Kärnkraftens gentleman

av Janne Salonen Forum 1990-18, sida 08, 22.11.1990

Taggar: Personer: Magnus von Bonsdorff Teman: energipolitik

Energipolitiken: HUR SKA VI HA DET?

Text: Janne Salone 4 To | i ; Beredskapen hos kraftbolagen för nya kärnkraftsinvesteringar är hög, och trycket inom industrin ökar nu ständigt fö (SRA R åstadkommandet av en klar energipolitik. Samtidigt råder e konfusion bland energimyndigheterna, där man p g a det po korstrycket har svårt att åstadkomma en energipolitisk beredning. I det följande ger företrädare för myndigheterna, industrin oc kraftbolagen sin syn på läget.

Kärnkraftens gentlema ärnkraften i Finland förknippas Kr med det statliga kraftbola get Imatran Voima HVO), men faktum är att kollegan Industrins Kraft Ab (TVO) producerar hälften mera kärnkraftsel. och ensam står för en femtedel av Finlands elkraftsproduktion. TVO är kanske den mest dolda industriella success storvn i vårt land.

Statsbolaget IVO, som dock handhar mycket annat än enbart kärnkraft. är en yvråkratisk koloss. TVO däremot verkar inte ha någon hierarki alls: i det lilla kontoret i Helsingfors är inte ens VD avskild från sina medarbetare. TVO har utlokaliserat nästan all personal till produktionsorten Euraåminne och även VD. DI Magnus von Bonsdorff, 56, tillbringar halva arbetstiden där.

Han kommer från en gammal kultursläkt. och bildningen och det civiliserade sättet är en oskiljaktlig del av personligheten. Han är en genuin gentleman. en helt annorlunda person än vad de flesta kanske väntar sig av chefen för ett kärnkraftsbolag.

IS: — Din bakgrund är en gammal kulturfamilj: bl a är din bror Bengt intendent för Amos Andersons museum. Uppleve du det som störande att du själv identifieras så starkt med kärnkraften von Bonsdorff: — Nej. inte alls. Jag har varit i branschen i 30 år. Jag känner den utan och innan och vet vad jag talar om — och gör det gärna! Däremot är det något störande att det är så svårt att rätta till vissa allmänna missuppfattningar om energiförsörjningen och kärnkraften. Vi måste gång på gång upprepa grundläggande fakta som man inte tycks vilja acceptera på en del håll.

JS: — Jag läste någonstans att du är Johanniterriddare. Deltar du aktivt i verksamheten von Bonsdorff: — Johanniterriddarna är en andlig orden med rötter i medeltiden. Den är fortfarande verksam i de nordiska länderna, men framförallt i Mellaneuropa. Dess syfte är en omfattande hjälpverksamhet. bla katastrofhjälp. Själv deltar jag mest med materiella bidrag.

JS: — Det betyder att du tar etiska och moraliska frågor på stort allvar. Om vi går till de planerade kärnkraftsinvesteringarna så måste man ur etisk synvinkel fastslå att det mot bakgrunden av det enorma lidande som kärnkraftsolyckan i Tjernobyl förorsakade är ohållbart att bedriva kärnkraf i Finland överhuvudtaget, och i synnerhet att tänka sig nyinvesteringar. ifall vi därigenom tar risken att något liknande kan inträffa här.

von Bonsdorff: — Alldeles riktigt. Det vore helt otänkbart för mig att ha ansvar ör de existerande anläggningarna i Olkiuoto och dessutom verka för mera kärn<raft ifall inte säkerheten skulle kunna garanteras.

JS: — Allmänheten kan således lita på edningens höga etiska nivå von Bonsdorff: — Ja. absolut. Och allmänheten måste kunna ha förtroende för cärnkraftsbolagens gedigna kunnande och omdöme.

JS: — Allmänt kan väl sägas att kärnraften i allt högre grad är en global angeägenhet. Det är viktigt med ett djupgående internationellt samarbete och med internationell övervakning, speciellt nu då en ny global investeringsvåg verkar småningom komma igång, och allt flera länder börjar fundera på kärnkraften.

von Bonsdorff: — Det stämmer. Det får inte gå snett någonstans, alla länder måste vara med och samarbeta. FN:s internationella atomenergiorganisation IAEA i Wien finns sedan länge. och Tjernobylkatastrofen var den direkta impulsen till grundandet av kärnkraftsoperatörernas samarbetsorganisation WANO, World Association of Nuclear Operators, där faktiskt alla kärnkraftsbolag i hela världen är representerade. Syftet är att samarbeta och utbyta erfarenheter på operatörsnivå och på det sättet förbättra säkerheten. I vår bransch ser vi början till någonting alldeles nytt när det gäller att förverkliga ett globalt ansvar genom systematiskt samarbete.

— Det är viktigt att kärnkraften även diskuteras på ett principiellt plan. Har man inte principerna, etiken och moralen klar för sig så går det lätt på tok i verksamheten. I vårt företag t ex går kvalitetstänkandet genom hela organisationen. Vår kvalitetskontrollenhet ägnar sig inte bara åt teknisk kvalitetskontroll. Den handlägger också instruktionerna för verksamheten. organisationshandböckerna och säkerhetsmässiga föreskrifter så att de höga kvalitetskraven tillämpas på hela verksamheten. Det är en sak som jag personligen prioriterar högt, det är en företagskulturfråga.

VD Magnus von Bonsdorf 18/1990 FORUM,

Utgiven i Forum nr 1990-18

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."