Utgiven i Forum nr 2008-07-08

Kan potatis lösa livsmedelskrisen?

av Ragnhild Artimo Forum 2008-07-08, sida 53, 28.08.2008

Taggar: Teman: potatis

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

Kan potatis lösa livsmedelskrisen?

RAGNHILD ARTIMO

Potatis är världens fjärde viktigaste baslivsmedel efter ris, vete och majs. De galopperande livsmedelspriserna gör det nödvändigt att hitta hållbara lösningar på den växande globala livsmedelskrisen.

Potatis (Solanum tuberosum) har odlats i Anderna i över g o00 år. Nyttoväxten började odlas i Europa på 1600-talet och spreds snabbt världen runt. Fram till 1990 var Europa, Nordamerika och tidigare Sovjetunionen de största potatisodlar I KORTHE > KÄNGURUBIFFAR OCH -BURGARE kan

UNI rabot hjärnan. P rlä

NE 7-3 200 “Lika söt sylt, fast med mindre socker. Målet ör att lura tungan genom at frigöra sockret på ett kontrollerat sätt” Nyteknik.se skriver om Danisco projekt att sänka sockerhalten genom skapa gelatin med inbäddade sockerbubblor som ger små smakexplosioner då de träffar tungan, 13.8.2008.

na och -konsumenterna. I takt med befolkningsexplosionen har potatisproduktionen ökat mycketkraftigt i Asien, Afrika och Latinamerika. Mest har konsumtionen ökat i städerna.

I Europa har konsumtionen per capita halverats under de senaste 40 åren. Finländarna äter 62,5 kg potatis per år - konsumtionen har emelertid ökat med 3,3 kg under de senaste tio åren - och svenskarna äter 84 kg.

Potatis kräver mycket lite vatten, ‘mognar’ på bara 50 dygn, och ger två till fyra gånger mer mat per hektar än vete ochris. FN ser en ökad övergång till potatis som en möjlighet att underlätta ivsmedelskrisen, och har utlyst 2008 till potati VETENSKAPLIGA FAKT sens år. Ökad forskning behövs för att effektivera produktionen. Indien vill fördubbla sin potatisproduktion under de närmaste fem åren. Insatser inriktas också på att få bukt med växtsjukdomar, ramför allt potatispest som kan förstöra skörden och leda till omfattande hungersnöd.

Den globala livsmedelskrisen aktualiserar behovet av nutrition transition’- övergång till nya näringsvanor. I många länder har brödkonsumtionenefter de kraftiga prishöjningarna minskat och potatiskonsumtionen ökat i motsvarande grad. Också nya sätt att använda potatis behövs. I Peru har regeringen utlyst ett program för att uppmuntra bagare att baka bröd av potatismjöl.

Inplastning av en kropp kan ta så lång tid som 1500 timmar

Kroppar blir plast

Hundratals personer har testamenterat sina kroppar till ett tyskt institut där kroppen efter döden skall plastas in för att användas i olika utbildningssammanhang.

Hur inplastningsprocessen går til 1 Formaldehyd pumpas in i artärer för att förhindra förruttnels 2 Hud, fett och bindväv avlägsnas med hjälp av tänger och skalpelle 3 Vätskor (7090 av kroppsmassan) löses upp i aceto 4 I en vakuumkammare får kroppen i veckor ligga i flytande plast eller siliko 5 Aceton förångas och ersätts av plast eller silikon

Acetonbubblo 6 Kroppen tas ut p upp ur badet inot Plasttar — vajrar krokar kroppen härsigin d klämmor och RR vävnader skumplastblock der gaser

Source: Institute for Plastination (Heidelberg, Germany), Body Worlds. MCT Photo Service

Graphic: Chantal Lamers and Molly Zisk, Orange County Register 0 2008 MCT

Utgiven i Forum nr 2008-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."