Utgiven i Forum nr 2008-02

Kul jobb på egen firma

av Heidi Backas Forum 2008-02, sida 46-48, 28.02.2008

Taggar: Bolag: Studentwork Personer: Lucas Geisler & Tomas Valkama Teman: entreprenörskap

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2088

Kul jobb på egen firma

H Entreprenörer, Lucas Geisler och

Tomas Valkama har under studietide byggt upp ett bemanningsföretag för studerande. Nu siktar de p expansion i hela Norden.

HEIDI BACKAS TEXT

KARL VILHJÄLMSSON FOTO

X För knappt fyra år sedan grundade TOMAS VALKAMA OCK LUCAS GEISLER företaget STUDENTWORK som förmedlar extrajobb åt studerande. Vid sidan om studierna har killarna byggt upp ett företag som i dag har fler än tio anställda och kontor i Helsingfors, Tammerfors och Stockholm. Företagets uppskattade omsättning för i år är 5 miljoner euro.

Studentwork var vid starten Finlands första bemanningsföretag riktat till studerande. I dag har 10 000 finländska studerande registrerat sig i företagets databas, och dessutom 4 000 studerande i Sverige.

”Vi hade stora planer från början, och det är förstås väldigt kul att vilyckats så bra hittills. Nu fortsätter vi med full fart framåt”, säger Valkama och Geisler.

År 2006 öppnade Studentwork ett kontor i Tammerfors, och senare samma år stod Stockholm i tur.

”Stockholm är en bra marknad med många studerande. Det var helt enkelt en för bra chans för att missa”

Siktet är inställt på expansion, både i hemlandet och i hela Norden.

”Vi har nu eget kapital att finansiera tillväxten med. I Finland finns det ännu många intressanta studie > TIPS TILL DEN SOM VILL STARTA EGET mm Välj ett område du verkligen gillar att jobba med. För att inte tappa motivatione 8 detär roligt at jobba med.

en bran där det inte behövs mycket startkapital, så att du klarar dig utan lån. Jobba i stället ihop pengarna.

k klara dig tern finanså behålle ntrollen och får förverkliga ditt eget projekt.

Källa: Studentwor städer. Vi planerar att öppna ett kontor till i år”, säger killarna som ännu är hemlighetsfulla med vilken ort det gäller.

Lagerochkontor.Dejobb som erbjuds via Studentwork är allt från inhopp som lagerarbetare några kvällar i veckan till mer kvalificerade uppgifter på heltid. Jobberbjudandena annonseras ut på Studentworks hemsida, och företagen kan även direkt ta kontakt med registrerade studerande. Allt fler företag anlitar Student work i både Finland och Sverige.

”Flera svenska och finländska företag har kontor i båda länderna, och många av dem har stort behov av personal som behärskar språk och näringslivsmiljö i båda länderna?”

Nytt för i år är att Studentwork samarbetar med Nordjobb, som erbjuder ungdomar sommarjobb i de nordiska länderna.

”Vi på Studentwork fixar arbetsplatser, medan Nordjobb förmedlar bostäder och ordnar fritidsaktiviteter”

Draghjälp för studierna. Lucas Geisler och Tomas Valkama är barndomsvänner från Tammerfors. Geisler blir färdig jurist till sommaren, och Valkama har ett par år kvar av studierna iekonomi på Hanken i Helsingfors.

Själva tycker de att det går utmärkt att starta eget under studietiden.

”Företaget hinner växa till sig organiskt medan man studerar. En annan fördel är att studierna blir mycket intressantare då man vet att man genast har konkret nytta av det man lär sig”

SYSSEL SÄTTER STUDERANDE.

“Jobbet är roligt och detär bra att vi kan göra nytta för andra studerande på vägen”, säger Lucas Geisler och Tomas Valkama, grundarna till Studentwork som förmedlar extraknäck åt studerande.

Det egna företaget slukade givetvis mängder med tidi början.

”Rätt bra har vi ändå lyckats studera vid sidan om. Det kommer att ta omkring ett år längre för oss att bli färdiga med studierna än normalt.”

Entreprenörskapet har också varit väldigt lärorikt.

”Jag tror inte det finns någon typ av avtalsom jag inte har stött på inom Studentwork”, säger blivande juristen Geisler.

Killarnas drivkraft är en brinnande lust att driva företag.

”Det här är ett roligt jobb, och det är bra att vi kan göra nytta för andra studerande på vägen”.

Att studerande skaffar sig arbetserfarenhet under studietidenär enligt Valkama och Geisler ett stort plus.

”Det måste inte nödvändigtvis vara jobb inom den egna branschen. Till exempel erfarenhet av service och försäljning uppskattas inom de flesta branscher”, säger Tomas Valkama.

Först i Finland. Idén till att starta ett

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 208 ”För ett nystartat företag är det svåraste att få kundernas förtroende. Nu när vi bevisat att vi kan vår sak är det mycket lättare att knyta kundkontakter. 2 bemanningsföretag för studeran de fick Studentworks grundare ursprungligen från Sverige.

”Medan jag studerade ekonomi i Stockholm extraknäckte jag via ett studentbemanningsföretag där”, berättar Geisler.

Killarna tyckte att konceptet var intressant och upptäckte att det inte fanns någon motsvarighet i Finland.

”Vi var själva studerande och visste att det kan vara svårt att hitta extrajobb för att dryga ut studiekassan”

Sommaren 2004 smiddes de första företagsplanerna, och i slutet av året registrerades firman som då hette Studentjob.

Enligt Geisler och Valkama gick själva företagsgrundandet smidigt, trots att de inte hade gått några kurser i entreprenörskap.

”Det finns massvis med litteratur om hur man startar ett företag, så den biten var inte så svår”

En större utmaning var att hitta information om hur bemanningsbranschen fungerar.

”Vi intervjuade personer som jobbar med bemanning och några lärare. Vi kollade de svenska studentbemanningsföretagens webbsidor och en del information hittade vi genom att googla. Men det mesta inom branschen lär man sig under arbeets gång?”

Under det första halvåret byggde illarna upp databasen med registrerade studerande. Marknadsföringen gick ut på att kopiera upp A4:or med information och dela ut på universieten.

”Sedan ringde vi runt för att få företag som kunder. För ett nystarat företag är det svåraste att få kundernas förtroende. Nu när vi bevisat att vi kan vår sak är det mycket lättare att knyta kundkontakter”

Våren 2005 förmedlade Studentwork sin första personaluthyrning, och under sommaren tog verksamheten fart på allvar.

Vi tittar hela tiden omkring oss på vilka företag det går bra för, och vilka idéer vi kunde vidareutveckla ”Ibörjan var vi beredda på att göra allt, och ryckte själva in om ingen annan tog extraknäcken”

Geisler och Valkama minns speciellt ett ”omöjligt” uppdrag.

”Efter klockan 23 en kväll fick vi ettsms omettlastningsjobb på ett lager femtiden följande morgon. Vi åkte dit och jobbade själva främst för att bevisa att Studentwork fixar det”

Hitta egen nisch. Geislers och Valkamas råd till andra studerande som funderar på att starta eget är att satsa fullt på det.

”Man måste inte vara först ut med enidé. Det kan rentav vara jobbigar eftersom man då måste bygga upp en marknad. Titta i stället på andra företag som det går bra för och vidareutveckla deras idéer. Satsa till exempel på att nischa in verksamheten snävare. I vårt fall ligger framgången bakom att vi riktar in oss specifikt på studerande”

Arbetslivet har bjudit de unga entreprenörerna på flera trevliga överraskningar.

”Innan vi startade Studentwork trodde vi att arbetslivet är stelt med en massa gamla gubbar i svart kostym. Men i själva verket träffar man en många roliga människor med glimten i ögat?”

Studentworks grundare är speciellt stolta över att de klarat av att bygga upp företaget utan externt kapital.

”Vi satsade 4 000 euro per man vid grundandet, och det är mycket pengar för en studerande. I dag har minimigränsen för startkapital i ett aktiebolag sänkts från 8 000 euro till 2500 euro och det uppmuntrar säkert flera studerande att starta eget”

Geisler och Valkama har haft flera diskussioner med externa finansiärer, men alltid dragit sig ur i sista minuten.

”Mycket kapital är ofta en förutsättning för att kunna växa snabbt, men vi har beslutat att hålla oss till eget kapital för att behålla kontrollen. Externa aktörer har ofta en annan syn på företaget och andra syften”

Valkama och Geisler beskriver Studentwork som ett livslångt projekt, som de tror att de kommer att vara en del av tills de pensioneras. Sannolikt kommer killarna ändå att starta flera företag i andra branscher.

”TJust nu satsar vi helt på studentbemanning och har varken tid eller möjlighet att investera i flera företag. Men vi tittar hela tiden omkring oss på vilka företag det går bra för, och vilka idéer vi kunde vidareutveckla > INFO FÖR UNGA FÖRETAGARE ÅA Äinns en hel de information för entreprenöland anna len, som är ett samarbete mella sm Information och nyttiga länr den som vill rta eget finn len Företa lan m samordnas av arbets- och näringsministeyrityssuomi.fi. eriatt ordempe fortbilningcentraler, TE-central ker och ringsbolag.

Utgiven i Forum nr 2008-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."