Utgiven i Forum nr 2018-10

Kinesiska ambitioner hotar utlösa teknikkrig

av Björn Ådahl Forum 2018-10, sida 20-21, 29.11.2018

Taggar: Orter: Kina

Kina ämnar ta över USA:s roll som det ledande landet när det gäller innovation och högteknologi. Planerna utstakas i ”Made in China 2025”-programmet som orsakar spänningar i relationerna till USA.

Glöm presidenten Donald Trumps hotelser om ett handelskrig med Kina, tullar och tariffer spelar bara en biroll. I stället är det tävlingen om vem som är störst, bäst och vackrast inom högteknologi som dominerar de framtida ekonomiska relationerna mellan Kina och USA.

Det omdömet framför den ansedda amerikanska Kinakännaren Robert Lawrence Kuhn. Han konstaterar att alltfler av de ekonomiska och politiska tungviktarna i USA anser att Kina är en konkurrent som snart blir en fiende.

”Kineserna beskyller å sin sida USA för att vara ute efter att tygla Kina. Parterna ställer sig allt mer misstänksamt till varandra och betraktar varje åtgärd som ett nytt hot”, skriver Kuhn i Hongkongtidningen South China Morning Post (som ägs av det kinesiska IT-konglomeratet Alibaba Group).

Attackerna inleds. Kuhn hänvisar bland annat till USA:s beslut att förbjuda alla amerikanska bolag att sälja produkter till den stats­ägda jätten ZTE. ZTE spelar en central roll i Kinas ansträngningar att bygga upp världens mest omfattande 5G-mobilnät.

ZTE är beroende av amerikanska mikroprocessorer och andra komponenter. Det sjuåriga försäljningsförbudet hotar att delvis lamslå koncernens verksamhet.

USA har också i praktiken gjort det omöjligt för Huawei, världens största tillverkare av telekomutrustning (större än Nokia och Ericsson) och den näst största producenten av smartmobiler, att fungera på de amerikanska marknaderna. Dessutom har USA hindrat några kinesiska bolag från att köpa upp amerikanska tillverkare av högteknologi.

[caption id=“attachment_10618” align=“aligncenter” width=“440”] Finlands affärskvinna i Hongkong. Sari Arho Havrén har inte bott i Finland på länge. Hennes uppgift är att noga följa med utvecklingen i Kina och andra länder i regionen för att ge råd åt finska bolag som vill investera där. Foto: Björn Ådahl[/caption]

Kinesiskt rofferi. Sari Arho Havrén, Business Finlands innovationskonsul i Hongkong, är inne på samma linje som Kuhn. Hon säger att USA av allt att döma motsätter sig Kinas planer på att omvandla sig från ett land som tillverkar konsumtionsvaror till ett som utvecklar högteknologi.

”USA befarar att det leder till att Kina roffar åt sig allt mer amerikansk know-how. Också många EU-länder är oroade, men det är USA som först har börjat ta i med hårdhandskarna”, konstaterar Arho Havrén, som har en två decennier lång erfarenhet av det kinesiska näringslivet.

Arho Havrén arbetade förr för innovationsfinansieringsverket Tekes. Vid årsskiftet bildades Business Finland när Tekes sammanslogs med Finpro, men för hennes del innebar det inte några förändringar.

”Jag fortsätter att iaktta Kinas ekonomi och landets strategiska satsningar. Jag befarar att Kinas alltmer självsäkra attityd och aktiva utrikespolitik för med sig spänningar som märks överallt i världen.”

Björn Ådahl text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!

Utgiven i Forum nr 2018-10

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."