”Lilla Hanken” i Helsingfors: Arbetsläget är gott för merkonomer!
av Joel Rehnström Forum 1981-19, sida 10, 02.12.1981
Taggar: Teman: utbildning
Vid Svenska Handelsläroverket på Drumsö i Helsingfors kan man få ekonomisk grundutbildning som omfattar 2—3 år. Skolan kallas Lilla Hanken därför att ”Stora Hanken” och ”Lilla Hanken” en gång I tiden var samma utbildningsenhet, som hade en högre resp. lägre utbildningsnivå. Men det är länge sedan! Det goda samarbetet består dock alltjämt, i synnerhet på det personliga planet. Lilla Hankens lärare är till stor del ekonomiemagistrar och ekonomer som fått sin egen utbildning vid Stora Hanken och därefter arbetat en längre tid i affärslivet.
”Lilla Hanken” i Helsingfors: Arbetsläget är gott för merkonomer €e Lilla Hanken har olika nivåer och linjer. Efter grundskolan kan man söka till den 3-åriga merkonomutbildningen och inom den välja mellan marknadsförings-, redo visnings- och sekreterarlinje. Den som är mindre studieintresserad kan välja den 2-åriga utbildningen inom handelsskolan.
Merkonomutbildningen — ett utmärkt alternativ
Om det går bra i handelsskolan kan man fortsätta på institutnivåns andra årskurs och blir då merkonom på fyra år. Merkonomutbildning på institutnivå är ett utmärkt alternativ till gymnasiet, i varje Fall för den som tänker sig en framtid inom affärslivet.
Efter tre år i handelsinstitutet har man en färdig yrkesutbildning. Samtidigt har man alla möjligheter att fortsätta vid handelshögskola. Möjligheterna är t om bättre än för dem som genomgått gymnasiet, eftersom handelshögskolorna har en ganska stor kvot reserverad för inträdessökande med merkonomexamen!
På studentavdelningen finns samma linjer som i institutet, d vs marknadsförings-, redovisnings- och sekreterarlinje. Utbildningen är två-årig, vilket numera är en relativt kort utbildningstid för en student. Den stora gymnasiebenägenheten i helsingforsregionen har lett till att studentavdelningen idag är skolans största avdelning.
Aktiv kursavdelning
På kursavdelningen finns två-årig utbildning av dekoratörer. De sökande till denna utbildning får genomgå ett speciellt anlagstest.
Vissa år har även en ettårig företagsekonomisk kurs anordnats. Den är närmast avsedd för personer som redan har en facklig grundutbildning, men so 1 dessutom vill skaffa sig en koncentrerad ekonomisk utbildning. Tekniker, ingenjörer och farmaceuter har varit väl företrädda på denna kurs.
Den som vill söka in till handelsskolan, handelsinstitutet eller dekoratörsutbildningen måste gå via den s k gemensamma elevantagningen i länet. Det betyder att ansökningskorten för dem som inte längre går i grundskola måste fyllas i redan i januari 1982, medan terminen börjar i augusti. Studenterna söker in före den 15 juni.
Arbetsläget gott
Arbetsläget för merkonomer o a med grundläggande ekonomisk utbildning har de senaste åren varit gott inom helsingforsregionen. Tvåspråkigheten är också alltid en stor fördel.
Alla som sökt jobb förefaller att ha fått tag i någonting — ofta är det ganska enkla jobb till en början, men avance mangsmöjligheterna finns alltid till hands för dem som har en ekonomisk examen. 3 000, — — 3 500, — /mån förefaller att vara en allmän begynnelselön för en merkonom idag.
Dagens ungdom söker inte alltid en fast anställning. Många studerar vidare vid högskolor elle andra fackliga utbildningsanstalter, och många söker sig till arbetspraktik utomlands. I en eller annan form pågår studierna länge, varvade med arbetserfarenhet av olika slag. Detta är i synnerhet typiskt för de unga i huvudstadsregionen.
Lilla Hanken driver även kursverksamhet avsedd att betjäna dem som redan arbetar i affärslivet. Eftermiddags- eller kvällskurser i merkantil ADB, redovisning, exportfrågor, affärsfinska mm finns vanligen på programmet såväl höst som vår.
Joel Rehnström
FORUM 19/81