Kan potatis lösa livsmedelskrisen?
av Ragnhild Artimo Forum 2008-07-08, sida 53, 28.08.2008
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
Kan potatis lösa livsmedelskrisen?
RAGNHILD ARTIMO
Potatis är världens fjärde viktigaste baslivsmedel efter ris, vete och majs. De galopperande livsmedelspriserna gör det nödvändigt att hitta hållbara lösningar på den växande globala livsmedelskrisen.
Potatis (Solanum tuberosum) har odlats i Anderna i över g o00 år. Nyttoväxten började odlas i Europa på 1600-talet och spreds snabbt världen runt. Fram till 1990 var Europa, Nordamerika och tidigare Sovjetunionen de största potatisodlar I KORTHE > KÄNGURUBIFFAR OCH -BURGARE kan
UNI rabot hjärnan. P rlä
NE 7-3 200 “Lika söt sylt, fast med mindre socker. Målet ör att lura tungan genom at frigöra sockret på ett kontrollerat sätt” Nyteknik.se skriver om Danisco projekt att sänka sockerhalten genom skapa gelatin med inbäddade sockerbubblor som ger små smakexplosioner då de träffar tungan, 13.8.2008.
na och -konsumenterna. I takt med befolkningsexplosionen har potatisproduktionen ökat mycketkraftigt i Asien, Afrika och Latinamerika. Mest har konsumtionen ökat i städerna.
I Europa har konsumtionen per capita halverats under de senaste 40 åren. Finländarna äter 62,5 kg potatis per år - konsumtionen har emelertid ökat med 3,3 kg under de senaste tio åren - och svenskarna äter 84 kg.
Potatis kräver mycket lite vatten, ‘mognar’ på bara 50 dygn, och ger två till fyra gånger mer mat per hektar än vete ochris. FN ser en ökad övergång till potatis som en möjlighet att underlätta ivsmedelskrisen, och har utlyst 2008 till potati VETENSKAPLIGA FAKT sens år. Ökad forskning behövs för att effektivera produktionen. Indien vill fördubbla sin potatisproduktion under de närmaste fem åren. Insatser inriktas också på att få bukt med växtsjukdomar, ramför allt potatispest som kan förstöra skörden och leda till omfattande hungersnöd.
Den globala livsmedelskrisen aktualiserar behovet av nutrition transition’- övergång till nya näringsvanor. I många länder har brödkonsumtionenefter de kraftiga prishöjningarna minskat och potatiskonsumtionen ökat i motsvarande grad. Också nya sätt att använda potatis behövs. I Peru har regeringen utlyst ett program för att uppmuntra bagare att baka bröd av potatismjöl.
Inplastning av en kropp kan ta så lång tid som 1500 timmar
Kroppar blir plast
Hundratals personer har testamenterat sina kroppar till ett tyskt institut där kroppen efter döden skall plastas in för att användas i olika utbildningssammanhang.
Hur inplastningsprocessen går til 1 Formaldehyd pumpas in i artärer för att förhindra förruttnels 2 Hud, fett och bindväv avlägsnas med hjälp av tänger och skalpelle 3 Vätskor (7090 av kroppsmassan) löses upp i aceto 4 I en vakuumkammare får kroppen i veckor ligga i flytande plast eller siliko 5 Aceton förångas och ersätts av plast eller silikon
Acetonbubblo 6 Kroppen tas ut p upp ur badet inot Plasttar — vajrar krokar kroppen härsigin d klämmor och RR vävnader skumplastblock der gaser
Source: Institute for Plastination (Heidelberg, Germany), Body Worlds. MCT Photo Service
Graphic: Chantal Lamers and Molly Zisk, Orange County Register 0 2008 MCT