Kan den finska modesagan få ett lyckligt slut

av Helena von Alftan Forum 2012-10, sida 16-19, 25.10.2012

Taggar: Personer: Camilla Norrback Teman: mode

Efter de feta åren med massiv export till Sovjet har den finska textilindustrin irrat omkring i en mörk snårskog av felaktiga satsningar eller inga satsningar alls. Ljuspunkter finns: Marimekko visade sin vårkollektion i New York för en månad sen, skoföretaget Minna Parikka växte med 40 procent förra året, och flera finska designers har gjort karriär utomlands. Vi talade med finlandssvenska Camilla Norrback som gjort succé i Sverige och letade upp den finska modeindustrins nya gudfader.

Johannes Savolainen ska samla ihop pengar och hjälpa små företag inom mode och design. Tillsammans med tre partners har han grundat Royal Majestics. En företagsaccelerator som ska hitta privata investerare, utomlands och i Finland, villiga att tillsammans med Royal Majestics investera i finska modeföretag.

Vi talar länge med Johannes om stämningen på den finska modescenen.

”Designkunskapen finns, men affärskunskapen saknas i Finland. Det är en stor skillnad mellan Skandinavien och Finland. År 2010 var klädexporten 250 miljoner euro från Finland, från Danmark var den 3 miljarder”, berättar Savolainen.

>> Läs hela artikeln i papperstidningen eller köp ett lösnummer i digital form i Papertons tidningskiosk på webben.

Till pekplatta kan du ladda ner Papertons app i App Store (Ipad) eller Google Play (Android).

Helena von Alfthan, text Karl Vilhjálmsson, foto

Utgiven i Forum nr 2012-10

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."