Utgiven i Forum nr 1995-15

Laserprojektion ger skarpare TV-bild

av Bjarne Nyman Forum 1995-15, sida 08, 23.11.1995

Taggar: Teman: TV

Laserprojektion ger skarpare TV-bild (i morgon]

Bjarne Nyman

Medan Nokia och Texas Instruments jobbar hårt med mikro spegelteknik (se nästa uppslag) satsar tyskarna på tevemot tagare med laserprojektion. Aktören heter Laser Display

Technology (LDT), ett samföretag mellan Schneider Rundfunkwerke och självaste Daimler Benz. Tevemottagare med laser projektion för konsumentbruk är en teknik för år 2010 och framåt, då priset kan tänkas närma sig acceptabla nivåer.

dag arbetar LDT närmast med optiska system som är tänkta att användas i samband med satellitsystem för andra ändamål än teveapplikationer. Vid horisonten hägrar dock televisionen och den enorma marknad som detta medium förfogar över, Det största tekniska problemet på laserprojektionsområdet är själva nyckelkomponenten — lasern — där utvecklingen hittills gått långsammare än beräknat. Rött (R) och grönt (G) ljus från halvledarlasrar har funnits en tid, men den blå (B) färgen har man problem med. Det är svårt att få fram den rätta nyansen för att RGB-återgivningen skall bli naturlig. Ett annat problem är att halvledarlasrarna idag är för klena. Deras effekt ligger i milliwattområdet, medan en televisionsbild kräver tre watt. LDT arbetar idag med mer eller mindre konventionella gaslasrar, men kommer inom den närmaste framtiden att byta till diodpumpade halvledarlasrar och så småningom till ännu effektivare sådana. / Diftuso boj

TITTRIKTNING

Nyckelkomponenterna i en laser-TV är själva h

Utvecklingen av lasertekniken has om hand av Daimler Benz inom dotterbolaget Temic, som har rykte om sig att lyckas med det som de fått sig föresatta.

De tevelaserdisplayer som LDT jobbar med idag är stora som ett par kylskåp, men man ser inte miniatyriseringen som något större problem, Före år 2010 kommer tekniken att finnasien liten bordsenhet.

Så här fungerar laser-TV

I en laserteve överförs inkommande video- och tevesignaler via en ingångsmodul, som följer någon av dagens teve- och videostandarder (PAL, NTSC, SECAM eller HDTV), till ett programmerbart bildminne. Följande kritiska steg är färgomvandlingen som behövs för att lasertekniken skall vara kompatibel med de existerande transmissions- och reproduktionssystemen. Laserljuset måste anpassas till dagens färgstandarder för att man skall få en färgåtergivning som är identisk med den som produceras av fosforblandningarna i dagens katodstrålerör.

Fresnel lins

Optiskt transmissionssystem

Galvanometerspegel (skanner) för vertikal ovlänkning

Roterande palygonspegel med 32 ytor [för horisontel avlänkning rotationshastighet: 1000 varv/sek.

FORE alvledarlasern och enheterna för horisontel och vertikal avlänkning. Den horisontella avlänkningen sker med hjälp av en snabbt roterande — 1 000 varv/sek — polygonspegel med 32 ytor (= 32 kHz). Vertikal avlänknin åstadkoms med en galvanometerskanner so arbetar med frekvensen 50 Hz.

Alternativet till färganpassningen i mottagaren är att färgsystemen på produktionssidan — kameror och studioutrustning — anpassas till lasern, vilket torde vara något långsökt.

Större färgspektrum

Liksom hos mottagare med mikrospegelteknik har även laserteveapparater ett betydligt större färgspektrum än man med dagens konventionella teknik kan uppnå.

De tre våglängderna från lasern — 630 nm (R), 532 nm (G) och 450 nm (B) kombineras och går vidare till avlänkningsdelen, där den analoga signalen omvandlas och lagras i det digitala videominnet. Horisontell avlänkning åstadkoms med en polygon spegel med 32 ytor. Spegeln roterar med hastigheten 1 000 varv/sek, vilket innebär att avlänkningsfrekvensen blir 32 kHz, den frekvens som behövs för HDTV; de övriga standarderna klarar sig med lägre frekvenser. För vertikalavlänkningen har laserteven en galvanomefterskanner med frekvensen 50 Hz.

Med LDT:s teknik kan man idag bygga en monitor där skärmen har ett diagonalmått på två meter och djupet är 60 cm. Ljuset når fronten efter att ha passerat ett komplicerat system av linser och diffusorer.

En alldeles ny skärpa

Jämfört med katodstrålerör, där elektronstrålen avlänkas magnetiskt och ger upphov till efterlysning i fosforskiktet på skärmen, är laserstrålen exakt och träffar skärmen i endast en punkt, som sedan rör sig över skärmen med en hastighet av 90 km/s. Ögat uppfattar givetvis inte denna punktrörelse utan ser en skarp bild med god färgmättnad och kontrast. Skillnaden jämfört med dagens teveapparater är imponerande, säger de, som var med om den officiella presentationen nyligen. Laserprojektionen har fördelar även inom andra områden än i hemelektronik. Tack vare den höga noggrannheten hos strålen kan projektionen lika gärna ske på 10-tals meters avstånd utan att bildkvaliteten försämras.

På LDT ser man laserteven som en stor möjlighet för europeisk industri år 2010. Företaget har idag 18 patent på den nya tekniken och fler lär det bli. Det ses också som en fördel att man inte är beroende av komponenter från Fjärran Östern eller Japan. 9

Forum nr 15/95

Utgiven i Forum nr 1995-15

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."