Utgiven i Forum nr 1986-12

Kärnkraften bas för offshore-inbrytning

av Bjarne Nyman Forum 1986-12, sida 31, 28.08.1986

Taggar: Teman: kärnkraft

ma dragen inom driftsövervakningen och underhållet. I bägge fallen, både i kärnkraftverken och ute på oljeriggarna, kräver tekniken gedigna grundinvesteringar. För det andra måste säkerhetsarrangemangen vara rigorösa. Och för det tredje betyder eventuella produktionsbortfall summor i miljonklassen. Processtekniken är I båda fallen väldigt komplicerad — och övervakningssystemen följaktligen sofistikerade.

E nligt Dan Millner finns de gemensam Olkiluoto ret nr I

Sin erfarenhet av underhåll och driftsövervakning i kärnkraftverk skaffade sig Ekono under åren 1979—383, då företaget jobbade med Industrins Krafts kärnkraftsenheter i Olkiluoto.

Till uppgifterna hörde att utveckla ett datoriserat realtidssystem för administrationen av underhållsaktiviteterna med allt vad därtill hör i fråga om arbetsbeställningar, underhållsinstruktioner, utrustningskataloger, reservdelskataloger, 0 3 v.

Offshore-industrin ställer för sin del stora krav på driften och på säkerheten ombord på riggarna. Stora summor pengar plöjs ner i manuell och automatisk övervakning.

-— När en oljerigg idag tas i bruk, innehåller anläggningen normalt upp till 400 processorer och över 2000 bildskärmar. Hårdvaran har oftast levererats av flera olika företag i branschen. Situationen på riggarna kan bli svår att överblicka och dataflödet är enormt, uppger Millner.

Det är på denna punkt Ekono kommer in i bilden. Företaget har via sitt kärnkraftsengagemang skaffat sig kunskap att renodla informationsflödet och integrera informationen från de olika systemen. Syftet med det hela är att varje nivå inom administrationen skall få just den information som behövs och i den form som passar nivån bäst.

Informationspyramid

Med andra ord skapar Ekono en informationspyramid, där underhållsarbetarna förses med funktionella arbetslistor, arbetsledarna får sammanställningar, ledningen för underhållet erhåller statistik och högsta ledningen kan t ex få grafiska bilder som visar hur situationen på underhållsfronten är och har utvecklats.

— Vårt system minskar helt enkelt på den enorma mängd data från produktionen, driften och processerna som ledningen måste plöja igenom. Med mera ändamålsenlig rapportering kan planeringen och koordineringen förbättras avsevärt, säger Millner, — Dubbelarbete kan undvikas.

I sin underhållsfilosofi utgår Ekono från vilken typ av information olika kategorier ute

Ekonos nya satsning: Kärnkraften bas för offshore-inbrytning

Finns det någonting gemensamt mellan kärnkraft och offshore? Visst, alldeles tillräckligt för att ett konsulterande företag kan ta klivet över från den ena branschen till den andra utan större besvär.

Det konstaterar nu Dan Millner, marknadsföringschef vid Ekono, efter företagets inbrytning på norsk offshore-marknaden.

på riggarna behöver. Den högsta ledningen kommer på första plats, vilket är ovanligt i underhållssammanhang “on shore”, där underhållskonsulter gärna börjar från verkstadsgolvet.

När behoven är kartlagda, blir följande steg att definiera övervakningssystemen och att optimera metoderna för datainsamling. Det är fråga om manuella, halvautomatiska och helt automatiserade metoder som måste anpassas till gemensamma rutiner. Likaså analyseras kommunikationen mellan de olika systemen.

50 000 mantimmar

Det datasystem som bäst passar Ekonos filosofi består av en förhållandevis stor dator på land som via en fast satellitlänk är kopplad till en uppsjö av intelligenta mikrodatorer ute på riggarna.

För Ekono tar det ca 2 000—4 000 mantimmar att kartlägga behoven, och ca 50 000 mantimmar innan ”feld management”-systemet är klart att tas i bruk. Då har oljeborrningsföretaget fått ett system som bygger på Ekonos erfarenheter av driftsövervakning och underhåll vid kärnkraftverket i Olkiluoto.

Hittills är Ekonos erfarenheter av offshore-verksamheten odelat positiva.

— Nu hoppas vi att underhållssidan i framtiden kommer att beaktas redan i det skedet då nya riggar planeras. Våra nuvarande system kan både optimeras och revideras, om underhållet beaktas redan vid projekteringen. Då kan även projekteringskostnaderna för kommande enheter sänkas betydligt. Standardiseringen av utrustning och data kan ske redan vid projekteringen.

Noggranna förstudier

Enligt Dan Millner bygger Ekonos inbrytning på offshore-området på noggranna förstudier. Genom att analysera i princip all teknik som finns ute på en oljerigg kom man till att det lönade sig att försöka få in första foten via underhållet, som hittills inte ägnats till räcklig uppmärksamhet i offshore-branschen. Ekono behärskade ju den sidan redan från tidigare. Från första början gick fö retaget in för att inbrytningen skulle ske på Nordsjön.

Säljargumentet var följande: ”Av de sex miljoner NOK Ni på Er rigg lägger ut på underhållet, kan vi spara en miljon NOK åt Er, samtidigt som Ni får ett effektivare och säkrare underhållssystem.” Och det tyckte Statoil lät bra.

— Vår största uppdragsgivare på Nordsjön är norska Statoil som vi samarbetat med sedan 1982. För närvarande jobbar vi också med Norske Shell.

Det finns enligt Millner goda utsikter för företaget att — trots det låga oljepriset — få nya uppdragsgivare på Nordsjön under den närmaste framtiden. Bl a kommer flera nya riggar upp i Sleipner-ältet, trots att fältet lades ner så sent som senaste år. Även där finns det behov av Ekonos ”Computeraided Maintenance and Operation Monitoring”. Bjarne Nyma — Vårt system går ut på att varje nivå i organisationen skall få precis rätt information och i rätt form, säger Dan Millner på Ekono.

31

Utgiven i Forum nr 1986-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."