Utgiven i Forum nr 2011-09

Jobba ihop er på nätet

av Henry Clay Ericsson Forum 2011-09, sida 31, 29.09.2011

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2011

Jobba ihop

HENRY CLAY ERICSSON

FORUMS På vårkanten bjöd Forum på AFFÄRS- en översikt av applikationer NÄTVER som smarta läsare hade lagt in på sina smarta telefoner. Ett tema som dök uppi dagstidningen först flera månader senare. Nu lägger sig Forum åter i framkant med en presentation av en räcka fiffiga, läsartestade samarbetsverktyg.

Det är lätt att snacka ihop sig kring kaffebordet på jobbet. Att hålla en konfidentiell diskussion på nätet mellan folk från flera länder är knepigare. Man vill fritt utbyta åsikter inom gruppenutan obehörig insyn. Vilket samarbetsverktyg ska man välja?

Vill ni skriva ihop er? MS Outlook är en naturlig lösning för organisationer inom Microsoft-sfären. Då används ofta även MS Office Communicator och nya MS Office 360. Outlook har redan blivit en hit inom några företag, men alla har inte tänt på insyn i bokningar och kalendrar. Outlook sparar gamla diskussioner i Conversation History. MS-helheten kan med fördel parkeras på en Lync-server. Då kan man diskutera tryggt, inget lämnar företagets nätverk. MS Sharepoint används för längre diskussioner i större forum, med behändig arkivering av resultaten. So änt är MS-produkter inte gratis.

Yammer är ett gratisprogram för personal inom företag. Det ser ut som en vuxnare Facebook. Det lär fungera utmärkt för att utbyta information, sända bilagor och sätta länkar till konferenser. Yammer används mer eller mindre officiellt inom Åbo Akademi, både i Åbo och i Vasa.

Titanpad är ett gratis anteckningsverktyg för gemensamt projektskrivande, “perfekt för grupper på 3-10 personer som vill bidra till samma dokument” Till och med ”en 87-årig mormor” lär kunna använda Titanpad, som fungerar enligt WYSIWYG-principen: vad du ser är vad du får.

Wiki-verktyg finns i en uppsjö av olika gratisversioner. Wiki-logiken gör det lätt att strukturera gemensam information, som till exempel hjälpfunktioner och användarhandböcker.

Basecamp Writeboard fungerar bra som en gemensam arbetsplattform i projekt, där alla medarbetarna inte kan vara på plats samtidigt.

Detta proffsprogram ska man betala för.

Vill ni prata ihop er? Skype är som känt ett gratisprogram för telefonsamtal på internet, mellan datorer. Har båda användarna webbkameror, kan de föra ett videosamtal. Många av våra läsare använder ju redan Skype regelbundet, till exempel för att hålla kontakt med släktingar utomlands. Skype kan användas för billiga telefonoch videokonferenser mellan personal i olika städer och länder, genom att skapa tillfälliga eller bestående grupper och koppla upp dem med Skypes Chat-funktion. Skype blir det naturliga valet då alla vill höra varandras åsikter i realtid.

Team Engine uppges vara ett bra och säkert verktyg för att internt dela information och föra diskussioner tillsammans. Gratis är denna svenska programvara inte.

Vill ni ha era dokument på samma plats? Google Docs är en plats att på nätet parkera gemensamma dokument som rapporter, kalkylblad

Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackÖforum. er på näte och presentationer. Tjänsten är gratis, men flera läsare är uttalat misstänksamma över Googles strävan att äga all information som läggs på deras sajt.

Mikogo är ett gratisprogram för skärmdelning vid on-line konferenser och presentationer. Det lär vara enkelt och redigt att använda. Med motpartens tillstånd kan man ta över hans dator för att editera dokument eller 3D-modeller.

Dropbox är just det, en plats att droppa stora filer som rapporter och bilder. Man kan ge sina kolleger och vänner åtkomst till boxen. Basversionen är gratis, större box kostar.

Nyfiken på verktygen? Enligt Forums policy sätter vi inte ut webbadresserna i texten. Men var och en kan ju googla vidare själv, på produktnamnen i artikeln ovan.

Forum - det finlandssvenska affärsnätverket: www.forumr-fet.fi/affarsnatverket En länk till sidan finns också på www.forum.fi.

a 3 = Oo ad kj I 3 =

Utgiven i Forum nr 2011-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."