Lätthanterliga, ozonofarliga kylmedel snabbar på utbytet av CFC
av Peik Österholm Forum 1996-06-07, sida 36-37, 13.06.1996
Taggar: Teman: kylbranschen
Kylbranschen renar sitt miljörykte:
Lätthfnterli kylmedel $ha nofarlig å Wtbytet av CEC
DE AGGRESSIVASTE OZONFÖRSTÖRARNA HAR ERSATTS MED MILDARE. MEN NU BÖRJAR LÄTTHANTERLIGA KYLMEDEL HELT UTAN EFFEKT PÅ OZONSKIKTET DYKA UPP VILKET KAN GÖRA BYTET MERA ATTRAKTIVT.
“Pär det i slutet av 1980-talet stod klart att CFC-föreningar, bland andra de såkallade freonerna, förstör det livsviktiga ozonskiktet i stratosfären, pekades först aerosol industrin ut som en stor syndabock. Den branschen fick en tid bära hundhuvudet för hela den enorma CFC-användande sektorn Tillverkarna av aerosoler hittade snabbt ersättare för CFC:erna i drivgaserna och kunde på det viset avleda allmänhetens och miljövårdens uppmärksamhet.
Samma CFC:er som användes i aerosolerna har också fungerat som kylmedel. Följande syndabock i turen har följaktligen blivit kylindustrin. Nu arbetar man hårt för att få fram fullgoda, lätthanterliga och helt ozonofarliga ersättare för de CFC-baserade kylmedierna, itakt med miljömyndigheternas tidtabeller. Redan från och med ingången av år 1995 har det inom EU varit förbjudet att tillverka CEC:er.
Förbudet gäller nytillverkad CFC. Den som har gamla lager får ännu sälja slut dessa. Förbudet ledde därför till att många importörer i god tid hamstrade CFC:er. Dessa finns ännu i lager hos entreprenörerna och används trots att deras pris hela tiden stiger. Användarna föredrar CFC:erna eftersom alternativen hittills krävt kostsamma ingrepp, bland annat byte av oljetyp och rening av oljesystemet.
Mildare eller helt ofarlig?
Till den bannlysta gruppen kylmedel hör bland annat CFC-12 som är en rätt amper ozonförstörare och som har använts som kylmedeli kylskåp och frysar för hemma Peik Österholm
Nu finns det HELT ozonofarliga substitut till CFC:er för kylanläggningar och tuftkonditionerare.
bruk lika väl som i större kyllager och i luftkonditionerare. CFC-12 måste nu ersättas dels i nyproduktionen av apparaterna, dels i samband med servicen av gamla anläggningar.
Just CFC-12 kan tjäna som ett exempel på hur utvecklingen gått. När ozonfaran blev känd och kylindustrin kunde ana sig till kommande begränsningar började ämnet i gamla anläggningar ersättas med kylmedlet R134a som dock är förknippat med stora besvär vid bytet. Vid sidan av R134a har de enda alternativen till CEC12 hittills varit sådana som har en lågODP (ODP = ozone depleting potential, dvs. som påverkar ozonlagret i viss mån, visserligen mindre än CFC-12.
Miljömässigt är problemet med de mindre ozonförstörande ämnenajust de lilla förstörelseeffekt som ändå finns kvar. Dels har miljörörelsen riktat skarp kritik mot valet, dels är också dessa HCEC:ers (ofullständigt halogenerat kolväte) dagar i vilket fall som helst räknade eftersom EU bannlyser dem från och med ingången av år 2015. Det finns visserligen gott om tid kvar till den dagen, men det existerar också en risk att unionen skärper kraven och tidigarelägger begränsningen.
Sedan en tid tillbaka finns det nu ett noll ODP alternativ med fullgoda egenskaper som kylmedel och som är en såkallad drop in, vilket innebär att den i princip kan fyllas på i ett gammalt kylsystem utan större ingrepp och justeringar.
Neil Å. Roberts som arbetar med produktutveckling vid kylmedetstillverkaren Rhöne-Pouleac i England påpekar att den första stora marknaden för noll-ODP alternativ kan finnas i Sverige, eftersom man där gått in för en sträng linje beträffande HCFC:erna. Till exempel HCFC-22 totalförbjuds redan om fem år, såväl tillverkning och import som användning.
Också i Finland finns marknad för helt ozonofarliga ersättare till CEC:er.Produktchef Peter Sjöblom vid Bang & Bonsomer som importerar bland annat Rhöne-Poulencs CFC-12-ersättare ISCEON 49, konstaterar att då utbudet på CFC-12 nu tryter, är den enda utvägen att att gå över till ett kylmedel som får tillverkas och användas också i framtiden.
— Vi vill inte påstå att de ersättande kylmedierna med låg ODP är dåliga som sådana. Vårt budskap är att det nu finns också lätthanterliga ersättare helt utan inverkan på ozonskiktet med lika goda egenskaper som andra alternativ, konstaterar Sjöblom.
FORUM NR 6-7/96
Kostnaden avgö Än så länge är ISCEON 49 ensam i sitt slag i världen. Ämnet som kan användas i de flesta kylanläggningar och luftkonditionerare är uppbyggt av tre komponenter: R134a, R218 och R600a. Det sistnämnda ämnet har väckt misstankar om att ISCEON 49 är eldfarligt. men Neil A. Roberts kan dementera:i den här blandningen omintetgörs lättantändligheten, Roberts påpekar att han ibland också stöter på fördomar mot blandingar som kylmedel över lag, man fruktar att de olika komponenterna vid ett läckage separeras från varandra. Också de farhågorna är enligt Roberts obefogade, en separering är i praktiken omöjlig. Globalt sett finns det marknader för 100.000-tals ton substitut för CFC-kylmedier. Nya utvecklas hela tiden. RhönePoulenc kommer vid nästa årsskifte ut med en ny drop in och noll-ODP ersättare för HCFC-22, igen den första i sitt slag. Neil A. Roberts konstaterar att de entreprenörer som tillverkar och underhåller kylanläggningar och kylskåp sist och slutligen inte ser på miljövänligheten som den avgörande egenskapen. En ersättare för ozonförstörande kylmediu skaper som alternativen har.
PERSONLIG SERVICE GER GOTT RESULTAT
Svensk-Finland är ett litet dynamiskt försäkringsbolag. Vår marknadsandel bland de inhemska skadeförsäkringsbolagen var 1995 1,44. Premieinfäkterna ökade med 4,54 til 137 miljoner mark.
Inom vårt marknadsområde Nyland - Åboland - Österbotten får våra kunder personlig serviCe på 14 egna kontor och expeditioner. Dessutom samarbetar vi med Verdandi och Aktia Bank.
(Betoppen i milj. mk)
Svensk-Finlands nyckeluppgifter
Omsättning
Premieintäkter Placeringsverksamhet, netto Ersättningskostnader Driftskostnader Försäkringstekniskt bidrag Rörelsevinst
Solvenskapital
Antal anställda
Vi sänder gärna vår årsberättelse med fullständiga bokslutsuppgifter!
Försäkringsbolaget
JB, Svensk-Finland
FORUM NR 6-7/96
PB 549 00101 HELSINGFORS = Tel. (90) 59 351