Kamprad håller mursleven i stadigt grepp

av Stellan Björk Forum 2011-12, sida 34-36, 20.12.2011

Taggar: Bolag: Ikea Personer: Ingvar Kamprad

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 12 2011

Kamprad håller mursleve i stadigt grepp

Vid 85 års ålder är Ikea-ägaren Ingvar Kamprad fortfarande den självklara medelpunkten när grundstenen vid möbeljättens nya varuhus i Kuopio muras. Kamprad har flera beröringspunkter med Finland och han gillar det finska folket. ”De snackar inte så mycket, de är ”doers”

STELLAN BJÖRK TEXT & FOTO

X Snart får östra Finland sitt eget Ikeavaruhus, i Matkus utanför Kuopio, 45 mil nordost om Helsingfors och 35 mil öster om Vasa. Det blir Ikeas femte varuhus i Finland, en invesering på runt 45 miljoner euro.

Men det handlar inte bara om ett möbelvaruhus, isatsningen ingår också ett köpcenrum under samma tak, och det är en ännu större investering, enligt branschbedömare förmodligen närapå det dubbla. Ett led i keagruppens offensiva satsning på kombinationen möbelvaruhus-köpcenter, ett koncept som nu rullas ut på allt fler marknader.

Islutet av maj iår arrangerades en symboisk byggstart i närvaro av diverse honoratiores, inklusive Ikeas grundare INGVAR KAMPRAD som givetvis blev dagens huvudperson. Delog gjorde också blivande varuhuschefen ANNA VALKJÄRVI, MATS PAULSSON från byggbolaget PEAB, representanter för IKANO RETAIL CENTRES, det bolag i Kampradgruppen som ansvarar för köpcentret, folk från Ikea Finland och från Kuopio stad. Alla hedersgästerna fick pytsa i murbrukien hink modell större och alla fick applåder.

Kamprad var på ett strålande humör. När Mats Paulsson, medgrundare till Peab, skulle skyffla i murbruk ropade Kamprad ”fillit up” och alla skrattade.

Kuopiobesöket var avslutningen på en turné Ikeagrundaren gjorde till de existerande Ikeavaruhusen i Finland, två i utkanten av Helsingfors, i Esbo och Vanda, ett utanför Tammerfors och ett utanför Åbo.

Av någon anledning kallade informationsavdelningen det hela för en privat resa, men i Kuopio hade Kamprads besök absolut inte privat karaktär, han höll tal och var den självklara medelpunkten.

Hans yngste son Mathias och dennestrettonårige son följde också med på resan, men de dök inte upp i Kuopio. Förmodligen var Mathias avskräckt av att det skulle bli sådant medieuppbåd. Kampradsönerna är notoriskt medieskygga.

Stort kundunderlag. Kamprad pratade i sitt tal bland annat om den omtalade satsningen för några år sedan på ett varuhus i Haparandainorra Sverige; han fick fajtas för projektet istyrelsen men det blev sedan succé. Bland annat tack vare det stora upptagningsområdet, och det är samma tankegång som ligger bakom Kuopiosatsningen. Kuopio ligger mitt i Finland och varuhuset och köpcentrat kommer att betjäna en stor region, över 300 000 hushåll inom tre timmars bilfärd.

”Vi kan knappt bärga oss till nästa år d vi får fira invigningen och inleda verksamheten här i Kuopio”, sade blivande varuhuschefen Anna Valkjärvi.

Fräsch och spänstig. Kamprad var som sagt i högform. Han gick runt och pratade med nästan alla, kramade och skrattade. Han lät sig villigt intervjuas av det stora pressuppbådet, inte minst kvinnliga journalister som han både kramar och smeker på kinden (och kommenterar det själv med att ”jag skall ju snart dö så det är bäst att passa på”). Själv få jag för övrigt också en björnkram, och närapå en puss på kinden.

Ikeasinformatörer försöker hålla Kamprad från media så mycket det går, han är känd för att vara spontan och ibland säga saker som inte stämmer med den officiella informationspolicyn. De försöker med att ”Ingvar ger inte intervjuer längre”, ”Ingvar måste äta” och ”Ingvar måste vila”, men det struntar han blankt i. Informatörernas ansträngningar kan nog också ha sin grund i omsorg omatt 85-åringen inte skall ansträngas för mycket.

“Jag vistades en sommar i Finland i 14-15-årsålder ett slags utbytesprogram Sverige-Finland, närmare bestämt vid sjön Näsijärvi nära Tammerfors. Och de var en härlig tid

Men trots sina 85 år ser Kamprad förbluffande fräsch och spänstig ut. Han utstrålar samma kraft som han alltid gjort, och understryker ibland det han säger med att slå näven i bordet.

Men han klagar över ryggsmärtor och måste äta starka smärtstillande piller. Hans hälsa har inte varit på topp senaste tiden, med bland annat problem med hjärtat. Men här i Kuopio har han en bra dag.

Någon frågar honom ”Hur orkar du hålla igång som du gör?” och får ungefär svaret

INGVAR KAMPRA ”Bara jag får en kram av Anna då och då går det som en dans..”.

Varuhuset blir på 33 600 kvadratmeter, alltså ett ganska stort hus som det heter på Ikeaspråk. Köpcentret blir på 45 000 och skall hysa ett 90-tal detaljistföretag. Varuhuset skall stå klart tidigt sommaren 2012, köpcentret till julhandeln 2012.

På plats i Kuopio finns också svenska kvällstidningen EXPRESSENS ekonomireporter FREDRIK SJÖSHULT. Han tar upp med Ikeagrundaren det uppmärksammade Uppdrag

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNI oo OF

RUNDRESANS MEDELPUNKT. U uopio uhuschef i Kuopio mmans med

Granskning-programmet i svensk TV i januari 2011 om Ikeas omfattande skatteplanering och hemliga stiftelser. I programmet avslöjades att INTER IKEA, den del av Kampradimperiet som innehar konceptet och varumärket, ägs av en tidigare okänd stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein, och att stiftelsen har ett kapital på uppemot 90 miljarder kronor. Kamprad säger nu att det var dumt att inte berätta om stiftelsen direkt när den grundades, men han tyckte då att ”Liechtenstein luktade så illa” så han ville inte berätta sanningen.

”Om vi direkt hade berättat hade det inte blivit någon fråga”.

Kamprad säger att han och sönerna enats omattlägga alla papper på bordet och berätta allt om stiftelserna och ägandet av Ikea. Men han säger att det kommer att talitet tid eftersom ”det skallrensas mellan generationerna”.

”Vimåste bli färdiga med vem som skall ta ansvar för det, vem som skall ta ansvar för det och vem som skall ta ansvar för det. Sedan ska vi gå ut och tala om allt”.

Kamprad kommenterade också den eviga frågan om successionen efter honom. Och han berättade att de tre sönerna enats om att

NR 12 201 de vill verka inom Ikea, men utan att synas och avlasta fadern utåt.

”De har valt att de inte vill synas. Så enkelt är det. De gör det på sitt sätt”.

Pengar till universitetet. Följande dag var det stor uppställning på universitetet i Kuopio. Invigningen” av byggstarten i Kuopio sammanföll nämligen med att Ikea Finland officiellt donerade 300 000 euro till Östra Finands universitet i Kuopio. Tillsammans med ett statligt bidrag ger det en dryg miljon euro ill universitetet.

Kamprad med entourage och lokalpress ommer till universitetet för att få en dragning av universitetsledningen om universietets forskning. Vi får kaffe med piroger och sedan berättar rektorn PERTTU VARTIAINEN att inriktningen är på skog, klimat och miljö. amprad klargör att det är frågor som starkt berör Ikea (som är världens tredje största ”konsument” av virke). Uppenbarligen kan kea ha nytta av den forskning som universitetet bedriver.

Jag frågar Ingvar Kamprad om det stämmer att han har en särskild klockarkärlek för Finland.

t Perttu Vartiaine ”Ja, det stämmer”, säger han. ”Delvis av ett litet barnsligt skäl. Jag vistades en sommar i Finland i 14-15-årsåldern i ett slags utbytesprogram Sverige - Finland, närmare bestämt vid sjön Näsijärvi nära Tammerfors. Och det var en härlig tid”.

Han säger att han älskar det finska folket. ”De snackar inte så mycket, de är doers, operativa”.

Ingvar Kamprad säger vidare att han inte tror att det blir så många fler Ikea varuhus i Finland, ett par tre max. Men han är glad att Ikea har expanderat så kraftigt i Finland de senaste åren.

Det blir dags för avfärd. Bilen går tillbaka till hotellet för avhämtning av bagage, sedan bär det av till staden lisalmi. Där finns det stora bryggeriföretaget oLvi som Kamprad själv investerat i. Han är en av de största ägarna i bolaget.

Eventuellt ska han nu öka på sitt ägande.

”Vifår se, aktien har blivit rätt dyr på sist one”, säger Kamprads mångårige medarbetare Leif Bengtsson, i dag personlig rådgivare i investerarfrågor.

Det blir kram- och pusskalas, och så rulllar bilen iväg norrut.

Utgiven i Forum nr 2011-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."