Utgiven i Forum nr 2018-06

Konsten att ta sig över till andra sidan

av Jan Sten Forum 2018-06, sida 30, 21.06.2018

Affärsnätverket Forum Direktlänk: http://linkd.in/1g40uhU

Skicka dina kommentare tilladressen: feedback&Öforummag.fi

Konsten att ta sig över till andra sidan

JAN STEN

Var finns de där FFÄRSNÄTVERKET. smarta människorna egentligen? Ni vet, de som kan förklara svåra saker på ett vettigt sätt. De där som genast hittar den svaga länken i politiska argumentationskedjor som verkar så invecklade att ingen förstår vad de egentligen kommer att leda till. Var är ledarna som går i bräschen för gruppen som behöver ta sig genom eld och vatten? Var är politikerna som inte har kopierat sina avhandlingstexter från någon okänd källa? Dessa verkar vara de viktigaste frågorna i debatten på Affärsnätverket Forum på Linkedin för tillfället.

Den mörka glasrutan. Ni känner alla igen scenen från förhörsrummet: bordet och de fyra stolarna, lampan i taket och den mörka glasrutan på ena väggen. Den misstänkte vet att det finns någon där bakom som tittar på och som håller i alla trådarna, men identiteten är okänd.

Ett liknande upplägg tycks råda i dagens samhälle. Vi vet att någon måste hålla i trådarna, men skulle samtidigt gärna ta bort den där glasrutan för att se vem det är. Vi skulle gärna inspireras av den grå eminensen så att vi för en stund kan glömma varför vi själva har försatt oss i förhörsrummet till att börja med. Fast egentligen vet vi hur det ligger till: vihamnade där eftersom att vi inte tog oss tid att tänka efter.

På hälft. Under maj månad gjorde sommarvädret ett besök i vårt land, och vi ska hoppas att värmen gör ett kärt återbesök så vi får några timmar på stranden. Då kan man passa på att testa två saker. För det första vore det värt att se ifall man faktiskt ännu klarar av att läsa en bok från början till slut. Det blir allt vanligare att böcker blir på hälft, och kanske det här beteendet spiller över till andra delområden inom livet.

Uppenbarligen behövs det alltmer självdisciplin för att åstadkomma något här i värl AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 82018

INSPIRATION. Vi har tappat förmågan att leda oss själva. För att bryta det mentala baklåset behöver vi “think outside the screen den, och det här med tålamod verkar vi vara allt sämre på. Det må sedan gälla personlig hälsa, förändrade matvanor eller längre skrivprojekt som pro gradun. Allt färre tycks få helheten att fungera, och som en följd har samhället allt fler människor med mentala utmaningar. Vihar blivit så upptagna med att följa andra att vi glömmer att följa med vad som händer med oss själva.

Audentes deus ipse iuvat. För det andra vore det bara att inse att ingen ledare kommer att få en att ta sig över till den andra stranden, ifall man inte själv beslutar sig för att ta sig dit. Det är lätt att säga att våra problem beror på att ”vi har så fruktansvärt dåliga chefer här i landet”, men problemen finns egentligen på annat håll.

Vi har blivit som åskådarna som filmar en badolycka på stranden i stället för att hjälpa till på något sätt. Vi söker erkännande från andra som inte är på plats i stället för att inse att det är ”här och nu” som är viktigt.

Ledarskap handlar inte längre om ”thinking outside the box) i stället är det mera en fråga om att “thinking outside the screen! Vi har blivit som lämlarna och fåren, vi springer hit och dit i flock med andra. Vi har glömt vad det innebär att leda oss själva, ansvaret har flyttats över till andra. På så sätt har man jualltid någon att skylla på när saker och ting inte blir som det var tänkt.

Våga läsa. Ifall det ska bli någon förändring på det personliga och samhälleliga planet så behövs lite lugn och ro för att hitta tillbaka till det somär viktigt. Den här rofylldheten kommer inte tillbaka i en handvändning (om den ens kan återvända i den ständigt uppkopplade hetsen), men testa åtminstone och se om du kan hitta lugnet när du tar dig tid under sommaren att läsa en bok på djupet —- eller varför inte ett affärs- och teknikmagasin. Du har verkligen ingenting att förlora på det, om inte annat så se det som ett test av din förmåga att leda dig själv. m

SOLOHLLSOW

Utgiven i Forum nr 2018-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."