekommendation om ett jaktplan. Om ”poängsiffrorna” för de olika planen ligger närmare varandra går förslaget ut på flera olika möjliga alternativ. Men som 1 ett sprinterlopp visar målkameran även då vem som kommer först i mål.
Nikunen konstaterar att alla plan är med i utvärderingen på slutrakan. Han vill inte kommentera ryske ambassadörens aktiva roll de senaste veckorna i att föra fram MiG 29, och svarar nekande på frågan om detta rört till koncepten på flygvapnet. Alla optioner. betonar Nikunen, är öppna ända fram till mållinjen!
Generalmajor Nikunen har det inte lätt.