Utgiven i Forum nr 1998-05

Karriären: Utveckla det du har!

av Staffan Kurtén Forum 1998-05, sida 24, 23.05.1998

Karr

Staffan Kurté är grundare av och partner i HRM Partners ab som specialiserat sig på outplacement och karriärutveckling för företagsvärlden.

”Endast den som är motiverad i sitt jobb kan göra e fullödig insats. laren et psykologiska arbetskontraktet mellan individ och företag har genomgått en fundamental förändring: anställningstryggheten har märkbart försämrats, de överlånga arbetsförhållandenas värde har sjunkit, lojalitetsbegreppet har ny innebörd och karriärplanering låter för statiskt för den dynamiska värld vi lever i. Men det kommer annat istället.

Nya krav ställs onekligen på både företaget, individen och ledaren. Om inte arbetsförhållandet med en och samma arbetsgivare längre är en självklarhet för individen, är inte den goda arbetstagaren med blind lojalitet och full motivation en självklarhet för företaget. Företaget och chefen vill förutom en fullödig arbetsinsats även ha tillgång till den anställdas kunnande, idéer, initiativ, kreativitet, nätverk och mycket mer d.v.s. mervärde. Individen vill som kompensation för den ökade osäkerheten och riskfaktorn i det psykologiska kontraktet ha säkerhet ifråga om sin egen professionella och personliga utveckling för att i sista hand säkerställa sitt arbetsmarknadsvärde och beredskap för kommande, sannolika vägskäl på karriärstigen. Det krävs insatser och kompromisser från bägge parter för att detta förhållande skall fungera.Och ett arbetsförhållande fungerar precis så länge som bägge parter känner sig ha någon nytta av förhållandet.

Motivation blir ett nyckelord. Endast den som är motiverad i sitt jobb kan erbjuda arbetsgivaren en fullödig insats, där man inte bara uppnår uppställda resultat och levererar standardenlig kvalitet, utan överträffar förväntningar. Förväntningar hos kunden, kollegerna, chefen, de egna underställda, företaget, ägarna - och sist men inte minst sig själv. Det är dessutom först då man märks, och får poäng i arbetslivets tävling.

Motivation kan inte injiceras i en människa. Äkta motivation kommer inifrån, då vi får använda våra naturliga talanger samt professionella och personliga styrkor i vårt arbete. Då vi får lyckas och dessutom får erkänsla och feed-back. Den som av naturen tycker om att stå framför publik och hålla företagspresentationer kan bli riktigt bra på det. Om det däremot inte är naturligt utan mer eller mindre en olustig kraftansträngning känns situationen inte motiverande och man har sämre förutsättningar att utvecklas till riktigt bra. Samma lag gäller vilka arbetsmoment som helst. Därför bör den övergripande första målsättningen för företaget vara att ha rätt man/kvinna på rätt plats. Och för individen att finna sin plats.

Efter att i många år ha jobbat med denna fråga både ur företagets synvinkel via rekryteringar, och ur individens synvinkel genom outplace Utveckla det du har ment och karriärutveckling, har jag sett att orsakerna till att kriser och skilsmässor i förhållandet företag-individ nästan alltid står att finna i en olämplig kombination människa/arbetsuppgift (och chef).

Människan vill utvecklas och växa.Att jobba för länge med samma uppgifter gagnar varken företaget eller individen. Detta behöver inte betyda att man måste byta jobb för att uppleva karriärutveckling. Det kan vara fråga om små steg på vägen. Att utveckla det man har. Forma jobbet så att det bättre passar ens egna behov och fallenheter.T.ex. drömmer någon om att minska på sina resedagar från 100 till 70 per år och samtidigt öka sin insats i företagets produktutveckling.Detta kan upplevas som karriärutveckling för den som i jobbet rest mycket, och har familj. I sista hand strävar vi alla efter balans mellan arbetslivet och privatlivet.

På detta sätt betraktat blir karriärutveckling en fråga om att hela tiden få lära sig mera, att växa för att i alla situationer ha ett högt arbetsmarknadsvärde. Det blir en kontinuerlig strävan efter att finna rätt arbetsinnehåll och -miljö, balans mellan sig själv och sitt jobb. Och det blir i sista hand fråga om att finna balansen arbetsliv/privatliv.

I denna process bär individen själv det största ansvaret. Ingen är så intresserad av våra karriärer som vi själva. Karriärplanering skall utgå från en själv. Från egna styrkor, behov, personlig fallenhet, motiv och värderingar. Då är det viktigt att ha en god självkännedom.

Företaget och chefen har även sina intressen och ansvar. Företaget måste idag mera än någonsin sköta om att det inom företaget finns möjligheter till individuell utveckling. Möjlighet för individen att stanna upp nu och då och göra självanalys och karriärutvärdering. Före kriserna. Och när vägarna en dag skiljs se till att det sker med äran i behåll för bägge parter. Detta kommer att bli en allt viktigare konkurrensfaktor i tävlan om de bästa aktörerna. Chefen måste kliva ner från sitt torn och bli en katalysator, sparring partner, en mentor kanske, för sina underordnade. Stöda karriärutveckling mera än bromsa den. Helst inom det egna företaget, men när tiden är mogen även utanför. Öppenhet, kommunikation och feed-back har vi inte för mycket av i finska företag. Medarbetarsamtal/ utvecklingssamtal kunde sättas under luppen och utvecklas till vad de borde vara. Om inte din chef gör det, kan du själv ta initiativet.

Plattformen för utveckling är dock att man gör sitt nuvarande jobb mer än väl. Gör sitt allra bästa och överträffar förväntningar Att man lär sig av sin erfarenhet, planerar och förbereder sig för kommande möjligheter, men lever i nuet.

FORUM NR 5/98

Utgiven i Forum nr 1998-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."