Kommunalbyggmästare - rena diversejobbet

Forum 1975-18, sida 29-30, 12.11.1975

Taggar: Personer: Arne Björk

FORUM 18 : 7 sp R 2 de

Byggmästare Arne Björk: — Det är en stor tillfredsställelse att märka att människor trivs i den kommunala miljö man varit med om att skapa.

Kommunalbyggmästare — rena diversejobbet

Vem hade trott att det hör till en byggmästares uppgifter att ta sig an borisprungna hundar? Det fic i alla fall Arne Björk göra den dagen Forum besökte honom just för att diskutera byggmästaryrket.

»” Byggmästare Arne Björk har en lång meritförteckning. Sedan han blev färdig byggnadstekniker från husbyggnadslinjen plus väg- och vattenlinjen har han bla hunnit med bro- och vägbyggen i allra nordligaste Finland. Men redan sedan länge verkar han som kommunalbyggmästare i Borgå landskommun, där han utöver sitt ordinarie jobb också sköter en mängd poster och förtroendeuppdrag, både kommunala och privata. Delvis frikopplad från sitt ordinarie arbete har han nyligen stått som ansvarig byggmästare för det nya kommunala vattenreningsverket.

Privat mot kommuna — Dethär med den bortsprungna hunden (i form av en räkning från polisen till byggnadskontoret) hör faktiskt till ovanligheterna, säger Björk, men en byggmästares arbeten kan faktiskt variera väldigt mycket, i synnerhet kommunalbyggmästarens. Vad jag förstår har privata byggmästare mera specificerade uppgifter. De utför ofta arbetet på entreprenad eller får sig tilldelat ett speciellt objekt som de skall genomföra. Te hus, vägar, broar och flygfält. Vid större projekt finns flere byggmästare, ofta specialiserade på olika områden, varav en ansvarig. Andra arbetar mera indirekt med byggande, tex som anställda vid betongfabriker eller med byggnadsmaterial, och med mångt och mycket annat. Kommunalbyggmästaren däremot är den verkliga mångsysslaren. Tillspetsat kan man säga att han har hand om det i kommunen ingen annan vill befatta sig med. Först och främst har Björk hand om alla byggnads- och reparationsuppgifter för kommunens fastigheter, och ifall

Vänd a

FORUM 18 - 7 ingen annan utses fungerar han också som disponent för dem. Alla- anläggningar skall hållas i driftsskick och för Björk gäller då närmast att sköta bränsleanskaffningar och göra materialinköp då reparationer behövs samt att se till att arbetet blir utfört. Det finns en fast servicepersonal som utför smärre reparationsarbeten men när det är fråga om större jobb görs de på entreprenad. Till hans område hör också planering, uppförande och skötsel av kommunens friluftsområden och idrottsplaner. Planeringen av Veckjärvi friluftsområde t ex, var ett krävande men intressant jobb, säger Björk.

Missnöje vanlig — Rent skrivbordsgöra blir det också ganska mycket av, kontakten med olika myndigheter och konsulter faller nämligen också på mig, jag sitter bla som sakkunnig i olika kommittéer, och om inte annat så tar det en hel del tid i anspråk. Dessutom skall ett budgetförslag för fastigheternas reparation och underhåll uppgöras. Kommunalfullmäktige beviljar sedan medel för de arbeten vi har specificerat och tidsbundit. Vår tidtabell godkänns, eller förkastas, i sin tur av tekniska nämnden. Som min överordnade på byggnadskontoret fungerar kommunalingenjören, men jag vill påpeka att jag har ett mycket självständigt arbete, och som ni säkert märkt, rena diversehandeln. Har man ett självständigt jobb får man också vara beredd att ta emot missnöje, och det kommer från de flesta håll, men det råkar väl regel alla ut för som har ett så pass synligt jobb.

F: — Måste Ni också befatta Er med personalfrågor, i hur hög grad är Ni ordergivare?

AB: — Jag sköter om anställningen av den personal på tjugo arbetare som jag är närmaste förman för. Varje morgon vid sju-snåret åker jag till en bestämd samlingsplats och ger dem order för dagen, och åker under dagens lopp runt till de olika arbetsplatserna för att kontrollera och ibland omorganisera personalen för brådskande arbeten som kommit in under dagen.

Risk att hänga efter i utvecklingen

F: — Hur stort är behovet av vidareutbildning för en byggmästare? Hur sköter Ni saken själv?

AB: — Man skulle kanske hellre kalla det att följa med sin tid, för det är närmast det det är fråga om. Lagstiftningen för byggnadsbranschen ändras rätt ofta, och här är man tvungen att hålla ögonen öppna för att i tid undgå misstag. Det viktigaste är ändå de olika kurser och seminarier som ordnas, och personligen har jag alltid haft goda möjligheter att delta. Mässor och utställningar är ett annat sätt att öka och förnya sin kunskap om de nya material, förfaranden och speciallösningar som ständig kommer till. Här skall inte heller Byggmästareföreningen glömmas, som också är en viktig informationslänk, det mest som arrangerats från det hållet har i mitt tycke varit nyttigt att delta i. Risken för att hänga efter i utvecklingen minskas på det sättet avsevärt.

Svårt med tillfälliga arbetskraften

F: — Det talas mycket om byggmästarnas tunga ansvarsbörda, vad innebär det egentligen?

AB: — Denhär frågan har varit länge omtvistad och jag måste medge att jag inte riktigt känner till lagstiftningen på dethär området. I varje fall står den ansvarige byggmästaren mer eller mindre direkt för de olyckor som kan inträffa på byggnadsplatsen. Dessutom ansvarar han mot myndighet för att t ex ett hus verkligen ser ut som det har ritats och uppfyller kraven vad material och kvalitet beträffar. Men det mest nervpåfrestande för närvarande är bristen på arbetskraft, och då i all synnerhet tillfällig. Den ansvarige byggmästaren står ju för nyrekryteringen, och i dessa tider då man ofta blir tvungen att ta vad man kan få kan det ibland ställa till med besvär och sömnlösa nätter. Men trots att här kommit fram en del negativa sidor vill jag påpeka att åtminstone jag själv ser positivt på min uppgift, jag trivs bra och får det aldrig enformigt. Åtminstone på mindre orter har man dessutom ett stort inflytande på omgivningen var tex byggnaders färg och park- och friluftsanläggningar beträffar. Det är en stor tillfredsställelse att märka att människor trivs i den kommunala miljö man varit med om att skapa.

Handla i tid.

Beställningar per tel. 941-41111/601 PEURUNKA &

Att låta hälsoundersöka Högt Uppsatta Personer på Peurunka kostar Ert företag 250 mk och tar en dag I anspråk. En investering som mycket snabbt betalar sig.

KONDITIONS–OCH MOTIONSCENTRE 41350 LAUKAA ST

Utgiven i Forum nr 1975-18

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."