Utgiven i Forum nr 2012-05

Krisen återspeglar sig i valresultat

av Janne Salonen Forum 2012-05, sida 10, 24.05.2012

Taggar: Orter: EU Teman: val

FEI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 5 2012 Skicka dina kommentare till adressen: feedbackQforum.f

Krisen återspeglar sig i valresultat

EU-länderna behöver ekonomisk tillväxt för att undvika att populistpartier tar hem segrarna I kommande val.

JANNE SALONEN TEXT

Medborgarnas tilltagande frustration över eurons kris, som bara verkar fortsätta och fördjupas, återspeglar sig i resultaten av valen i Frankrike och Grekland den 6 maj.

I Frankrike missade en sittande president ett återval för första gången sedan 1981, då vaLÉRY GISCARD D’ESTAING förlorade mot FRANCOIS MITTERRAND. Också den gången var det en socialistisk kandidat som vann över en borgerlig.

FRANGOIS HOLLANDE profilerade sig som en motståndare till de åtstramningar i statsutgifterna som Frankrike behöver åstadkomma för att få sitt budgetunderskott innanför den ram på 3 procent av BNP som euroländerna har kommit överens om. Frankrike, med en statsskuld på över 85 procent av BNP, har ett behov att eliminera underskottet för att få statsskuldens BNP-andel att börja sjunka.

Hollande har aviserat en del skattehöjningar, bland annat ska personer som tjänar över 1 miljon euro om året börja betala en skatt på 75 procent.

Detta är programpunkter i god socialistisk anda, men för Frankrikes del kan det sluta med förskräckelse. Finansmarknaderna har inte någon stor tilltro till den sortens lösningar, och risken ökar att även Frankrike blir ett krisland med allt större svårigheter att finansiera budgetunderskotten. Om även Frankrike blir ett krisland likt Italien och Spanien börjar hela eurons överlevnad bli ifrågasatt.

Grekisk sorti. Det blir allt sannolikare att ett annat euroland, Grekland, mer eller mindre ofrivilligt kommer att flyga ut ur euron. Detta är följden av det senaste valresultatet, där partier som motsätter sig nya sparprogram segrade stort. Det handlar om sparåtgärder som Grekland förbundit sig till för att få fortsatt stöd från övriga EU och valutafonden IMF. Om Grekland inte lyckas bil Den utdragna krisen i Grekland försämrar omvärldens och medborgarnas tilltro till EU.

da en regering som klarar av att slutföra stabiliseringsåtgärderna kan Greklands utträde komma så tidigt som i juni. Då skall nämligen den första raten från det andra stödprogrammet utbetalas, och det är osannolikt att EU och IMF går med på att göra det om Grekland har en regering som inte vill följa tidigare ingångna avtal.

Då blir en grekisk statsbankrutt snabbt en realitet. För detta börjar man nu allt tydligare förbereda sig i Frankfurt och Bryssel. Det kan även finnas en motivering att åstadkomma ett statuerande exempel till varnagel för andra länder som tror att de övriga euroländerna faller till föga och gör allt för att hålla dem flytande.

Modell för utträde saknas. Greklands utträde kan dock få oöverskådliga följder, eftersom reglerna i Maastricht -avtalet inte innehåller paragrafer för ett utträde. Det betyder bland annat att Grekland inte lätt kan tvingas bort från bland annat euroländernas beslutande organ.

Grekland kan ställa sig på tvären och blie bromskloss i alla frågor som kräver enhällighet, bland annat då det ska beslutas om nya paragrafer över hur ett utträde ska verkställas. Inte bara euron utan hela EU kan kommai gungning.

Ytterst speglar valresultaten i Frankrike och Grekland att eurokrisen inte är över, utan fortsätter att fördjupas och förvärras.

Tilltron till Europa både inom EU-ländernaochiövriga världen blir nu allvarligt skamfilad. Problemen förstärks av många EU-länders fortsatta avsaknad av ekonomisk tillväxt. Det försvårar i sin tur alla försök att lösa den pågående eurokrisen eller ens vända utvecklingen till det bättre.

Tröstlösheten bland medborgarna tilltar ju längre tillväxten låter vänta på sig. En fortsatt ökning av arbetslösheten och i synnerhet ungdomsarbetslösheten i snart sagt alla EU-länder garanterar att väljarna i Europa kommer att bjuda på fortsatt obekväma valresultat.

Dessa valresultat visar att Europa och EU för tillfället mår mycket dåligt, och illamåendet ser ut att tillta.

mm Zz = SS ad hj I [=] 3 =

Utgiven i Forum nr 2012-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."