Utgiven i Forum nr 2014-02

Kan dyra fonder slå de billiga?

av Torsten Fagerholm Forum 2014-02, sida 08, 20.02.2014

Kan dyra fonder slå de billiga?

Inga gratis luncher! Men desto fler gråskalor inom aktiemarknaden. Oftast - men inte alltid - lönar sig passivt förvaltade, alltså billiga indexfonder bäst.

TORSTEN FAGERHOLM TEXT

Sveriges finansmarknadsminister Peter Normanretade upp fondbranschen då han tidigt i januari sade att indexplaceringar är det bästa och det billigaste alternativet.

”Det går inte att definiera svartvitt. Måste jagsvaraantingenjaeller nej, så håller jag med ministern”, säger Anders Ekholm, docent och universitetslektor i finansiell ekonomi vid Hanken i Helsingfors. Han har 13 års praktisk erfarenhet av finansmarknaden, och har gjort comebac som akademiker. Allakademiskforsk- = öste . ntifinans ning sedan decennier till- ankeni baka tyder på att aktiv förvaltning är olönsamt, sett ur kundens perspektiv. Det kostar mer ä det smakar: nettoavkastningen är i snitt en procent sämre än index.

”Det beror inte på att förvaltarna vore dåliga. I snitt är de duktiga. Men kalaset förstörs av kostnaderna, kombinerat med att kapitalet äts upp av aktiv handel?”

Samtidigt finns en liten handfull förvaltare som på sikt presterar klart bättre än själva slumpen medger. Hur skall en privat placerare gå till väga för att finna dessa stjärnor? Precis här ligger fronten för den akademiska forskningen, där Ekholm försöker borra djupare.

Då han doktorerade gick Ekholm raka vägen från skolbänken med och grundade bankirfirman Eufex år 2000. Han lämnade bolaget 2013 för att åter fokusera på forskning på heltid.

”Det verkar skapa mervärde att skickligt välja enskilda papper: aktier, obligationer, med mera. Å andra sidan tycks det vara rejält destruktivt att syssla med timing: att försöka vara fiffigare än marknadenisnitt, och låt sas veta om den stiger eller sjunker. Att aktivt

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2201 köpa och sälja kan förstöra portföljens värde”

Den senaste forskningen tyder på att de mest framgångsrika förvaltarna är jättefokuserade, så kallade stock pickers. De sitter och vaktar ett fåtal bolag, tar en syn som avviker betydligt från konsensus och går emot de allmänna rekommendationerna att diversifiera. För att få bättre avkastning tar de en bolagsspecifik risk.

”De är inte de billigaste fonderna, men å andra sidan sitter de på en större mängd bolagsspecifik information, vilket ger en fördel”

De sämsta fonderna har typiskt höga kostnader, cirka 2-3 procent. De sysslar med aktiv market timing, alltså tenderar de att panikhandla då marknaden slår emot dem. Ofta riktar de sig til småplacerare. Allt fler sparare bryr sig om kostnader. Det tyngsta argumentet är priset. Det är svårt att slå marknaden om förvaltaren börjar i uppförsbacke med mer än en procent i avgift. Indexfonderna står för elva procent av det tota la kapitalet i aktiefonder i Sverige, jämfört med tre procent i Finland. Samtidigt gick 30 procent av det nysparade kapitalet i Sverige ifjoliindexfonder. För en finländsk privatplacerare finns det ändå hopp.

”Om du klarar av att analysera vilken aktiv fond du skall satsa på kan du klara dig bättre än snitt, i det långa loppet”; tröstar Ekholm. Men tillägger: ”Du måste lägga in en hel del arbete för att få din belöning. Har gemene småsparare kompetens och vilja att göra det?”

Innan du köper en fond, tag fram en penna och kryssa i följande villkor: låg förvaltningsavgift, låg omsättning på portföljen och lagom storlek (varken stor eller liten).

Förvaltaren skall syssla med stock picking, bygga en fokuserad portfölj, och undvika att gissa om marknaden går upp eller ned. Den riskjusterade avkastningen de senaste två åren får gärna vara bättre än marknadssnittet.

Saknar du förutsättningar att göra denna analys är det smartare att välja en passivt förvaltad indexfond.

SÖDERHAVSBUBBLAN., Kollektivt vansinne florerade kring 1720 då britter uppmuntrades att investera i South Sea Company, med presumtivt handelsmonopol på Sydamerika. Manisk köpiver följdes av panisk försäljning, och själva kungahuset hade fingrarna med i smeten. Newton, en bland många som förlorade pengarna, lär ska ha sagt ”I can calculate the movement of the stars, bu not the madness of men" Bubblan resulterade i världens första kapitalmarknadslag.

Avkastning och risk går hand i hand. Riskfri avkastning existerar inte.

”Om du inte riktigt förstår vad du gör så är det bättre att låta bli. Det lönar sig inte att köpa osäkerhet. Köp istället risk - en osäkerhet med en känd sannolikhetsfördelning som kan prissättas”

Ett sista tips: undvik att reagera intuitivt. Ägnattid och energi åt att analysera information.

”Snabba beslut är placerarens största fiende”

Ekholm kallar sig själv för ”pracademic”, varken fullt akademiskt eller praktiskt inriktad.

”Ekonomi är en samhällsvetenskap. Varken väldigt subjektivt - som sociologi, eller helt objektivt — som fysik. Det går inte att förutspå finansmarknaden som planeternas banor?” a

Utgiven i Forum nr 2014-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."