Utgiven i Forum nr 1969-14

Ledaren : Fortbildningen missköts

Forum 1969-14, sida 05, 17.09.1969

Taggar: Teman: teknologi

FORUM

Fortbildningen missköts

Det är tyvärr få företag som insett betydelsen av en planerad fortbildning. De lever i den tron att en ingenjör, ekonom eller en byggmästare fått en tillräcklig teoretisk utbildning i och med att de avlagt sin grundexamen. Det är glädjande att konstatera att den kommitté som utarbetat ett förslag till omorganisation av handels- och industriministeriet i sitt förslag rekommenderar en effektiv fortbildning för ministeriets tjänstemän. Det är samtidigt beklagligt att samma kommitté inte fick i uppdrag att göra upp en plan, för hur fortbildningen för ekonomer och ingenjörer bör ordnas.

Sambhället vi lever i kräver att vi hela tiden förnyar oss om vi skall kunna följa med den tekniska och ekonomiska utveckling som nu är aktuell. Det kan inte vara meningen att varje enskild tekniker eller merkonom själv skall satsa allt på sin fortbildning. Vi anser att denna uppgift tillhör såväl staten, företagen som den enskilda individen. Om vi godtar denna uppfatining kan vi effektivt bromsa den värdeminskning som varje utbildad är utsatt för under sitt liv.

Detta innebär också att vår konkurrenskraft internationellt sett inte minskar. Trots att staten bör delta i finansieringen av fortbildningen så har företaget huvudrollen i detta system. Det är företaget som skall vara den »aktiva dragaren» och som regelbundet ger den anställda möjlighet att deltaga i olika kurser. Hur många företag satsar idag på fortbildning? Hur många företag har en heltidsanställd skolningschef? Hur många promille av årsomsättningen satsas på fortbildning? Ett PM om fortbildning bör i framtiden vara lika intressant för företagsledningen som PM om materialförbrukningen. Vår uppgift bör vara att se framåt och få företagen att samarbeta i denna fråga.

Alla» de - organisationer som idag står bakom Forum bör uppvakta statsministern och be regeringen tillsätta en kommitté som i brådskande ordning utreder fortbildningsfrågan. Samma grupp kan också uppvakta Arbetsgivarnas i Finlands Centralförbund och understryka för dem att frågan nu bör skötas i brådskande ordning. I annat fall kommer vi inte att på 1970-talet klara den hårdare korikurrensen som kan väntas på alla fronter.

Vi har misskött fortbildningen. Vi får icke godkänna den värdeminskning ekonomer, ingenjörer, byggmästaåre, merkonomer, tekniker osv hu är utsatta för under sin livstid.

Vuxenutbildningen i radio och TV

Vi vill ge de utbildade i samhället vårt fulla stöd för en effektivare fortbildning men vill vi gärna poängtera betydelsen av att hela det finska folket ”får veta mera’ och kanske det lika viktiga — tillfredsställelsen »att veta mera». I Dagens Nyheter 31. 8. 1969 har »Kommittén för tv och radio i utbildningen» framlagt sitt kursprogram för 1969/70. Kära »vänner» i monopolradion, när lyckas Ni åstadkomma ett liknande program? När börjar Reklam TV satsa på dylika program? Vi kommer att ge er vårt fulla stöd när ni går in för en dylik linje. Vi väntar på ert svar — katalogen kan ni rekvirera från Forum. (M

Forum 14/69 5

Utgiven i Forum nr 1969-14

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."